Coronaoverblik: Ny WHO-kritik af Danmark, McKinsey-hjælp og store tab på aktiemarkedet

LYNOVERBLIK: Det danske aktiemarked har mistet milliarder i værdi. Det er tåbeligt af Danmark at hjemmeisolere coronasmittede, mener WHO-ekspert. Amerikansk efterretningsrapport mistænker Kina for at underdrive antallet af smittede og døde. Få overblikket over dagens coronanyheder her. 

Velkommen til Altingets daglige nyhedsoverblik over coronakrisens udvikling, hvor du på fem minutter kan blive opdateret på det nyeste inden for politik og økonomi samt få de seneste globale nyheder.

Politik
Der er igen kurrer på tråden mellem Danmark og Verdenssundhedsorganisationen, WHO. En WHO-ekspert kritiserer således Danmark for at anvende hjemmeisolation af personer smittet med covid-19. De milde tilfælde behøver ikke at komme på hospitalet, men de skal ud af hjemmet for at lette smittetrykket for de nærmeste, argumenterer den australske professor Dale Fisher, der er formand for det WHO-netværk, der koordinerer alarmer om globale sygdomsudbrud, i Politiken.

”Hjemmeisolation er i det hele taget temmelig tåbeligt,” fastslår Dale Fisher, der til daglig leder afdelingen for infektionsmedicin på Singapores nationale universitetshospital.

Meldingen kommer mindre end en uge efter, at WHO's europæiske direktør var i København for blandt andet at bilægge striden med den danske sundhedsstyrelse om, hvor meget man bør teste.

Kulturminister Joy Mogensen (S) inviterer i dag klokken 14 alle Folketingets kulturordførere til forhandlinger om en hjælpepakke til kultursektoren. Ministeren har været under massivt pres og kritik den seneste uge, men lykkedes igår med at lande en hjælpepakke til medievirksomhederne. Tidligere i dag skrev statsminister Mette Frederiksen et opslag på Facebook til kulturlivet, som flere ordførere håber, er et tegn på, at kulturministeren har fået et styrket mandat med til forhandlingerne. Læs mere her.

Her på Altinget kan vi fortælle, hvordan regeringen får hjælp af konsulenthuset McKinsey til at hjælpe i processen med at skaffe kritisk udstyr til sygehusene i regi af det statslige krisestyringsorgan NOST (Den Nationale Operative Stab).

“McKinsey bidrager blandt andet med planlægning af vareforsyningskæder og anden logistik,” forklarer Rigspolitiets kommunikationsdirektør, Anders Frandsen, til Altinget.

McKinsey arbejder gratis for myndighederne.

På Christiansborg har Folketingets ledelse besluttet at videreføre de begrænsninger på adgangen til Folketinget, som blev indført i midten af marts, frem til og med søndag 3. maj. Det betyder, at alle møder, konferencer, høringer, omvisninger og så videre med eksterne deltagere aflyses. Det gælder også undervisningstilbuddet 'Politiker for en dag'. Der er ikke adgang for eksterne gæster og pressefolk uden såkaldt privilegeret adgang.

Økonomi
Investorerne på det danske aktiemarked blev 348,4 milliarder kroner fattigere i de første tre måneder af 2020. Det viser beregninger foretaget af Børsen.

Det er især investorer i banker og forsikringsselskaber, som kan se tilbage på årets første kvartal med bitterhed. Mens det samlede danske aktiemarked faldt med knap 10,2 procent på tre måneder, faldt de 27 bank- og forsikringsselskaber, der er noteret på Nasdaq Copenhagen, med 28,8 procent, svarende til et værditab på 137,5 milliarder kroner.

Klimainvesteringer kan være et af de elementer, som for alvor kan være med til at få dansk økonomi op i omdrejninger igen efter coronakrisen og den nuværende nedlukning af samfundet. Hos Dansk Energi foreslår man, at der laves en ”grøn strakspakke” på i omegnen af to milliarder kroner om året frem til 2023.

Den skal blandt andet gå til et hurtigere farvel til olie- og gasfyr i 450.000 danske hjem, flere ladestandere til elbiler, udbygning af elnettet, flere vindmøller til lands og til vands og fuld fart på etableringen af en energiø og udvikling af syntetiske brændstoffer, skriver Berlingske.

Forslaget fra Dansk Energi lægger sig op ad et forslag fra Venstre om at kickstarte dansk økonomi ved at fremrykke grønne investeringer. Det får opbakning fra Dansk Industri og den grønne tænketank Concito, skriver Altinget.

Overvismand og økonomiprofessor på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard mener, at man i stedet skal give penge direkte til de borgere, der har høj forbrugstilbøjelighed.

"Jeg tror ikke, at offentlige investeringer vil være det mest oplagte redskab," siger han til Information.

Globalt
Sveriges pendant til Folkemødet, Almedalsveckan på øen Gotland, er aflyst i år, skriver Svenska Dagbladet. Om det danske folkemøde bliver aflyst, afgøres på et bestyrelsesmøde i eftermiddag.

Mens coronavirussen skyller ind over lande som Spanien, Sverige og USA, så begynder virussens udbredelse nu at stabilisere sig i nogle af de lande, der blev ramt først. Det er blandt andet tilfældet i Sydkorea, hvor antallet af nye smittede over de sidste tre uger har stabiliseret sig omkring 100 personer om dagen, skriver det tyske nyhedsbureau DPA.

Knap 900.000 spaniere mistede i marts måned deres arbejde, oplyser de spanske myndigheder torsdag. Det er især inden for turisme og byggebranchen, at coronakrisen rammer hårdt i det store sydeuropæiske land, hvor antallet af smittede vokser kolossalt.

I USA er en efterretningsrapport landet på præsident Donald Trumps bord i Det Hvide Hus. Den argumenterer for, at Kina ikke har fortalt omverdenen det sande antal smittede og døde i Kina som følge af coronavirussen. Det oplyser anonyme kilder til Bloomberg News.

Torsdag lander et SAS-fly i Perus hovedstad, Lima, for at transportere omkring 290 danskere og statsborgere fra andre nordiske og europæiske lande ud af det sydamerikanske land, som har været i undtagelsestilstand i flere uger. Filippinerne og Peru har været de to lande, som det danske Udenrigsministerium de senere uger har haft sværest ved at få danskere hentet hjem fra. I weekenden landede et særfly fra Filippinerne i Københavns Lufthavn.

Fredag indfører Thailand et udgangsforbud mellem klokken 10 og 16 skriver nyhedsbureauet Reuters.

I sportens verden er 2020-udgaven af verdens største cykelløb, Tour de France, endnu ikke aflyst. Men det bliver det, hvis de franske myndigheder kræver, at det skal køres uden tilskuere, siger løbsdirektør Christian Prudhomme til det franske sportsmedie Sports Auvergne.

Den japanske regering og den internationale olympiske komité er blevet enige om at rykke OL i Tokyo 2020 præcis et år frem, så sportslegene afvikles fra 23. juli til 8. august 2021.

 

Forrige artikel Mette Frederiksen vil tage Mette Frederiksen vil tage "en snak" med presset kulturliv Næste artikel Se dagens pressemøde: Hummelgaard åbner for at suspendere 225-timersreglen Se dagens pressemøde: Hummelgaard åbner for at suspendere 225-timersreglen