Dagens corona-overblik: Regeringen vil drøfte genåbning af landet, og USA runder 100.000 smittede

OVERBLIK: Den økonomiske krise er som minimum på niveau med finanskrisen, vurderer Den Internationale Valutafond (IMF). Og så indkalder finansministeren til at drøfte en plan for at genåbne Danmark. Få overblik over coronakrisen her.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Godmorgen og velkommen til lørdagens overblik over coronakrisen.

Politik
Efter pres fra flere kanter melder finansminister Nicolai Wammen (S) sig klar til at drøfte en plan for genåbning af Danmark med Folketingets partier.

"Vi ønsker ikke at holde Danmark lukket én dag mere end nødvendigt, og derfor laver vi også forskellige scenarier, alt efter hvordan sygdomsbilledet udvikler sig, for hvornår vi kan komme i gang, og hvordan vi kan gøre det klogest," siger Nicolai Wammen til Politiken

Meldingen kommer efter pres fra et flertal i Folketinget, der de seneste dage har efterspurgt en plan fra ministeren.

Der er ikke noget, der tyder på nogen form for nedsmeltning af sundhedsvæsenet, næsten ligegyldigt hvordan det går.

Jakob Kjellberg
Professor, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive

Og en sådan plan er da også helt nødvendig for at dæmpe den økonomiske krise, hvis du spørger overvismand Carl-Johan Dalgaard.

”Det er vigtigt, at regeringen og myndighederne er så præcise som muligt i forhold til, hvad der skal til, før man begynder at rulle lockdownen tilbage. Og at man har en strategi forbundet til det,” siger han til Altinget.

Indtil videre har regeringen ikke villet sætte ord på, hvornår landet kan åbnes igen. Men ifølge en række eksperter, skal vi væbne os med tålmodighed. Ifølge blandt andre Søren Riis Paludan, der forsker i udviklingen af virus ved Aarhus Universitet, ser det nemlig først realistisk ud med en åbning i midten af maj.

"Vi skal i hvert fald langt hen på den anden side af toppen af epidemien, som er anslået til slutningen af april," siger han til Berlingske

Det hele afhænger selvfølgelig af, hvordan situationen udvikler sig. Og her lyder der faktisk et par gode nyheder. En lidt overset prognose fra Sundhedsstyrelsen peger således på, at der ikke kommer problemer med kapaciteten på landets sygehuse.

"Der er ikke noget, der tyder på nogen form for nedsmeltning af sundhedsvæsenet, næsten ligegyldigt hvordan det går," siger Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) til Altinget.

Og samtidig siger professor i folkesundhedsvidenskab ved Roskilde Universitet Lone Simonsen, at den vidtgående nedlukning af landet ser ud til at virke.

”Jeg tror, vi kommer til at opleve, at det faktisk lykkes os at inddæmme eller sådan holde den her nye virus i skak på en måde, så sundhedssystemet kan følge med," siger hun til DR.

Udenrigsministeriet har også gode nyheder. 22 strandede danskere i Peru er nu på vej hjem.

I den mere lavpraktiske ende har regeringen nu valgt at dispensere fra lukkeloven på grund af coronakrisen, så der gives mulighed for at holde åbent i påsken. Det handler om at undgå en situation, hvor alle handler på samme tid op til og efter påske, der normalt er særligt travle dage.

”Det giver os alle større mulighed til at handle på forskellige tidspunkter, og det giver kortere køer og mindre smitteeksponering. Samtidig vil jeg gerne opfordre til, at der tages hensyn til det i forvejen høje arbejdspres i butikkerne, når vagterne i påske skal planlægges,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Økonomi
Coronakrisen har betydet massive stigninger i arbejdsløsheden og store fald på de globale aktiemarkeder. Og ifølge Den Internationale Valutafond (IMF) er krisen nu lige så slem eller værre end under finanskrisen. IMF-chef Kristalina Georgieva forudser en ”ganske dyb” krise, skriver Ritzau ifølge DR

I USA har man da også taget den store pengepung frem for at afbøde de værste konsekvenser. Præsident Donald Trump har således underskrevet en kæmpe hjælpepakke på 2.200 milliarder dollars, der svarer til 15.000 milliarder kroner. Det skriver Ritzau ifølge finans.dk.

Globalt
Og netop USA er efterhånden rigtigt hårdt ramt. Faktisk har landet nu som det første rundet 100.000 registreret smittede. Dermed kommer mere end hver sjette coronasmittede fra USA.

Det er dog stadig Italien, der har flest dødsfald på grund af corona. Og desværre ser det ud til at fortsætte. Det seneste døgn bød således på 919 døde, hvilket er ny rekord i Italien.

Spanien er fortsat hårdt ramt, og i Frankrig ses der også store dødsfald nu med over 300 om dagen. Den franske regering har derfor besluttet at forlænge det nationale udgangsforbud til 5. april.

Se mere om de globale smitte- og dødstal her.

I Sverige har man haft en mere lempelig tilgang til coronakrisen end i Danmark og mange andre lande i Europa. Og nu har man besluttet at forbyde forsamlinger på over 50 personer

Læs mere om forskellene mellem Danmark og Sverige her.

Virussens udbredelse i Danmark
Herhjemme stiger dødsfaldet fortsat, men der er ikke tale om en eksplosiv tendens. Den seneste opgørelse fra Sundhedsstyrelsen, der blev opdateret fredag eftermiddag, viser 52 dødsfald. Der er tale om en stigning på otte dødsfald det seneste døgn, hvilket er det højeste niveau.

Der er foretaget 17.493 test i Danmark, og 2.046 er konstateret smittet.

Der er 430 indlagte med corona på landets sygehuse, hvilket er en stigning på 11 procent på et døgn. Antal indlagte på intensivafdelinger stiger med 16 procent fra 94 til 109, mens antallet af patienter i respirator stiger med 14 procent fra 78 til 89.

Samtidig vidner Sundhedsstyrelsen tal om markante geografiske forskelle på spredningen af smitte i Danmark. Region Hovedstaden står med 215 for omkring halvdelen af alle indlagte, mens kun 30 er indlagte i Region Nordjylland (se graf nedenfor).

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00