Coronaramt økonomi kan betyde stort fald i Danmarks ulandsbistand

UDVIKLINGSBISTAND: Danmarks udviklingsbistand til de fattigste lande står til at blive markant mindre næste år, når økonomien svinder ind som konsekvens af coronakrisen. Støttepartier vil finde flere penge. 

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) vil efter alt at dømme have færre penge at dele ud af til verdens fattigste næste år, hvis ikke regeringen hæver bistandsprocenten. 
Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) vil efter alt at dømme have færre penge at dele ud af til verdens fattigste næste år, hvis ikke regeringen hæver bistandsprocenten. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Når den danske økonomi svækkes af coronakrisen, står det til at gå hårdt ud over størrelsen på Danmarks udviklingsbistand. 

Skiftende regeringer har nemlig over en årrække orienteret sig efter FN's mål om et udviklingsbidrag på 0,7 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) som en passende størrelse for den danske udviklingsbistand. 

Men BNI'en står til at tage et alvorligt dyk nedad næste år, så hvis ikke bistandsprocenten hæves, vil udviklingsbistanden skrumpe tilsvarende ind. 

Ifølge Finansministeriets seneste skøn vil Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) falde med mellem tre og seks procent i år, efter at covid-19 har lagt store dele af økonomien ned. 

Finansministeriets skøn dækker vel at mærke over BNP og ikke BNI, som udviklingsbistandens størrelse afhænger af. 

Men ifølge Søren Hove Ravn, der er lektor ved Økonomisk Institut ved Københavns Universitet, er der tæt sammenhæng mellem de to økonomiske nøgletal.

“Der er ingen tvivl om, at et så markant fald i BNP også vil betyde stort fald i BNI. Det vil alt andet lige betyde, at udviklingsbistanden bliver mindre,” siger Søren Hove Ravn, der dog ikke vil spå om, præcis hvor stort BNI-faldet bliver. 

Heller ikke Lars Engbjerg-Pedersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og primært beskæftiger sig med udviklingsbistand, er i tvivl.

"Den socialdemokratiske regering har ikke givet udtryk for, at den ser nogen grund til at ændre på de 0,7 procent af BNI. Det ligger fast, så vi må forvente, at dansk udviklingsbistand vil falde i kroner og øre," siger han.

Læs også

Støttepartier accepterer ikke fald
Hvis Finansministeriets skøn for udviklingen i dansk økonomi i 2020 bliver til virkelighed, vil det i det optimistiske scenarie med en vækstnedgang på tre procent skære cirka 500 millioner af udviklingsbistanden, hvis regeringen fortsætter med at følge 0,7-procentsmålet.

Det mere dystre scenarie med en BNP-nedgang på seks vil betyde et fald på cirka en milliard kroner i bistand til verdens fattigste. 

Hos to af regeringens støttepartier er der stor utilfredshed med udsigterne. 

Det vil nemlig være katastrofalt, hvis udviklingsbistanden falder i en tid, hvor mange ulande har hårdt behov for pengene på grund af coronakrisen, mener både Radikale og Enhedslisten.

Partierne vil derfor forsøge at presse regeringen til at holde hånden under udviklingsbistanden, så den minimum holdes på 2020-niveauet. 

“Vi vil kæmpe meget hårdt for, at bistanden ikke falder nominelt. Der er mere end nogensinde behov for den,” siger udviklingsordfører Anne Sophie Callesen (R).

Enhedslisten bakker op. 

"Vi kommer ikke uden om at diskutere, at den rige verden skal finde nogle flere midler,” siger udviklingsordfører Christian Juhl (EL).

S og SF lover ikke noget
I det tredje støtteparti, SF, vil udviklingsordfører Halime Oguz ikke love, at partiet vil presse regeringen til at hæve bistandsprocenten næste år for på den måde at sikre, at det reelle beløb til udviklingsbistand ikke falder.

"Inden krisen var det vigtigt for SF, at vi skulle arbejde op imod 1,0 procent. Det vil jeg rigtig gerne arbejde videre med, men jeg kan ikke love noget her og nu, fordi jeg ikke ved, hvordan landet ser ud på den anden side,” siger hun.

Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) vil endnu ikke spå om, hvordan udviklingsbistanden ser ud til næste år. Han henviser til et skriftligt svar, han har givet til Information. 

"Vi ved ikke, hvad coronavirus vil betyde for den danske økonomi på kort og på lang sigt, derfor er det for tidligt at spå om, hvad det kommer til at betyde for den danske udviklingsbistand," siger han til avisen. 

På finansloven 2020 var der afsat cirka 17 milliarder til udviklingsbistand svarende til 0,71 procent af BNI. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00