Debat

Chili Turéll: Smertegrænsen er nået. Der skal turbo på grøn vækst. Nu

DEBAT: Arktis smelter, bierne dør, orkaner og jordskælv. Naturen taler sit utvetydige sprog: Smertegrænsen er overskredet med hensyn til udnyttelse af naturens ressourcer, som konsekvens af en blind jagt på vækst. Der skal turbo på grøn omstilling på alle planer.

KATASTROFEKURS: Havene stiger, bierne dør. Vi er nødt til at tænke begrebet 'vækst' helt anderledes - og det haster, skriver Chili Turéll.
KATASTROFEKURS: Havene stiger, bierne dør. Vi er nødt til at tænke begrebet 'vækst' helt anderledes - og det haster, skriver Chili Turéll.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Chili Turèll

Byrådskandidat for Alternativet på Frederiksberg ved KV17

Momentum Now er overskriften på den aktuelle globale klimasituation. Alle er vi del af naturen, Naturen er en del af os. Det kaldes holistisk bevidsthed. Alt er et og et er alt. Den er mit syvårige barnebarn helt med på. Vi er hver især et mikrokosmos uløseligt forbundet med makrokosmos.

Vækst
Ordet vækst er jo vidunderligt smukt. Vi ser for os frodige marker og underskønne naturområder, hvor naturen i al sin pragt trives og vokser til glæde og gavn for alt og alle. I tidsåndens og konkurrencestatens hårdtpumpede retorik er der begået overgreb mod ordet 'vækst'. Her bruges det som synonym for mere effektivitet i et stadig mere opskruet tempo uden nødvendig omhu for konsekvenserne for menneskelig trivsel og sundhed. Det giver jo penge i statskassen!

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Hensynsløs politisk styring, formynderi og frihedsberøvelse driver samfundet til udmattelse og mismod, dræner livet for glæde og livskvalitet.

Chili Turéll
Byrådskandidat for Alternativet på Frederiksberg ved KV17

Omkostningerne slår igennem som stress, mistrivsel og sygdom. Uddannelsessystemet, sundhedssystemet er sat under pres. Hensynsløs politisk styring, formynderi og frihedsberøvelse driver samfundet til udmattelse og mismod og dræner livet for glæde og livskvalitet.   

Lad os tage ordet vækst tilbage, hvor det hører til. Lad os søge ind bag betydningen af ord og begreber. Lad os udfordre den herskende politiske retorik og dagsorden. Lade vækst være lig med trivsel til mere overskud og glæde for det enkelte menneske.

Naturens kollaps er nu den ufattelige realitet, som indeholder en ultimativ mulighed for os alle til individuelt og i fællesskab at vågne op og vove kvantespringet i bevidsthed og engagement.

Chili Turéll

Lad vækst være lig med fornyet respekt for naturens lovmæssigheder, og genskabelsen af balancen i naturen, i det enkelte menneske, i arbejdslivet som i privatlivet. Vækst i betydningen af en øget bevidsthed om nødvendigheden af at stoppe op, skrue ned for miljøforurenende tiltag og forbrug, og styrkelsen af grønne tiltag i bevidsthed om, at tiden er inde til at give tilbage til Jorden og dermed medvirke til at skabe et fremtidigt friere, sundere, mere bæredygtigt samfund og liv til helhedens bedste. Det er skiftetid.


Balance:

’At overfylde krukken
er ikke så godt
som at stoppe i tide’.

- kinesisk livsvisdom

Krukken har forlængst været overfyldt. Balancen er forlængst skredet. Skriften på væggen indikerer overbalance, sammenbrud og sygdom på alle parametre: Naturen, økosystemet, klimaet, mennesket, dyre- og plantelivet, bryder sammen.

Vi er alle del af, og forbundet med et organisk, intelligent, meningsfuldt økosystem. Når vi bryder og nedbryder naturens balance i og udenfor os selv, driver vi kloden og dermed livet for os selv, vore børn og fremtidige generationer på kollisionskurs.

Naturen er i bund og grund selvregulerende. Det naturlige kredsløb er bestemt af helt specifikke omstændigheder. Bryder vi disse forhold, sker det på bekostning af den naturlige balance.  

