Brev afslører: Tillidsfolk forsvarede FE-ledelse

STØTTE: Medarbejderrepræsentanter forsvarede ledelsen i Forsvarets Efterretningstjeneste overfor forsvarsminister Trine Bramsen, da kritik fra kontrolorgan var under opsejling. Senere trak de i land, viser aktindsigt.

”Der er behov for, at vi har en stabil efterretningstjeneste i Danmark og medarbejderne i FE giver hermed den fulde opbakning til den nuværende ledelse i FE.”

Sådan starter et brev, som medarbejderrepræsentanterne for alle ansatte i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) sendte til forsvarsminister Trine Bramsen (S). Bramsen modtog brevet onsdag den 19. august - to dage før hun den 21. august hjemsendte chefen for efterretningstjenesten, Lars Findsen, og to ledende medarbejdere i FE.

Samme dag havde forsvarsministeren modtaget fire ringbind fra Tilsynet med efterretningstjenesterne (TET) indeholdende skarp kritik af FE og særligt FE's ledelse.

Mandag den 24. august udsendte Tilsynet med efterretningstjenesterne en opsigtsvækkende pressemeddelelse om hvordan tilsynet mente Forsvarets Efterretningstjeneste agerede overfor tilsynet, havde en usund kultur og direkte begik ulovligheder. 

Inden for gældende lovgivning
I brevet - som Altinget har fået aktindsigt i - giver medarbejderne udtryk for, at de mener tjenesten arbejder inden for lovens rammer i samarbejde med tilsynet.

”Det er medarbejdernes klare opfattelse, at vi arbejder inden for den gældende lovgivning, og vi har fulgt de anvisninger og lavet de procedurer, som netop er udarbejdet i samarbejde med tilsynet. Vi er derfor uforstående overfor hvis, at statsadministrationen ønsker en ny ledelse i FE,” skriver medarbejderrepræsentanterne.

De repræsenterer FE-ansatte organiseret i Hovedorganisationen af Officerer (HOD), HK, Ingeniørforeningen, DJØF, Centralforeningen for stampersonel, Dansk Magisterforening samt Kommunikation & Sprog.

Ifølge brevet skriver de til ministeren på vegne af alle medarbejdere i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Ikke på vegne af alle
To uge senere sender medarbejderrepræsentanterne et nyt brev, hvor de trækker i land. Den 2. september skriver de til ministeren, at de i det første brev ikke skrev på vegne af alle medarbejdere.

”Undertegnede tillidsrepræsentanter vil gerne præcisere, at brevet alene repræsenterede de underskrivende tillidsrepræsentanters synspunkt og ikke de øvrige medarbejdere i FE,” fremgår det af det nye brev underskrevet af lokalformanden i FE for medlemmerne af Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD) og formanden for AC-klubben i FE.

Desuden lægger medarbejderrepræsentanterne afstand til FE-ledelsen efter at have læst pressemeddelelsen, som Tilsynet med efterretningstjenesterne (TET) udsendte den 24. august.

”Brevet blev skrevet, inden FE's tillidsrepræsentanter blev bekendt med omfanget af TET's kritik af forhold i FE. Hvis kritikken viser sig berettiget, er disse forhold naturligvis uforenelige med, hvad vi som medarbejderrepræsentanter kan støtte,” skriver de to tillidsfolk i brevet, som forsvarsminister Trine Bramsen modtager den 3. september.

Undersøgt nærmere
Trine Bramsen og justitsminister Nick Hækkerup (S) er lige nu ved at tilrettelægge hvordan tilsynets kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste kan blive undersøgt nærmere. Den kan blive ved hjælp af en kommissionsundersøgelse.

Forrige artikel Dagens overblik: Et ord i forståelsespapiret skaber stor uenighed blandt støttepartierne Dagens overblik: Et ord i forståelsespapiret skaber stor uenighed blandt støttepartierne Næste artikel Minister overvejer omstridt integrationsrapports fremtid på hjemmeside Minister overvejer omstridt integrationsrapports fremtid på hjemmeside