Dagens corona-overblik: EU's finansministre enige om billionstor redningskrans til europæisk økonomi

LYNOVERBLIK: Torsdag aften blev EU-landenes finansministre enige om en redningspakke, der stiller flere billioner kroner til rådighed for de coronaramte medlemslande. Indtil flere af landets kommuner er ikke klar til at åbne helt for skoler og daginstitutioner onsdag efter påske. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Formanden for gruppen af euro-lande, Portugals finansminister, Mário Centeno, ledte videomødet mellem EU's finansministre fra den portugisiske hovedstad Lissabon.
Formanden for gruppen af euro-lande, Portugals finansminister, Mário Centeno, ledte videomødet mellem EU's finansministre fra den portugisiske hovedstad Lissabon.Foto: European Union
Emma Qvirin Holst

Velkommen til Altingets daglige coronaoverblik, hvor du få en hurtig gennemgang af det nyeste om virussen inden for politik, økonomi og på den globale scene.

Politik
29 af landets 98 kommuner når ikke at være klar til at åbne helt for folkeskoler, børnehaver og vuggestuer 15. april. Det skriver DR Nyheder, der har lavet en gennemgang af alle landets kommuners planer for genåbningen. Regeringen har besluttet, at børn i landets daginstitutioner og folkeskoleelever til og med 5. klasse skal tilbage igen onsdag efter påske. Med genåbningen kommer en sæt retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om blandt andet mulighed for hyppig håndvask og afstand mellem børnene, hvilket har stillet krav til skolerne og institutionernes indretning.

For at imødekomme de nye krav om blandt andet hygiejne, rengøring på skoler, daginstitutioner og plejehjem, afsætter regeringen nu et trecifret millionbeløb til understøtte udgifterne til rengøring. Læs mere her.

Regeringen skal undersøge, om dømte virksomhedsejere kan udelukkes fra hjælpepakken til selvstændige. Det siger Dansk Folkeparti ifølge Børsen. Ønsket fra partiet kommer, efter at erhvervsminister Simon Kollerup (S) selv har påpeget, at der med støtteordningen medfølger en risiko for misbrug, hvor svindlere vil få udbetalt støttekroner på falskt grundlag. Erhvervsministeren siger selv til Børsen, at regeringen vil overveje idéen, og at der også vil blive fulgt op på hjælpepakkerne med nogle kontroltiltag.

Der er behov for markant mere hjælp til erhvervslivet end det, som regeringen har lagt op til. Sådan siger både Venstre og Liberal Alliance til Berlingske. Beskeden fra de blå partier kommer, efter at regeringen har indkaldt til forhandlinger om justeringer af hjælpepakkerne.

Partierne frygter, at det vil skabe en dybere krise, hvis der ikke kommer mere hjælp til virksomhederne. Det er også en bekymring, som Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, deler i en artikel i Altinget. Heri tilføjer finansordføreren, at han frygter, at dansk økonomi ender i det værste af de tre scenarier, som regeringen præsenterede torsdag. Læs mere her.

Hjælpepakkerne holder hånden under 100.000 job. Sådan lyder vurderingen fra Erhvervsministeriet, efter at ansøgningerne til regeringens hjælpepakker torsdag rundede 55.000. Læs mere her

Økonomi
Regeringen præsenterede torsdag tre scenarier for udviklingen i dansk økonomi i kølvandet på coronakrisen. Ifølge de tre scenarier vil det danske bruttonationalprodukt (BNP) falde mellem tre og seks procent i år.

Men selv det mest dystre af de tre scenarier kan vise sig at være for optimistisk. Sådan lyder vurderingen fra Dansk Industri og Dansk Erhverv. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

"Vi er enige med regeringen i, at der er utrolig stor usikkerhed i øjeblikket, og at det ser meget dystert ud," siger direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard, til Ritzau.

"Men vi mener, at det kan gå langt værre, end regeringen lægger op til. Vores bedste vurdering er, at vi får en negativ vækst i BNP på syv procent."

Den Internationale Valutafond ser også dystert på coronavirussens afsmitning på økonomien. Fonden vurderer, at coronakrisen har potentiale til at skabe den største nedgang i verdensøkonomien siden den store finanskrise i 1930'erne, der også gik under navnet Den Store Depression. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Globalt
Sent torsdag aften var omsider virtuel hvid røg fra EU's finansministre. Efter endnu et videomøde lykkedes det for dem at blive enige om en redningspakke til den coronaramte europæiske økonomi. Pakken indeholder blandt andet en ny garantifond, der i regi af Den Europæiske Investeringsbank skal understøtte finansiering til små og mellemstore virksomheder i EU-landene for i alt cirka 1,5 billioner kroner.

Derudover er ministrene også blevet enige om give adgang til lån for i alt 1,8 billioner kroner fra eurolandenes fælles lånefond. Læs mere om aftalen her

Aftalen kommer til efter store uenigheder mellem blandt andet Italien og Holland om betingelserne for hjælpepakken. Skænderier har blandt andet bundet i, at nogle af de mere velpolstrede lande ikke vil betale for, at især de sydeuropæiske lande ikke har forberedt deres økonomier godt nok på en krise. Næste skridt bliver, at EU's stats- og regeringschefer skal godkende forslagene fra finansministrene.

I Storbritannien er premierminister Boris Johnson blevet udskrevet fra intensiv og flyttet til et almindeligt sengeafsnit på St. Thomas Hospital i London. Det skriver TV 2. Premierministeren havde været på intensiv siden mandag aften.

Virussens udbredelse i Danmark
Ifølge den seneste opdatering fra Sundhedsstyrelsen, der udkom 10. april klokken 14, er der 247 dødsfald i Danmark, hvor den afdøde var smittet med coronavirus.

Ifølge tallene er der 401 indlagte med coronavirus. Heraf er 113 på intensiv, hvor 95 er i respirator.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00