Et samfund i balance er et selvregulerende samfund, hvor mennesker trives, udvikler sig, forbinder sig på kryds og tværs i respekt for hinandens forskelligheder, befrugter hinanden i mere end biologisk forstand, støtter og hjælper hinanden. Tager individuelt og fælles ansvar, hvad enten det drejer sig om infrastruktur, miljø, fysisk og mental sundhed, børnepasning, ældrepleje, uddannelse, integration eller social bæredygtighed. Båret af politikere og ledere med høj indsigt og etisk bevidsthed. Når samfundet sættes under overdrevent pres medfører det disharmoni, stress og sygdom. Hamsterhjulet snurrer hurtigere og hurtigere, roen og overblikket svækkes.

Jeg tror på og fornemmer, at rigtig mange af os oplever en længsel efter at genvinde den tabte balance, en længsel efter at sige stop for udnyttelse af naturens ressourcer, forurening, kemi i fødevarer og forbrugsgoder. Efter at sige nej til uforstandig politisk styring. Efter at stå sammen med et rungende JA til, af alle kræfter, at sætte ind for at redde den synkende skude.    

Hvordan kommer vi derhen?
Ved at fokusere med stor kraft på Det Nødvendige Skift - mentalt og handlingsmæssigt.

På det, vi med en fællesnævner kalder 'grøn omstilling'.

Til renere luft, bæredygtig infrastruktur med færre biler, flere delebiler, elbiler, flere cykelstier, flere grønne fællesarealer, byhaver, økologisk mad og økologi over hele feltet, kødfrie dage. Til balance mellem arbejdsliv og familieliv.

Forbrugsbevidsthed, miljøbevidsthed i alle valg - i alle tænkelige sammenhænge.

Gennem uddannelse, dannelse, kunst, musik, litteratur og kultur. Med en kærlig hilsen til Grundtvig og Højskolebevægelsen - en grundsten i vores kultur.

Gennem at slippe kreativiteten løs i folkeskolerne, glemme alt om test og karakterer, genfinde den rene glæde ved at lære, tilegne sig viden, udvikle sig frit og uden styring. Gennem afmontering af konkurrencestatens lange arm. Gennem mere frihed for den enkelte, for lærerne, sygeplejersker, omsorgspersonale og pædagoger.

Gennem radikal nytænkning i sundhedssystemet i retning af et helhedsorienteret sundhedssyn. Med forståelse for sammenhængen mellem krop, sind, ånd og miljø. Gennem opgør med diagnoser og medicinering til fokus på forebyggelse, hjælp til selvhjælp og behandling. I dén rækkefølge. Gennem empati og omsorgsfuldhed i relationen mellem patient og sundhedspersonale, mellem den plejekrævende ældre og omsorgspersonalet. Til et samfund med flere og flere selvstøttende og selvansvarlige borgere.

Kvantespring i miljøbevidsthed og omsorg for miljøet
Naomi Klein analyserer i sin bog ’No Is Not Enough’ årsagerne til klodens aktuelle katastrofekurs. Bogen slutter med ’The Leap Manifesto’. Et opråb til verden om omsorg for miljøet og for hinanden. Manifestet opfordrer til et nødvendigt kvantespring i en samlet indsats politisk og i befolkningen. Det er skiftetid. Det er her og nu. Der er ingen tid at spilde.

Når vi står over for det ufatteligt ubegribelige, reagerer vi typisk med at lukke øjnene og skubbe det fra os. Det går måske på den korte bane, men ubønhørligt indhentes vi af sandheden.

Naturens kollaps er nu den ufattelige realitet, som indeholder en ultimativ mulighed for os alle til individuelt og i fællesskab at vågne op og vove kvantespringet i bevidsthed og engagement.

Lad os alle bidrage til en aktiv modbevægelse mod en ufattelig, dyster fremtidsudsigt, som vi alle er del af og bærer et ansvar for. Lad os sammen i fælles bevidsthed løfte dén opgave håbefuldt og målrettet.    

Kommunalvalget tirsdag 21. november er en unik mulighed for at italesætte de store udfordringer, vi står midt i, til at byde ind med holdninger og løsninger på, hvad vi kan gøre.

Jeg foreslår eksempelvis etablering i alle lokalsamfund af miljøcentre som en kilde til aktivering af alle i samfundet, og ja, der er brug for Alle hænder. Centre med oplysende foredrag, debatter, workshops og uddannelse, med rådgivning og støtte til en vifte af konkrete tiltag. Med tilknyttede, mobile miljøomsorgsfraktioner målrettet skoler, uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser. Til gavn for en ny tid. En ny tidsånd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00