Byrådsmedlem forlader S i protest mod Frederiksens udlændingepolitik

FARVEL: Mahad Yussuf, der siden 2018 har haft sæde i Aarhus Byråd for Socialdemokratiet, skifter til Radikale i protest mod partiets kurs i udlændingepolitikken. Dermed mister S og SF sit flertal.

For første gang siden Folketingsvalget forlader et byrådsmedlem Socialdemokratiet i direkte protest mod partiets udlændingepolitiske linje.
For første gang siden Folketingsvalget forlader et byrådsmedlem Socialdemokratiet i direkte protest mod partiets udlændingepolitiske linje.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Martin Mauricio

Smykkelov, paradigmeskift og udskamning af etniske minoriteter fører nu til, at Socialdemokratiet mister et af sine 12 medlemmer i Aarhus Byråd.

Det sker efter, at Mahad Yussuf, der blev valgt ind for partiet i 2018, har meddelt, at han forlader partiet til fordel for Radikale.  

Over for Altinget uddyber Mahad Yussuf sin exit og forklarer, at det særligt er regeringens retorik under coronakrisen, der har ledt til hans beslutning.

"Det, der har skuffet mig mest, er, at etnicitet pludselig er blevet en faktor i alle de problemstillinger, vi taler om," siger han.

En udvikling, der er kommet særligt tydeligt til udtryk under statsministerens seneste pressemøder. 

"Da hun siger, at vi er nødt til at tale om smittespredningen blandt etniske minoriteter... Dén udtalelse chokerede mig," forklarer han og fortsætter:

"Vi har en epidemi i gang, der hverken ser køn eller hudfarve. Men pludselig er det, hvad man vælger at fremhæve, fordi Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige går i offensiven. I stedet for at være samlende, vælger hun at løbe på den strøm, og det skuffede mig."

Højredrejningen er blevet for stor
Mette Frederiksens udtalelse om, at "indvandrerdrenge" skaber utryghed i hovedstadens S-toge, var ligeledes rystende, mener Mahad Yussuf. 

Men det er ikke statsministerens seneste udtalelser alene, der har ført til den svære beslutning om at forlade partiet, forklarer han.

I længere tid har han nemlig været stærkt utilfreds med den lovgivning, partiet har støttet på rets- og udlændingeområdet.

"Vi har generelt været alt for hårde og højreorienterede i forhold til de værdier, som partiet ellers er gået efter de mange år, jeg har været med ombord. Helt oplagt kan jeg nævne smykkeloven, paradigmeskiftet og stoppet for kvoteflygtninge," siger han.

Mahad Yussuf understreger, at han ikke umiddelbart kender til andre internt i den socialdemokratiske byrådsgruppe, der deler hans kritik. 

"Men jeg har bestemt mødt folk i baglandet, og når jeg taler med vælgerne, som mener, at partiet har en alt for hård tone," siger han.

Læs også

Mister flertal i Aarhus
Partihoppet betyder, at Socialdemokratiet og SF mister det flertal, de to partier opnåede, da byrådsmedlem Liv Gro Jensen skiftede fra Alternativet til SF i juni.

Sammen med Radikale har de to partier nu flertal med 18 mandater. 

Mahad Yussuf vil fremover indgå i den radikale byrådsgruppe sammen med Rabih Azad-Ahmad, der er rådmand for Kultur og Borgerservice, og Eva Borchorst Mejnertz, der er forkvinde for Børn og Unge-udvalget.

Han fortsætter som medlem af Økonomiudvalget, Kulturudvalget, Aarhus Kommunes Handicapråd og folkeoplysningsudvalget, samt som formand for udvalget for mindre psykisk sårbarhed.

Det er fjerde gang, at Socialdemokratiet mister et byrådsmedlem siden Folketingsvalget sidste år. 

I november besluttede Roskilde-byrådsmedlemmet Pierre Kary at blive løsgænger i protest mod det budgetforlig, som Socialdemokratiet indgik med Dansk Folkeparti og Radikale. 

I januar valgte to byrådsmedlemmer i Gladsaxe at blive løsgængere efter interne stridigheder i byrådets S-gruppe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mahad Yussuf

Medlem af Aarhus Byråd (R)
Cand.soc.

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00