Brexit-aftale overlever sit første farefulde døgn

GRØNT LYS: Theresa May har med lodder og trisser fået opbakning i sin egen regering til skilsmisseaftalen med EU på trods af anklager om kapitulation og forræderi.

Mange er ikke særligt vilde med den nye Brexit-aftale.
Mange er ikke særligt vilde med den nye Brexit-aftale.Foto: Tolga Akmen/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der lød et lettelsens suk på tværs af Europa klokken lidt over otte onsdag aften. Efter fem timers benhårde forhandlinger meldte den britiske premierminister, Theresa May, ud, at hendes regeringskabinet stiller sig bag den skilsmisseaftale med EU, som blev færdiggjort i Bruxelles tidligere på ugen.

Det sker på trods af, at aftalen potentielt binder briterne til EU-samarbejdet også i fremtiden for at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Det bryder samtidig den illusion, som mange Brexit-fortalere har dyrket de seneste to år og fire måneder siden Brexit-afstemningen. Nemlig at de kunne få en aftale, der både beholdt EU som en tæt handelspartner, sikrede fortsatte åbne grænser mellem Irland og Nordirland, og lod briterne høste frugterne af at være frie af EU-medlemskabet for i stedet at knytte tættere handelsbånd med andre nationer på egne vilkår.

De udsigter har startet en lavine af protester fra både hendes eget parti, hendes nordirske støtteparti og fra oppositionen.

Jeg tror fuldt og fast med både mit hjerte og mit hoved, at denne aftale er i hele Storbritanniens interesse.

Theresa May
Britisk premierminister

Alligevel appellerede premierminister Theresa May indtrængende til, at de britiske folkevalgte bakker op om aftalen.

”Valget, vi har foran os, er klart. Denne aftale, som giver os kontrollen over vores penge, love og grænser, sætter en stopper for den frie bevægelighed og beskytter arbejdspladser, sikkerhed og vores union. Eller at gå uden nogen aftale, eller slet ikke få nogen Brexit,” sagde statsminister Theresa May, da hun trådte ud foran Downing Street nummer 10.

”Jeg tror fuldt og fast med både mit hjerte og mit hoved, at denne aftale er i hele Storbritanniens interesse,” sagde hun, men indrømmede samtidig, at ”der er svære dage forude”.

Værsgo at læse
Kort efter sendte EU’s chefforhandler, Michel Barnier, den 585 sider lange aftale ud for at møde omverdenens kritiske blik.

Det er første gang, at nogen som helst uden for en meget sluttet kreds får lov til at se den aftale i sin helhed, der redder trådene ud fra 45 års retligt samkvem mellem parterne.

Den beskriver i detaljer, hvad der skal ske med borgere på begge sider af Kanalen, med briternes resterende kontingent til EU-klubben, med kriminelle, der er blevet bedt udleveret med en europæisk arrestordre inden briternes exit, med de over 3.000 fødevaretyper, som bærer geografisk oprindelsesmærkning som feta og parmaskinke og mange flere praktiske bekymringer forårsaget af Brexit.  

Dertil kommer den vigtigste og sværeste del om, hvordan grænsen mellem Irland og Nordirland også fremover kan holdes åben. Her er løsningen en nødbremse, der vil holde Storbritannien i et toldfællesskab med EU-siden, og samtidig lade Nordirland blive under en række af det indre markeds regler, hvis ikke der kan findes en anden aftale, inden den overgangsperiode afsluttes, der er planlagt til at gælde til udgangen af 2020 - med mulighed for forlængelse.

De magiske ord
Dermed kan chefforhandleren afslutte en etape, som det har taget 17 måneder at nå frem til.

”Her til aften, i min kapacitet af EU-forhandler, vurderer jeg, at vi har opnået afgørende fremskridt,” sagde Michel Barnier ved et pressemøde sent onsdag.

Det er de magiske ord, som kan udløse et topmøde blandt EU’s stats- og regeringsledere til at blåstemple aftalen. Et topmøde, som forventes at finde sted 25. november.

Barnier opfordrer nu alle til at læse aftalen i detaljer. Og han beder alle dele af det politiske spektrum om at støtte op om aftalen, både på den ene og den anden side af Kanalen.

”Nu må alle tage deres ansvar på sig,” sagde Michel Barnier.

Dokumentation

Det består aftalen af:

  • En 585 sider lang tilbagetrækningstraktat – også kaldet skilsmisseaftalen.
  • En overgangsordning på 21 måneder, hvor Storbritannien forbliver dækket af al EU-lovgivning, men ikke sidder med ved forhandlingsbordene.
  • Et udkast til en politisk erklæring om det fremtidige forhold på otte sider. En erklæring, som stadig ikke er blevet forhandlet endeligt på plads.

Det dækker skilsmisseaftalen:

  • En million britiske borgere i EU-lande og tre millioner EU-borgere i Storbritannien
  • Brexit-regningen – hvad skal briterne fortsat betale for i EU-budgettet – for eksempel pensioner til britiske EU-tjenestemænd.
  • Praktiske skilsmisseanliggender: Gælder alt fra, hvad der skal ske med varer i transit mellem de to parter, når overgangsordningen slutter, over databeskyttelse til briternes exit fra politisamarbejde.
  • En aftale om, hvordan det sikres, at aftalen bliver overholdt, og hvilke instanser der skal afgøre, om det er tilfældet.
  • Specifikke protokoller for Gibraltar, Cypern og Nordirland

Læs hele aftalen her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00