Bred enighed om ny udligningsreform: ”Danmark er for lille til store forskelle”

AFTALE: Der er landet en ny aftale, der tager milliarder fra landets rigeste kommuner og giver dem til de fattigste. Med aftalen følger et forlig mellem regeringen og Venstre, der skal forhindre, at reformen bliver rullet tilbage eller ændret efter et regeringsskifte.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

En milliardstor aftale om pengeoverførsler mellem landets rigeste og fattigste kommuner er faldet på plads.

Regeringen, Venstre, Radikale, SF og Alternativet er efter måneders forhandlinger blevet enige om et nyt kommunalt udligningssystem, der skal sikre flere penge til de fattigste kommuner, mens de rigeste kommuner skal betale mere til fælleskassen.

”Med den aftale, som vi præsenterer i dag, så lægger vi fundamentet til et Danmark i bedre balance,” siger finansminister Nicolai Wammen (S) og tilføjer:

”Det er en aftale, der viser, at vi mener det alvorligt, når vi siger, at Danmark er for lille til store forskelle.”

Aftalen sikrer blandt andet, at der fremover bliver rykket 1,4 milliarder kroner til de danske yderkommuner.

Derudover giver statskassen et ekstra tilskud til kommunerne på 6,5 milliarder kroner i 2021 og 5,5 milliarder kroner hvert år derefter. Det skal ifølge aftaleparterne sikre bedre mulighed for et mere ensartet velfærdsniveau i hele landet.

Læs også

Lange og svære forhandlinger
Et nyt udligningssystem har været længe undervejs. Den tidligere VLAK-regering måtte opgive at lande en aftale, da folketingsvalget nærmede sig.

Men efter svære forhandlinger, der blandt andet har været præget af lækkede informationer til pressen og lavere aktivitet under coronakrisen, lykkedes det omsider for S-regeringen at lave en aftale hen over midten med Venstre.

Hvor stemningen i forhandlingerne før coronakrisen var kølig mellem Venstre og regeringen, glæder Venstre sig over den nye aftale.

”På trods af at forhandlingsforløbet nok har været præget af nogle bump og andet undervejs, og alt måske ikke lige kørte hele vejen, så har vi i Venstre valgt at bide os fast i forhandlingsbordet,” siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, og tilføjer:

”De krav, vi satte fra Venstre før forhandlingerne, leverer vi nu til fulde på.”

Venstres underskrift på aftalen har betydet ændringer i det udspil, som regeringen præsenterede i slutningen af januar i år. Blandt andet har Venstre fået halveret det tilskud i udligningssystemet, der er særlig målrettet kommuner med en stor andel af indvandrere.

Forlig på tværs af den politiske midte
I forbindelse med aftalen har regeringen og Venstre indgået et forlig, hvilket betyder, at de to partier ikke kan indgå i aftaler om fremtidige ændringer af reformen, medmindre de begge er enige.

”Vi sikrer for første gang i årtier en forankring hen over den politiske midte. Det er en markant nyskabelse af rammerne for vores kommuner,” siger Nicolai Wammen og tilføjer:

”Når man derude skal se fremad og finde ud af, hvordan man skal investere velfærdskronerne og lægge budgetter, så kan man gøre det i tillid til, at uanset om der sidder en rød eller en blå regering, så er vi enige om den grundlæggende retning.”

Dokumentation

Det indeholder aftalen

• Indarbejdelse af beskæftigelsestilskuddet i den generelle udligning
• Halvering af udlændingeudligningen
• Nyt kriterium for middellevetid
• Udligning af udgiftsbehov og beskatningsgrundlag
• Afskaffelse af hovedstadsudligningen og omlægning af hovedstadspuljen til et nyt tilskud til udsatte hovedstadskommuner
• Overudligningsordningen tilpasses
• Nye tilskud til udsatte yder- og ø-kommuner
• Særlig kompensationsordning for tab og overgangsordning
• Øget udligning af selskabsskatten
• Udligning af dækningsafgift på offentlige ejendomme
• Justeret modregningsordning for parkeringsindtægter
• Forhøjelse af særtilskudspuljen
• Særtilskud til grænsenære kommuner, ø-kommuner og kommuner med boligområder med særlig høj kriminalitet
• Skattemodel til uændret kommunal skat og målrettet skattenedsættelser til kommuner med de højeste udskrivningsprocenter
• Tilpasning af den centrale refusionsordning på socialområdet
• Tilskud til kommuner med tab som følge af manglende oplysninger om medbragt uddannelse
• Ekstra statslig finansiering.

Se hele aftalen her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00