Dagens corona-overblik: Partier pønser på hjælpepakke til selvstændige, og minister skærper cyberberedskab

LYNOVERBLIK: Efter søndagens hjælpepakke til fyringstruede lønmodtagere vil en række partier nu sikre hjælp til selvstændige. Forsvarsministeren styrker beredskabet for at modstå cyberangreb, når danskerne logger på arbejdsmailen hjemmefra. Få overblik over de coronarelaterede nyheder.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skærper statens cyberberedskab.
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skærper statens cyberberedskab.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Få overblik over de nyeste tal, nyeste politiske forslag og nyheder fra udlandet om coronavirussen på fem minutter i Altingets lynoverblik.

Politik
De danske små og mellemstore virksomheder får nu en hjælpende hånd fra regeringen til at klare sig gennem den krise og manglende efterspørgsel, som coronavirussen forårsager. Regeringen foreslår nu at udskyde virksomhedernes momsbetaling og fristen for deres betaling af B-skat. Dermed skal små virksomheder først betale moms 1. marts næste år, mens de mellemstore virksomheder kan skubbe betalingen til 1. september i år. Læs mere her.

Regeringen indgik søndag en trepartsaftale med arbejdsmarkedets parter, der skal sikre økonomisk hjælp til de virksomheder, der ellers står over for at fyre ansatte.

Med den nye hjælpepakke kan virksomheder i stedet sende medarbejderne hjem med løn og få en kompensation svarende til 75 procent af den ansattes løn. Læs mere her.

Den nye aftale omfatter ikke selvstændige, små erhvervsdrivende, vikarer eller freelancere. Dem vil en række af Folketingets partier nu give en økonomisk håndsrækning.

Ifølge Ritzau foreslår Enhedslisten konkret, at timelønnede med et arbejde svarende til en fast stilling skal have en akutydelse, der har samme niveau som kontanthjælpen.

Derudover vil partiet lave en undtagelse fra reglen om, at selvstændige, enkeltmandsvirksomheder og freelancere skal lukke deres virksomhed, før de må modtage dagpenge.

Venstre, Liberal Alliance, Konservative og SF har også meldt sig i koret af partier, der kræver endnu en hjælpepakke fra regeringen.

Siden torsdag har en stor del af danskerne arbejdet hjemmefra som følge af regeringens nye retningslinjer i kampen mod coronavirussen. Den store andel af hjemmearbejde har dog den ulempe, at det gør kritiske kommunikationssystemer mere sårbare over for cyberangreb, skriver Berlingske.

Det skyldes, at danskerne nu logger på arbejdspladsernes interne netværk fra en hjemlig forbindelse, der typisk er dårligere sikret end arbejdspladsernes. Det får nu forsvarsminister Trine Bramsen (S) til at skærpe cyberberedskabet.

Hun sender samtidig en advarsel til de mange hjemmearbejdende danskere: Hold øje med forfalskede mails og andre tegn på cyberangreb.

Det er ikke bare mange ansatte, der er sendt hjem fra arbejdet i dag. Det er også i dag, at landets folkeskoler og daginstitutioner lukker ned. I den forbindelse har regeringen tilbudt nødpasning til blandt andet børn af ansatte i sundhedssektoren, der skal møde op på arbejde.

Ifølge Ritzau er det dog meget få, der har gjort brug af den løsning. Ifølge Københavns Kommune er det kun tre til fire procent af forældre, der har tilmeldt børnene til nødpasning. I Aarhus er der plads til 5.000 børn, men der er indtil videre kun 617 børn tilmeldt.

Økonomi
Coronavirussens tag i økonomien er stadig tydelig. Da Københavns fondsbørs åbnede mandag, skete det med et fald i det danske aktieindeks C25 på 3,7 procent. Lignende fald ses også på europæisk plan.

Netop den europæiske økonomis tilstand i kølvandet på coronavirussen er det eneste punkt på dagsorden, når landene i eurozonen senere i dag holder et videomøde. Ifølge formanden for eurogruppen og Portugals finansminister, Mario Centeno, vil mødet være dedikeret til at blive enige om et ”omfattende og koordineret” EU-svar på krisen. 

I USA giver den amerikanske centralbank også en hjælpende hånd til det amerikanske erhvervsliv. Ifølge Ritzau har banken sænket renten med en procent ned til 0,00 til 0,25 procent. Derudover vil banken begynde at købe obligationer. Det var et greb, som den også benyttede i årene efter finanskrisen.

Globalt
Tyskland følger nu Danmarks eksempel og lukker grænsen mod sine nabolande for besøgende uden et anerkendelsesværdigt formål. Lukningen gjaldt fra mandag morgen klokken 8, og Sydjyllands Politi kan nu berette om lange køer ved grænsen fra morgenstunden.

Efter myldretiden er køerne dog blevet afviklet, og der er nu kun tale om langsomt kørende trafik.

EU-Kommissionen vil indføre et forbud mod at eksportere udvalgt medicinsk udstyr uden for EU’s grænser. Det skriver Politico.eu. Forbuddet skal gøre op med enkelte medlemslandes nationale forbud mod eksport af beskyttelsesmasker og dermed sikre, at der er en bedre fordeling af beskyttelsesudstyret internt i EU.

EU's stats- og regeringschefer skal drøfte det forslag og Kommissionens andre tiltag mod corona på et EU-topmøde, der afvikles tirsdag i videoformat. Det oplyser formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel.

Den amerikanske præsidents, Donald Trumps, administration har forsøgt at købe et tysk firma, der er i færd med at udvikle en vaccine mod coronavirussen. Det skriver Die Welt. Ifølge det tyske medie tilbød den amerikanske præsidents stab at få virksomheden CureVac til flytte sin forskningsafdeling til USA og udvikle vaccinen udelukkende til USA. Den tyske sundhedsminister har bekræftet historien til Reuters, mens USA’s ambassadør i Tyskland, Richard Grenell, afviser det på Twitter.

Søndag aften var der officielt flere smittede i resten af verden, end der er i Kina, hvor coronavirussen stammer fra. Ifølge tal fra John Hopkins University i USA er der 88.367 smittede uden for Kina, mens der er 81.020 smittetilfælde blandt kineserne. Kina er dog fortsat det land, der har absolut flest smittede, mens Italien ligger på andenpladsen.

Virussens udbredelse i Danmark
Klokken 14.00 er 62 danskere med coronavirus indlagt på hospitalet ifølge sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). Heraf er 10 indlagt på intensivafdeling.*

Ifølge Sundhedsstyrelsens tal, der senest er opdateret i dag klokken 10, er der indtil videre kun ét dødsfald blandt de coronasmittede danskere.

Men flere medier skriver, at der nu er fire dødsfald, hvor den afdøde har været smittet med coronavirus.

Det første dødsfald var en 80-årig mand, der døde af hjertestop og først blev testet positiv for coronavirus efterfølgende. De andre tre var testet for corona inden dødsfaldet, men de var alle svækket af andre sygdomme, og derfor er det ikke sikkert, at coronavirus er årsagen til dødsfaldet.

Få de nyeste tal, informationer og vejledninger på de danske myndigheders fælles hjemmeside coronasmitte.dk. Du kan også følge myndighedernes fælles pressemøde klokken 14 på Altinget.

*Opdateret klokken 14.10 med nye tal fra sundheds- og ældreministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00