Dagens corona-overblik: Krav om kommission og genåbning af klimaaftale

OVERBLIK: Et bredt politisk flertal vil have nedsat en corona-undersøgelseskommission. Dansk Folkeparti vil have genoptaget klimaaftalen. Venstre vil justere hjælpepakker, og Donald Trump er parat til at hjælpe amerikanere uden sundhedsforsikring. 

Donald Trump (t.h.) og sundhedsminister Alex Azar ved den daglige corona-briefing fredag.
Donald Trump (t.h.) og sundhedsminister Alex Azar ved den daglige corona-briefing fredag.Foto: Tom Brenner/Reuters/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Velkommen til Altingets daglige nyhedsoverblik over coronakrisens udvikling, hvor du på fem minutter kan blive opdateret på det nyeste inden for politik og økonomi samt få de seneste globale nyheder.

Politik
Et bredt politisk flertal i Folketinget kræver, at en kommission skal undersøge en række emner omkring håndteringen af coronakrisen for at sikre, at Danmark i fremtiden er bedre forberedt på epidemier. Det skriver Jyllands-Posten.

Idéen om en kommission får opbakning fra Enhedslisten, SF, De Radikale, De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er enig i, at hele indsatsen skal evalueres.

I Enhedslistens optik skal en coronakommission kunne placere et ansvar.

"Det her handler ikke om at pege fingre. Der er blevet begået fejl, og der vil blive begået fejl – det er menneskeligt. Men det er klart, at hvis nogen ikke har handlet, som de burde, så skal vi kunne placere et ansvar," siger Pernille Skipper til Jyllands-Posten.

Der er stor opbakning til de vidtgående beslutninger, som regeringen har truffet for at mindske spredningen af coronasmitte i det danske samfund. I en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR, svarer 71 procent af danskerne nemlig, at regeringens tiltag er passende.

Blot ni procent mener, at regeringen er gået for langt, mens 14 procent siger, at man bør gøre endnu mere. Det hører til sjældenhederne, at en regering kan mønstre så stor opbakning i befolkningen, lyder det fra flere politiske kommentatorer.

Regeringen bør genåbne klimaaftalen og sænke målsætningen om 70 procents reduktion af drivhusgasser, siger Dansk Folkepartis klimaordfører, Morten Messerschmidt, til Jyllands-Posten.

"Alle kan se, at der bliver en kæmpestor regning, som skal samles op efter coronakrisen. Alt andet lige bliver det erhvervslivet, som skal betale. Og med de mange mennesker, som i dag står uden job, er gået ned i løn eller på anden måde har måttet ofre sig under krisen, bliver det en mere usikker tid, vi går ind i. Derfor bør man tage bestik af de nye vilkår – også inden for klimapolitikken,« siger Morten Messerschmidt til avisen.

Han har skrevet til klimaminister Dan Jørgensen (S) med en opfordring til at sænke målsætningen til de 60 procent, som var Socialdemokratiets politik før folketingsvalget.

Hos Venstre mener formand Jakob Ellemann-Jensen ikke, at de hjælpepakker, som er blevet lavet til dansk erhvervsliv over de senere uger, er nok. Der er brug for mere hjælp og justeringer. 

Venstre vil blandt andet forlænge den nuværende udløbsdato på hjælpen fra 9. juni til 9. juli, nedsætte grænsen for, hvor meget omsætningstab der skal til for at få kompensation samt hjælpe virksomheder med varelagre, der hurtigt mister værdi, skriver TV 2.

En af de nuværende hjælpepakker giver virksomheder mulighed for at få kompensation for faste udgifter. Dog maksimalt 60 millioner kroner. Det loft vil Venstre hæve til et beløb, som partiet ikke har lagt sig fast på. Til gengæld skal virksomheder, der modtager mere end 60 millioner kroner, forbydes at udbetale udbytte til aktionærerne i 2020.

Økonomi
SMV Danmark, der er talerør for små og mellemstore virksomheder, bliver bestormet af små og mellemstore virksomheder, der oplever at blive behandlet dårligt, når de med hatten i hånden kommer i banken for eksempelvis at få en kassekredit.

"Jeg er overbevist om, at bankerne gør rigtig meget. Men der står rigtig mange virksomheder tilbage på perronen, som ikke får hjælp. Som endnu ikke har fået udbetalt den statslige støtte. Og som ikke kan få en kassekredit som en mellemfinansiering i banken. Det gør, at virksomheder risikerer at lukke," siger Alexander Nepper, der er politisk chefkonsulent i SMV Danmark, til DR Nyheder.

Ifølge bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, har flere end ni af ti virksomheder, som har henvendt sig til deres bank, fået hjælp. Men der er også virksomheder, der får nej, understreger brancheforeningen.

"Det er virksomheder, hvor vurderingen er, at dem kan vi ikke hjælpe igennem, sådan så de er økonomisk bæredygtige på den anden side af krisen. I den situation er det eneste forsvarlige, selv om det er trist, at der bliver sagt nej," siger Niels Arne Dam, der er cheføkonom i Finans Danmark.

Globalt
I USA er præsident Donald Trump parat til at lade regeringen tage regningen, hvis de millioner af amerikanere, som ikke har nogen sundhedsforsikring, bliver ramt af coronavirussen og får brug for sygehusbehandling.

"I dag kan jeg stolt meddele, at hospitaler og sundhedspersonale, der behandler uforsikrede coronapatienter, vil blive godtgjort at regeringen", sagde Donald Trump fredag.

Den corona-hjælpepakke, som den amerikanske kongres vedtog tidligere på ugen, indeholder en pulje på 100 milliarder dollars, svarende til mere end 690 milliarder kroner, til at kunne betale hospitalsregningerne for amerikanere uden sundhedsforsikring.

I Sverige overvejer regeringen at anmelde Frankrig til EU-Kommissionen for brud på det indre markeds regler, skriver nyhedsbureauet TT.

Det skyldes, at den svenske virksomhed Mölnlycke i starten af marts fik en forsendelse fra Kina med fire millioner ansigtsmasker stoppet i Frankrig. Maskerne skulle have været sendt videre til blandt andet Spanien og Italien.

Corona-epidemien får nu også betydning for 15 af Demokraternes primærvalg i USA. Lørdag skulle demokrater og demokratiske vælgere i Alaska, Hawaii og Wyoming have stemt ved primærvalg, som skal være med til at finde partiets kandidat til præsidentvalget i november. Men sammen med primærvalg i 12 andre stater og et territorium er de tre staters primærvalg udskudt.

Udskydelserne har betydet, at den 2. juni er gået hen og blevet en form for "Super Tuesday", hvor hele ti stater afholder primærvalg.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00