Korruptionsanklager skaber usandsynlige politiske bånd i Slagelse

VALGDRAMA: En brintbus-sag har korrumperet det politiske miljø i Slagelse Kommune. Sagen kan blive grundlaget for et uhelligt samarbejde mellem vanefjenderne fra Socialdemokratiet og Liberal Alliance. 

Borgmester Stén Knuth (V) "speed-dater" borgerne i debat om folkeskolen i Slagelse. 
Borgmester Stén Knuth (V) "speed-dater" borgerne i debat om folkeskolen i Slagelse. Foto: Daniel Bue Lauritzen/Altinget
Daniel Bue Lauritzen

Et par hundrede borgere har indfundet sig ved langborde i aulaen på Antvorskov Skolen i Slagelse.

De er nervøse. Nervøse for nedskæringer, faldende elevtal og skolelukninger.

Bekymrede forældre og skolelærere vil vide, hvad byens kandiderende politikere vil gøre ved lærermangel og folkeskolereform.

Helt almindelige problemer i en ikke helt almindelig dansk kommune. Slagelse har i løbet af den seneste valgperiode fået et af landets mest betændte politiske miljøer. 

Det til trods forløber aftenens folkeskoledebat i komplet ro og orden. Nærmest tandløst taget i betragtning, at valgkampen er gået ind i sin afgørende uge.

På et tidspunkt erklærer borgmester Stén Knuth (V) sig enig i dele af den socialdemokratiske borgmesterkandidat John Dyrby Paulsens syn på folkeskolen.

Det udløser et latterbrøl fra de fremmødte borgere.

I Slagelse er de ikke vant til samarbejde og rosende ord de to borgmesterkandidater i mellem. 

"Velkommen til Slagelse"
Slagelse er en by, hvor anklager om magtmisbrug, løgn og korruption er blevet hverdag. 

I løbet af den seneste valgperiode har kommunen mistet to kommunaldirektører. Den ene som konsekvens af et dramatisk forløb, der af nogen kaldes et decideret ”kupforsøg” udenom borgmesteren.

Borgmesteren har i perioden politianmeldt hele sit byråd for læk af fortrolige oplysninger i en sag, hvor et byrådsmedlem først blev fyret, så politianmeldt og senere frikendt.

I Slagelse har borgmesteren sin egen spindoktor.

En spindoktor, der i en blanding af mismod og legesyg politisk begejstring afslutter flere af sine SMS-korrespondancer med Altinget med et:

“Velkommen til Slagelse”.

Brixtofte på speed
Hele balladen tog for alvor fart, da et forsøg på at trække EU-finansierede brintbusser til byen gik i vasken. Det stort anlagte busprojekt skulle placere Slagelse i den grønne superliga, men faldt i stedet til jorden med et brag.

Et rodet forløb endte med, at kommunen bad KL rode trådende ud. Det resulterede i en 120-sider lang rapport, der efterfølgende af Villum Christensen, hvis ageren blev kritiseret i rapporten, blev kaldt for "amatør-agtig". 

Da støvet havde lagt sig stod kommunen tilbage uden kommunaldirektøren, der havde trukket sig på grund af “dårlige arbejdsbetingelser”.

I stedet havde man erhvervet sig et iskoldt miljø på rådhuset.

Sagen, der af kilder i Slagelse sammenlignes med Brixtofte-sagen - bare på speed, har ifølge borgmesterkandidat John Dyrby Paulsen (S) medført, at der har været perioder, hvor byrådet slet ikke har kommunikeret.

"Det hele kørte af sporet, da vi havde brintbus-sagen i foråret. Da den kørte, gik tingene helt skævt. Der var en periode, hvor vi stort set ikke snakkede sammen på rådhuset. Vi prøvede, men det lykkedes ikke,” siger han.

Iskold luft mellem regeringspartier
Det politiske miljø i Slagelse er blevet så betændt, at Liberal Alliance op til valget fletter fingre med de liberales ærkefjende, Socialdemokratiet.

Det skyldes, at det særligt er Liberal Alliances borgmesterkandidat Villum Christensen og den siddende borgmester Stén Knuth, der har fået problemer med samarbejdet. 

Villum Christensen nægter på forhånd at pege på den siddende Venstre-borgmester efter kommunalvalget. Og borgmester Stén Knuth ser heller ingen mulighed for en fælles konstituering:

“Hvis personen Villum Christensen bliver afgørende, skal man være klar over, at en stemme på Villum Christensen er en stemme på John Dyrby. Jeg kommer aldrig til at konstituere mig med ham,” siger han.

S og LA i samarbejde
Når et samarbejde mellem regeringspartierne Venstre og Liberale Alliance er udelukket, står kun Socialdemokratiet tilbage som reel partner for Liberal Alliance.

Det socialliberale samarbejde tog form allerede i denne uge, hvor fem tidligere borgmestre og nuværende medlemmer af byrådet (tre socialdemokrater, en løsgænger og en fra Liberal Alliance) rykkede en annonce i et lokalmedie på Vestsjælland. 

Her kritiserer de i samlet flok den siddende V-borgmester, Stén Knuth. 

“I de sidste fire år har der været et fremragende og seriøst samarbejde i fagudvalgene. På tværs af partier. Kun på to områder er det gået galt: I økonomiudvalget og i byråd. Begge steder er borgmesteren formand,” skriver de. 

Derfor er det, som Stén Knuth formulerer det, tilsyneladende ikke noget urealistisk scenarie, at en stemme på Liberal Alliance bliver til en stemme på den socialdemokratiske borgmesterkandidat John Dyrby Paulsen. Eller omvendt.

For Villum Christensen har sine egne borgmesterdrømme.

Adspurgt om sine tanker om at gøre en socialdemokrat til borgmester svarer Villum Christensen:

"Jeg prøver at bringe mig selv så meget i spil, som jeg kan. Det er ikke en dronningerunde, hvor man skal pege på nogen. Vi går ind i et rum og forhandler."

Ved seneste kommunalvalg endte brødreparret Troels og Villum Christensen fra Liberal Alliance som tungen på vægtskålen, da Slagelses nye borgmester skulle udpeges. Dengang stod Stén Knuth over for socialdemokraternes Lis Tribler, og valget faldt som bekendt på venstremanden.

Sådan bliver det sandsynligvis ikke, når den nye borgmester skal udpeges d. 21. november. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00