Britisk valgekspert: Farage slår toryerne ihjel ved det europæiske valg i maj

INTERVIEW: Hvis det britiske valg til Europa-Parlamentet bliver afholdt, vil EU-modstanderen Nigel Farages nye Brexit Party knuse Theresa Mays konservative, forudsiger en af Storbritanniens førende politologer, professor Simon Hix fra London School of Economics.

BRUXELLES: Objektivt set vil det i de kommende uger stadig være en mulighed, at Storbritanniens valg til Europa-Parlamentet bliver aflyst, såfremt det lykkes premierminister Theresa May at få godkendt sin aftale om landets exit fra EU.

Men lige nu tyder alt på, at briterne kommer til at gennemføre det europæiske valg i slutningen af maj. I så fald bliver det med stor sandsynlighed et knusende nederlag for Mays konservative regeringsparti, forudsiger en af Storbritanniens førende politiske eksperter.

"Hvis det her valg kommer, så bliver det enden på Theresa May. Hendes vælgere er dybt, dybt skuffede over hendes håndtering af Brexit," siger professor Simon Hix fra London School of Economics, der i over 20 år har analyseret valghandlinger og politiske udviklinger i både Storbritannien og resten af Europa.

Under normale omstændigheder har europaparlamentsvalg ikke den store direkte indflydelse på magtbalancerne i britisk politik, men denne gang er situationen alt andet end normal.

Efter tre mislykkede forsøg på at få sin Brexit-aftale vedtaget i det britiske parlament er premierministeren så politisk svækket, og hendes konservative parti så splittet, at et dundrende nederlag ved det britiske EU-valg 23. maj kan give hende dødsstødet, mener professor Hix.

Farage er Theresa Mays banemand
Han ser den kendte EU-modstander og tidligere formand for UK Independence Party (UKIP), Nigel Farage, som manden, der kommer til at svinge øksen over May og hendes toryer.

"Nigel Farage og hans nye parti, The Brexit Party, kommer til at vinde over alle andre. Men værst bliver det for toryerne. Farage vil slå dem ihjel ved det her valg," siger Simon Hix.

I sidste uge præsenterede meningsmålingsinstituttet Yougov en ny måling, der støtter hans forudsigelse. Målingen tyder på, at flere end hver fjerde af de britiske vælgere lige nu er parat til at stemme på Brexit Party.

Da Farage lancerede partiet for bare et par uger siden, præsenterede han det som et nyt opgør med det "forræderi" mod resultatet ved folkeafstemningen i 2016, som stort set alle andre politikere ifølge ham har gjort sig skyldige i:

"Det her handler ikke kun om at vinde europaparlamentsvalget. Det handler heller ikke kun om at udtrykke vores vrede. Den 23. maj bliver bare første skridt for Brexit Party. Vi vil ændre politik for altid," sagde han.

Brexit Party kan vinde valget
Nigel Farages retoriske afstandtagen til alle andre – inklusive hans eget gamle parti, UKIP – ser ud til at vinde genklang blandt de mange briter, der er frustrerede over de seneste måneders forvirring om landets udmeldelse af Den Europæiske Union.

27 procent af det repræsentative udsnit af vælgere, som YouGov har spurgt, siger, at de vil stemme på Brexit Party. Det store socialdemokratiske oppositionsparti Labour står til 22 procent, mens de konservative er røget helt ned på 15 procent.

"Nigel Farage er genial til at føre kampagne. Han optræder væg-til-væg på tv og i radioen hver eneste dag. Hans budskab er klokkeklart, mens alle de andre partier roder rundt i selvmodsigelser og uklarhed," siger Simon Hix.

"Det er endda ved at lykkes ham at fremstille sig selv som noget helt andet end sit tidligere parti, UKIP, som har mistet det meste af sit popularitet, blandt andet på grund af anklager om en stadig mere fremmedfjendsk politisk linje," siger han:

"Farage sælger sit nye parti som det 'moderne' og 'moderate' Storbritanniens skepsis, mens UKIP er 'gammeldags' og 'racistisk', hvilket han ifølge sin egen fortælling så ikke er. Det er ret utroligt, men det virker."

Hvis det britiske valg til Europa-Parlamentet udspiller sig sådan, som det tegner sig i øjeblikket, så forventer professor Hix, at det vil flå det konservative parti fra hinanden og vælte Theresa May.

"Det er derfor, hun er så desperat for at lave et kompromis med Labour om Brexit-aftalen, så valget kan afblæses. Men jeg tror ikke, det vil lykkes hende. Labours formand, Jeremy Corbyn, vil trække tiden ud, for han er meget mere interesseret i at skabe kaos hos de konservative," siger han.

Ny konservativ leder vil betyde No Deal
Simon Hix regner med, at EU-valget vil blive gennemført i Storbritannien, og at det vil blive så hårdt et slag i ansigtet på Theresa May, at hun efterfølgende bliver tvunget af sit eget parti til at træde tilbage.

"Så voldsomt et nederlag for de konservative og så stor en sejr for Brexit Party, som jeg forventer, vil styrke de hårde EU-skeptikere i Mays eget parti kraftigt. Og så må vi forvente at se Boris Johnson eller en anden 'brexiteer' blive premierminister," han.

Hvis det kommer til at gå sådan, så betragter Hix aftalen om betingelserne for Storbritanniens EU-exit som død.

"En ny premierminister som Boris Johnson vil tage til Bruxelles og kræve grundlæggende ændringer i den del af Brexit-aftalen, der handler om Nordirland. Og det har EU jo allerede afvist mange gange, så det kommer ikke til at ske," siger han.

Professoren fra London School of Economics vurderer derfor, at EU lige så godt kan indstille sig på en Brexit uden nogen aftaler 31. oktober – den nye deadline, som de europæiske ledere vedtog på et ekstraordinært topmøde 10. april.

"Hvis Nigel Farage vinder europaparlamentsvalget stort, så vil den britiske regering ikke længere kunne forsvare aftalen med EU. Så vil det i realiteten kun handle om at forberede sig på konsekvenserne af en no-deal-Brexit," siger han.

Forrige artikel Alternativet indfører rotationsprincip for alle på nær Uffe Elbæk Alternativet indfører rotationsprincip for alle på nær Uffe Elbæk Næste artikel Venstre er ”en dysfunktionel familie”: Her er Carl Holsts kritik af sit parti i ny bog Venstre er ”en dysfunktionel familie”: Her er Carl Holsts kritik af sit parti i ny bog