Dagens coronaoverblik: Antallet af indlæggelser falder, mens økonomer advarer imod alt for flad smittekurve

LYNOVERBLIK: Der mangler masker til de ansatte i sundhedsvæsenet, Radikale foreslår fælles EU-lagre af værnemidler, og økonomer advarer om en for flad smittekurve i Danmark. Få de nyeste tal og nyheder om corona samlet i et kort overblik her.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Velkommen til Altingets daglige nyhedsoverblik over coronakrisens udvikling, hvor du på fem minutter kan blive opdateret på det nyeste inden for politik og økonomi samt få de seneste globale nyheder.

Politik
Sundhedsmyndighederne forventer, at flere og flere ansatte i sundheds- og ældresektoren i de kommende uger vil blive smittet med covid-19. Samtidig mangler der masker, visirer og andre værnemidler til personalet. Det kom frem under et pressemøde med de faglige organisationer på sundhedsområdet fredag. Læs mere her, eller gense hele pressemødet her.

Allerede tidligere i dag råbte Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, op om, at al sundhedspersonale og patienter burde udstyres med mundbind.

"De praktiserende læger er meget bekymrede for at blive smittet og for at blive smittebærere. Det er uholdbart, at vi ikke er i stand til at beskytte os bedre mod smitte og mod at blive smittebærere ved bare at bruge noget så simpelt som et mundbind til både patienten og lægen," siger Anders Beich til DR.

De Radikale foreslår nu, at man på EU-plan begynder at indkøbe medicin og udstyr til at bekæmpe infektionssygdomme. Det er for at undgå, at medlemslandene for fremtiden ikke pludselig må kæmpe med hinanden om mundbind, engangskitler og andet medicinsk udstyr, som man har set det under coronapandemien. Forslaget møder opbakning fra både De Konservative og Enhedslisten. Det skriver DR.

Forhandlinger om hjælpepakke på kulturområdet udskydes nu til lørdag, efter at forhandlingerne gik i stå torsdag aften. Kulturminister Joy Mogensen (S) skal blandt andet se på en såkaldt kombinatørordning, så kompensationen ikke kun omfatter B-indkomsten hos freelancere, da mange kunstnere får både A- og B-indkomst. Derudover er der allerede bred enighed om at finde en løsning til de kulturinstitutioner, der lige nu ikke får kompensation, fordi de modtager mere end 50 procent i offentlig støtte.

Først ville kirkeminister Joy Mogensen (S) undersøge muligheden for at åbne kirkerne til påske. Senere i går aftes blev hun på opfordring fra præster og biskopper fast besluttet på, at kirkerne fortsat skal holde lukket. Den beslutning møder nu kritik fra DF's kirkeordfører, Marie Krarup, skriver DR.

Økonomi
Regeringens restriktioner med formålet om at udflade smittekurven har måske været for effektiv, lyder det nu fra en række topøkonomer. Den tidlige stabilisering af antal indlagte kan nemlig være et samfundsøkonomisk problem.

"Det ser ud, som om kurverne er fladet ud, men det er på et niveau, der er langt under den berømte grænse for sundhedsvæsenets kapacitet. Vi skal jo have smittet folk, fordi der skal skabes en flokimmunitet," siger økonomiprofessor og tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Politiken. Sundhedsfaglige eksperter er dog uenige om, hvorvidt det er fornuftigt at stræbe efter såkaldt flokimmunitet – læs for eksempel denne artikel fra Ingeniøren.

På boligmarkedet kan vi forvente store strukturelle forandringer, der kan sætte blivende spor, mener boligøkonom Curt Liliegreen. Han mener, at vi kan se en modurbanisering som resultat af coronakrisen.

"Hvem gider sidde i en lille lejlighed midt inde i byen, hvis der er udsigt til flere karantæneperioder? Det kan få dybere effekter på vores præferencer og vores måde at tænke og prioritere på," siger han til Altinget.

Globalt
Et nyt EU-program skal gøre det muligt for medlemslande at låne penge til midlertidige hjælpepakker, der kan holde deres borgere i arbejde under coronakrisen. Det forudsætter dog, at medlemslande vil stille garanti for lånene. Altinget har historien.

Spanien er stadig hårdt ramt, og landet rundede i dag et dødstal på over 10.000. Til gengæld er den gode nyhed, at kurven for antal nye tilfælde er stabiliseret, skriver CNN.

Antallet af arbejdsløse i Norge har nu rundet 400.000, oplyser den norske arbejdsforvaltnng (NAV), ifølge Aftenposten. Det er 10,7 procent af de arbejdsføre nordmænd, der er arbejdsløse. 

Coronaens udbredelse i Danmark
I alt 139 coronasmittede patienter i Danmark har mistet livet, hvilket er 16 personer flere end for et døgn siden.

Både antallet af indlagte, antallet på intensiv og i respirator er faldet inden for det seneste døgn.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00