Analyse af 
Erik Holstein

Borgfred vakler efter Heunickes kritik af topembedsmænd

ANALYSE: Efter sundhedsministerens kritik af sine sundhedsfaglige eksperter har den blå opposition taget embedsmændenes parti. Spørgsmålet er bare, om det er en klog strategi.

Den brede politiske samling om corona-krisen udfordres nu af regeringens kritik af sundhedsmyndighederne.
Den brede politiske samling om corona-krisen udfordres nu af regeringens kritik af sundhedsmyndighederne.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

For første gang i coronakrisen er der kommet sprækker i det politiske sammenhold på Borgen.

Interessant nok drejer det sig ikke om politiske uenigheder mellem regeringen og de borgerlige, men derimod om forholdet mellem regeringen og topembedsmænd inden for sundhedsområdet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) startede kontroversen, da han i P1 kritiserede nogle af de dispositioner, som Sundhedsstyrelsen med direktør Søren Brostrøm i spidsen har taget:

"Jeg er ikke tilfreds med det punkt i strategien om fortsat at teste fortrinsvis alvorligt syge. Det var en for snæver målgruppe. Der burde man teste langt flere," sagde sundhedsministeren tirsdag morgen.

Magnus Heunicke har ligeledes kritiseret, at sundhedsmyndighederne takkede nej til et sydkoreansk tilbud om at købe flere testkits, selvom det er en mangelvare flere steder.

Forsvaret for embedsmændene mod ministeren ligner alt andet end en vindersag for oppositionen.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Stigende frustration
Heunickes kritik kommer efter en stigende frustration i regeringen med, at Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut tydeligvis har undervurderet risikoen for en coronaepidemi.  

Tirsdag kunne Berlingske afsløre, at verdenssundhedsorganisationen WHO flere gange advarede mod faren for, at corona udviklede sig til en verdensomspændende pandemi, men at de danske sundhedsmyndigheder med stor konsekvens nedtonede faren og alt for længe blev ved at betegne faren for en dansk coronaepidemi som lav.

Selv da der var kommet coronatilfælde i Tyskland og Sverige hævede Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut kun risikoen for coronaspredning i Danmark til ”moderat”.

"Søgt uenighed"
Fuldstændig samme mønster så man med teststrategien, hvor direktør Søren Brostrøm konsekvent har været mere forbeholden over for brug af test end WHO. 

Brostrøm indrømmede, at han ”måske havde undervurderet risikoen” og forsvarede sig med, at ”vi ikke lever i en nulfejlskultur”. Men for regeringen begyndte antallet af fejl at komme lidt for langt over nul.

Heunicke og Brostrøm kaldte på et pressemøde tirsdag eftermiddag konflikten for "en søgt uenighed", men på det tidspunkt var katten sluppet ud af sækken.

Brostrøm under bussen
Den åbenlyse strid mellem S-regeringen og dens topembedsmænd fik den tidligere sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på banen. Den tidligere Venstre-leder tog i et tweet klart afstand fra Heunickes angreb på embedsmændene:

"Når man gerne vil skabe indtryk af, at man har haft foden på bolden fra starten og hele vejen, er det ikke klædeligt at sparke den hårdt i maven på embedsværket, når det viser sig, at den ikke har været spillet optimalt hele vejen," som Løkke formulerede det.

Denne gang er der ikke tale om en solomelding fra Løkke, men derimod et tweet, der fuldstændig flugter med linjen i Venstre. Her anser man det for ufint, at Heunicke har "kastet Søren Brostrøm under bussen". Nøjagtig samme formulering finder man hos kilder i Konservative og Dansk Folkeparti.

Den første sten
Hidtil har Christiansborg stået næsten surrealistisk samlet om såvel sundhedsfaglige tiltag som en kaskade af hjælpepakker til erhvervsliv og andre, der rammes økonomisk af coronakrisen.

I oppositionen har man været ekstremt forsigtig med ikke at kaste den første sten mod regeringen i den alvorlige situation. Absolut ingen vil beskyldes for at slå politisk plat af coronakrisen. Specielt ikke i en situation, hvor meningsmålinger giver topkarakterer til såvel regering som sundhedsmyndigheder.

Men i oppositionen føler man nu, at Heunicke har givet bolden op med sin kritik af sundhedsmyndighederne, og man føler sig på sikker grund, når man beskytter embedsmændene mod ministeren.

Problemet for oppositionen er bare, at kritikken af de danske sundhedsmyndigheders strategi fortsætter. WHO slår nu igen fast, at det ikke er nok at lukke et samfund ned, ligesom i Danmark. Det skal følges op af omfattende testning samt opsporing af kontakter, hvis nedlukningen skal have virkning.

Endnu en understregning af, at de danske sundhedsmyndigheder ikke kun har været ude af trit med regeringen. De er også ude af trit med verdenssundhedsorganisationen.

Forsvaret for embedsmændene mod ministeren ligner alt andet end en vindersag for oppositionen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Søren Brostrøm

Seniorrådgiver, WHO's generaldirektør
cand.med. (Københavns Uni. 1995), speciallæge i gynækologi/obsetrik, ph.d. (Københavns Uni. 2003), MPA (CBS 2011)

0:000:00