Bramfri rigsadvokat uden hang til sniksnak

PORTRÆT: Med udtalelser om at føre sagerne, som regeringen ønsker, er Jan Reckendorff for alvor kommet i vælten som rigsadvokat. Altinget tegner et portræt.

Jan Reckendorff blev konstitueret som rigsadvokat i marts måned i år og ansat som fast rigsadvokat fra juni måned. 
Jan Reckendorff blev konstitueret som rigsadvokat i marts måned i år og ansat som fast rigsadvokat fra juni måned. Foto: Anklagemyndigheden
Sine Riis Lund

Som noget ganske usædvanligt er landets rigsadvokat selv landet på anklagebænken. 

Ganske vist ikke i nogen retssal, men den seneste uge er han af politikere og juraeksperter blevet beskyldt for at politisere anklagemyndigheden og gøre op med en ellers grundfæstet objektivitet.

Beskyldningerne er kommet, efter Jan Reckendorff i et interview med Politiken udtalte, at han agter at gå til stregen af, hvad loven tillader, så længe regeringen ønsker det. 

Uanset hvordan man tolker udtalelserne, så viser de meget godt en af de mere usædvanlige sider ved landets rigsadvokat. 

Det er overraskende, at Jan Reckendorff nu gør tidligere tiders absolutte undtagelse til et pejlemærke ved at stille sig til rådighed for regeringens politik.

Jørn Vestergaard
Professor i strafferet ved Københavns Universitet

Flere kendere beskriver ham nemlig som en både ret kontant, direkte og bramfri person, der ikke pakker sine ord ind i vat.

På den måde adskiller han sig fra sin forgænger, Ole Hasselgaard, der efter seks år i embedet stoppede ganske pludseligt i marts måned i år.

Gadebetjentens rejse mod toppen
Jan Reckendorffs vej til at blive chef for landets anklagere er på ingen måde heller sædvanlig. 

Ifølge AdvokatWatch er det første gang siden 80’erne, at rigsadvokaten ikke kommer fra en stilling som afdelingschef i Justitsministeriet.

Til gengæld er han i den grad en kender af systemet med en fortid som statsadvokat, landsdommer i Østre Landsret og ti års tjeneste i politiet, hvor han som gadebetjent var oppe at slås med både Kulørte Klat og bz-bevægelsen. 

I dag giver han kun verbale tæv i saglige og faglige diskussioner, når temperamentet og entusiasmen kommer til overfladen. Til gengæld ender ingen slag under bæltestedet, og møder ender uden bitre eftertoner.

Flere bemærker desuden, at Jan Reckendorff har anlagt en mere åben stil end forgængeren ved blandt andet at være langt mere direkte tilgængelig. 

Ingen krammer-type
Mens Jan Reckendorff på den ene side beskrives som udadvendt og nem at snakke med, er han omvendt ikke typen, der uddeler eller inviterer til krammere. Og sniksnak holder han sig helst uden om. Privatpersonen Jan værnes der om.

”Han er også en meget privat mand, som det er svært at komme helt ind under huden på,” som en fortæller.

Med jævnlige fodboldmetaforer har Jan Reckendorff dog løftet sløret for, at han er meget sportsinteresseret, særligt når FCK løber på fodboldbanen, mens rigsadvokaten i dag hellere selv iklæder sig cykeltøj.

Om Jan Reckendorff har begået sit eget selvmål med sine udtalelser om at løbe regeringens ærinder, synes at afhænge af, hvem man spørger.

Selv stiller Jan Reckendorff sig uforstående over for kritikken, og i et indlæg på anklagemyndighedens hjemmeside gør han klart, at borgerne kan have fuld tillid til, at objektivitetsprincippet sammen med værdier som ordentlighed, faglighed og retfærdighed vil afgøre, om anklagemyndigheden rejser en straffesag ved domstolene.

”Nogle har højlydt misforstået, hvad jeg sagde i Politiken søndag – og de fremmaner fejlagtigt en ny og mærkelig tilstand, hvor politikere kan bestille en straffesag, når de ønsker det, og at jeg som ny rigsadvokat har forladt objektivitetsprincippet. Intet kunne være mere forkert,” skriver han.

Går til grænsen af loven
Men han holder fast i, at han som rigsadvokat har en demokratisk pligt til at lytte til, hvad folkestyret finder vigtigst. Og hvis Folketinget vedtager ny lovgivning, hvor der står, at flest mulige kriminelle udlændinge skal udvises af Danmark, så er det rigsadvokatens pligt at gå til grænsen af loven, men aldrig over den. 

Professor i strafferet Jørn Vestergaard har været blandt kritikerne, og han finder stadig udtalelserne vidtrækkende.

”Ingen rigsadvokat har tidligere givet udtryk for, at det skulle være særligt demokratisk for anklagemyndigheden at være regeringens villige redskab i stort og småt. Det er overraskende, at Jan Reckendorff nu gør tidligere tiders absolutte undtagelse til et pejlemærke ved at stille sig til rådighed for regeringens politik,” skriver Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet til Altinget.

I krig med bandegruppering
Jørn Vestergaard finder det ydermere tankevækkende, at hverken den norske eller svenske justitsminister er chefer for anklagemyndigheden. Og står det til Alternativet, Radikale og Enhedslisten, bør det også blive sådan i Danmark.

De nuværende og tidligere kolleger i anklagemyndigheden, som Altinget har talt med, deler dog ikke de røde partiers bekymringer. De påpeger, at ordentlighed og troværdighed hænger uløseligt sammen med navnet Jan Reckendorff.

Ikke desto mindre har det vakt opsigt, at Jan Reckendorff til regeringens fryd som en af sine første gerninger meddelte, at han vil bede Højesteret om at udvise lederen af bandegrupperingen Loyal to Familia (LTF), selv om både Københavns Byret og Østre Landsret har afvist en sådan sag.

Samtidigt vil rigsadvokaten forsøge at forbyde banden, hvilket vil skrive sig ind i retshistorien, hvis det lykkes.

Svinkeærinder og spildtid ugleset
Rigsadvokaten er den øverste anklager, der fører sager ved Højesteret, men Jan Reckendorff får også ansvaret for de cirka 1.200 ansatte i anklagemyndigheden, blandt andet via tilsyn med landets statsadvokaturer og igennem dem politidirektørerne.

Her er en bunden prioriteret opgave blandt andet “markant at nedbringe sagsbehandlingstiden” i straffesagerne, fremgår det af Justitsministeriets mål- og resultatplan for anklagemyndigheden. Det gælder ikke mindst at leve op til de politisk fastsatte mål for vold, voldtægt og våben.

En anden hovedprioritet er at forbedre produktiviteten med seks procent for både statsadvokaturer og anklagemyndigheden i politikredse.

Produktivitet besidder Jan Reckendorff selv masser af. Flere fremhæver hans enorme flid og arbejdskapacitet. Møder foregår uden svinkeærinder. Jan Reckendorff afskyr spildtid, men han er disciplineret og velforberedt til fingerspidserne.

“Intet er overladt til tilfældighederne. Man fornemmer, at han altid er to skridt foran alle andre,” som en formulerer det.

Alligevel kom det vist også som en overraskelse for landets nye rigsadvokat selv, at han pludselig var forside- og debatstof på flere af landets avissider.

Det har ikke været muligt at interviewe Jan Reckendorff til denne artikel grundet ferie.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Reckendorff

Rigsadvokat, formand for Forligsinstitutionen
cand.jur. (Københavns Uni. 1990), MPG (Aarhus Uni. 2014), reserveofficer (1977) og politibetjent (1983)

0:000:00