Dagens overblik: Von der Leyen lover statsstøtte til corona-ramte virksomheder 

NYHEDSOVERBLIK: Der er økonomisk hjælp på vej til de virksomheder, der bliver hårdest ramt af coronavirussen – både fra den danske regering og fra EU. Og Elbæk og de tre andre nye løsgængere får kritik for ikke at give deres mandat videre. Få morgenoverblikket. 

Foto: Vincent Kessler/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til et kort overblik over de vigtigste politiske historier. 

Stort set alle nyheder denne morgen handler om coronavirussen, som nu for alvor sætter sit præg på det danske samfund. 

262 danskere er nu smittet med sygdommen. Men det er alle de praktiske og økonomiske konsekvenser af forsøget på at inddæmme sygdommen, der rammer erhvervslivet og den brede befolkning. 

Wammen vil hjælpe virksomheder 
Derfor præsenterede regeringen tirsdag eftermiddag tre initiativer, der skal hjælpe de danske virksomheder, som akut er ramt af mangel på publikum, ordrer, reservedele og kunder:

1. Arrangører, der har måttet aflyse arrangementer med mere end 1.000 deltagere kan nu søge om kompensation for tabet.

2. Virksomheder får midlertidigt lov til at udskyde betalingen af moms, arbejdsmarkedsbidrag og indkomstskat.  

3. Og regeringen opretter en corona-enhed, hvor den sammen med erhvervslivet vil drøfte, hvordan man kan hjælpe erhvervslivet under krisen.  

Finansminister Nicolai Wammen (S) understregede, at der vil komme flere initiativer hen ad vejen. Men "vi kommer ikke til at kunne afbøde alle slag, der kommer af coronavirussen," sagde han ifølge blandt andre Altinget

Økonomer er positive over for tiltagene, skriver Information.

EU klar med milliarder
Også EU står nu klar med milliarder til erhvervslivet for at forebygge en dybere økonomisk krise. 

Det fortalte Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og EU-præsident Charles Michel efter et topmøde afholdt via video tirsdag aften. 

“Vi vil sikre, at statsstøtte kan flyde til de virksomheder, som har brug for det,” sagde von der Leyen ifølge Ritzau set på Berlingske

EU-Kommissionen vil frigøre, hvad der svarer til 56 milliarder kroner fra en EU-fond til at dække corona-initiativer. Von der Leyen tilføjer, at EU står klar til at “anvende alle midler” for at “klare skærene”. 

Mette Frederiksen deltog også i mødet, hvor landene desuden blev enige om, at EU's finanspolitiske regler skal gøres mere fleksible under coronakrisen. 

Studerende og pensionister klar 
Hvis der bliver behov for ekstra varme hænder på landets sygehuse under krisen, står både elever, studerende og pensionister klar til at træde til. Det er meldingen fra FOA og Dansk Sygeplejeråd, skriver Altinget.

"Vi er lige nu i gang med at undersøge rent juridisk, om ikke vi kan skubbe flere ud fra skolerne for at give en hånd ude på arbejdspladserne," siger Torben K. Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren hos FOA. 

Hans opfattelse er, at også mange pensionerede sundhedsfolk "har kriblen i fingrene for at komme ud og give en hånd med". 

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) efterlyste tirsdag ekstra hænder, hvis coronavirus sætter kapaciteten i sundhedsvæsenet under pres. 

Læs også

Kritik af Elbæk & co. 
Og så til en anden krise, nemlig den i Alternativet. Her regner kritikken nu ned over Uffe Elbæk og de øvrige tre folketingsmedlemmer, Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique, der mandag meldte sig ud af Alternativet. 

De valgte alle fire at blive løsgængere i Folketinget. Men fra baglandet lyder kritikken, at de i stedet burde have overladt mandatet til deres suppleanter i Alternativet, skriver DR.

"Vi er enormt frustrerede over det,” siger Bente Holm Villadsen, som er Alternativets forperson i Nordjyllands Storkreds, hvor Susanne Zimmer er valgt. 

“Hun svigter både de nordjyske, østjyske og midt- og vestjyske vælgere,” lyder kritikken over for DR. 

Det sker i dag

  • Klokken 10: Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn (S) i samråd om Danmarks bistand til Afrika
  • Klokken 10: Klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi præsenterer sine anbefalinger
  • Klokken 10.45: Kulturminister Joy Mogensen (S) i samråd om udbuddet af ny digital public service-radiokanal
  • Klokken 11.30: Peter Hummelgaard (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om aktivering af flygtninge og indvandrere
  • Klokken 12.30: Dansk Institut for Partier og Demokrati holder konference, i anledning af at Folketingets internationale demokratistøtte fylder 10 år i 2020
  • Klokken 13: Møde i salen med ministrenes spørgetid
  • Klokken 14: Flere myndigheder giver en status på situationen med hensyn til coronavirus og covid-19 ved en pressebriefing.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00