Kommentar af 
Carl Valentin

Carl Valentin: Det er på tide, at politikerne tager kødproblemet alvorligt

KOMMENTAR: Kødproduktionens enorme konsekvenser for vores klima og miljø taler for sig selv: Danskerne bliver nødt til at spise meget mindre kød. Og det er politikerne, der skal vise vejen, skriver Carl Valentin (SF).

Der er brug for en madrevolution, og det er politikernes pligt at gå foran, skriver Carl Valentin (SF).
Der er brug for en madrevolution, og det er politikernes pligt at gå foran, skriver Carl Valentin (SF).Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Carl Valentin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg har tidligere selv hørt til dem, der ikke havde indset, hvor voldsomt et problem kødproduktion udgør for vores klima og miljø.

For selvom mange danskere på daglig basis indtager animalske produkter, har vi fremmedgjort os fra den omfattende proces, hvorigennem vores mad bliver til.

En fremmedgørelse, der ikke blot har voldsomme konsekvenser for de dyr, der ender på vores tallerken, men som også har gjort, at vi har glemt, hvad der egentlig ligger bag det hele – og hvor store konsekvenser det har for vores klima og miljø.

Desværre afspejler de danske partiers politik på ingen måde omfanget af det problem, vi står over for.

Fakta
Carl Valentin studerer samfundsfag og retorik på Københavns Universitet. Han er folketingskandidat for SF i København og landsledelsesmedlem i SF. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Lad os bare tage det dyr, vi i Danmark er allergladest for at opdrætte og spærre inde på meget lidt plads: grisen. Dem producerer vi 32 millioner af om året. Bare i sig selv at skabe plads til dem kræver en del, men det er ikke det værste.

For grise spiser meget og er den primære årsag til, at vi i Danmark importerer 1,6 millioner ton soja hvert eneste år. Den import optager ifølge Verdens Skove og Danmarks Naturfredningsforening et areal på størrelse med Sjælland og Falster.

Det er på tide, at der tages seriøse politiske tiltag, der gør det lettere for folk at ændre madvaner i en fart.

Carl Valentin (SF)

Langt det meste af sojaen kommer fra Argentina, og for at få plads til markerne ryddes der skov. Rigtig meget skov. Faktisk står det så grelt til, at et skovområde i Sydamerika på mere end 23 gange Danmarks areal er blevet ryddet og inddraget til sojamarker – det viser en rapport fra Verdens Skove og den globale miljøorganisation Mighty Earth.

Det er bekymrende. Ikke bare når vi ved, hvor store konsekvenser det har for lokalbefolkningen og dyrelivet i områderne, men også når man tænker på, hvor afgørende en rolle skov har i at binde CO2 fra atmosfæren.

Men ikke nok med, at vi importerer − også inden for Danmarks grænser bruger vi voldsomt megen plads på at lave foder til dyr. Når jeg som folketingskandidat deltager i paneldebatter, oplever jeg, at det er de færreste, der er klar over, at cirka 80 procent af Danmarks samlede landbrugsareal bruges til at producere foder til dyr. Og i og med at cirka 60 procent af Danmark består af landbrug, så er det pænt meget af vores land, vi bruger på at lave foder. Areal, hvor der i mange tilfælde i stedet kunne være skov.

Fakta taler for sig selv: Vi er nødt til at skære ned for vores kødforbrug. Kraftigt ned.

En erkendelse, FN’s klimapanel da også har gjort sig, og ifølge forskere fra Oxford, Harvard og andre anerkendte universiteter er klimakonsekvenserne ved det nuværende niveau så omfattende, at et land som Danmark skal reducere kødforbruget med cirka 93 procent, mens forbruget af øvrige animalske produkter skal cirka halveres.

Det er rigtig meget for de fleste mennesker, og det er ansvarsforflygtigelse hos politikerne at lade det være op til den enkelte. Det er derfor på tide, at der tages seriøse politiske tiltag, der gør det lettere for folk at ændre madvaner i en fart.

Et beskedent forslag kunne være at vedtage ved lov, at der skal være et tilbud om plantebaseret mad i alle offentlige køkkener. Vi ved allerede, at 51 procent af danskerne har et ønske om at mindske deres kødforbrug, så det er bare med at komme i gang. 

I SF har vi også foreslået, at der indføres en klimaskat på fødevarer, at al offentlig støtte til markedsføring af kød og de mest klimabelastende mælkevarer på eksportmarkederne stoppes, og at forskning i og udvikling af alternative velsmagende, sunde og mere klimavenlige produkter, som kan erstatte klimabelastende animalske produkter, opprioriteres.

Der er brug for en madrevolution, og det er politikernes pligt at gå foran.

--------

Carl Valentin studerer samfundsfag og retorik på Københavns Universitet. Han er folketingskandidat for SF i København og landsledelsesmedlem i SF. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

0:000:00