Cameron giver interview efter tre års tavshed: Jeg tænker på Brexit hver dag

BREXIT: Det var David Cameron, der som premierminister udskrev folkeafstemning om briternes medlemskab af EU. Han tabte og forsvandt. Nu fortæller han, hvor meget han bekymrer sig. Og hvorfor han alligevel mener, det var den rigtige beslutning.

Foto: Jack Taylor/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

”Det er smertefuldt at se på.”

Det siger den tidligere britiske premierminister David Cameron om den splittelse, som Brexit har ført hans lands befolkning ud i. Det gør han i et stort interview bragt i Mandag Morgen, hvor han for første gang for alvor indvier omverdenen i sine tanker om den proces, han selv satte i gang som leder af Storbritannien.

Det var nemlig Cameron, der som premierminister udskrev folkeafstemningen om Brexit til afholdelse i juni 2016.

Derfor er han i dag om nogen en politiker, der er lagt for had. For knap halvdelen af den britiske befolkning, som ønsker at blive i EU, bliver Cameron set som en af hovedårsagerne til det morads, de oplever, at landet nu befinder sig i.

Jeg bekymrer mig meget om det. Jeg bekymrer mig meget om det

David Cameron

Samtidig er det blevet fremstillet, som om den tidligere premierminister er nærmest ligeglad med sit ansvar for situationen.

Det er forkert, siger han.

”Jeg tænker på det hver dag. Hver eneste dag tænker jeg på det, på afstemningen og det faktum, at vi tabte, og konsekvenserne og det, der kunne være gjort anderledes, og jeg er voldsomt bekymret for, hvad der nu kommer til at ske. Jeg tror, vi kan nå til en situation, hvor vi træder ud, men stadig er venner, naboer og partnere. Vi kan nå dertil, men jeg ville meget gerne spole frem til det øjeblik. For lige nu er det smertefuldt for landet, og det er smertefuldt at se på.”

Kan du sove om natten?

”Jeg bekymrer mig meget om det. Jeg bekymrer mig meget om det,” siger Cameron i interviewet, som han giver i anledning af sin erindringsbog 'For the Record', som netop er udkommet.

Afstemningen var nødvendig
Samtidig holder han dog fast i, at det var den rigtige beslutning at sætte det britiske EU-medlemskab på spil ved at holde folkeafstemning.

Dels skulle udsigten til en folkeafstemning give Cameron rygstød til at forhandle en særaftale med EU, som blandt andet betød, at Storbritannien ikke er forpligtet til at deltage i EU’s bestræbelser på at skabe en ”stadig snævrere union”.

Dels var afstemningen på en måde uundgåelig, mener David Cameron.

"Jeg tror, at afstemningen både var nødvendig for at opnå noget i genforhandlingerne og nødvendig i sig selv, fordi den måtte komme. Politikerne kunne ikke blive ved med at sige ’Vi vil afholde en afstemning på et tidspunkt, men ikke lige nu’,” siger han blandt andet.

I interviewet fortæller han også, hvad han mener om Theresa Mays indsats, om Boris Johnson, og hvad han ser som hovedforklaringen på, at briterne stemte Brexit igennem. Og så udelukker han ikke, at de skal stemme om spørgsmålet igen.

Læs det hele her i Mandag Morgen.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Cameron

Udenrigsminister, Storbritannien, president, AlzheimerResearch UK
master i filosofi, politik og økonomi (PPE) (Oxford 1988)

0:000:00