Dagens overblik: Afgørelsens time for Mogens Jensen

NYHEDSOVERBLIK: Mogens Jensen (S) forventes onsdag at præsentere en redegørelse for håndteringen af minksagen, som kan blive afgørende for hans fremtid som fødevareminister. Ifølge politisk kommentator skal der et mirakel til at redde ham, mens den kritiske tone er skærpet blandt støttepartierne. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Godmorgen og velkommen til en dag i dansk politik, som kan blive en af de sidste med Mogens Jensen (S) som fødevareminister.

Han ventes i dag at fremlægge en redegørelse for forløbet bag den ulovlige ordre om aflivning af alle danske mink.

Herefter er hans dage som fødevareminister med stor sandsynlighed talte, lyder vurderingen fra flere politiske kommentatorer. Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, siger, at Mogens Jensen ”skal præstere et mindre mirakel i sin redegørelse, hvis han skal klare skærene”, og det vil være meget overraskende, hvis Enhedslisten lader ham overleve.

En lignende vurdering har Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

”Kritikken af Mogens Jensen er meget hård fra støttepartierne og i særdeleshed fra Enhedslisten og de Radikale. Og med de formuleringer, der bliver brugt om Mogens Jensens ansvar i denne sag, kan jeg simpelthen ikke se for mig, at han politisk kan overleve sagen,” siger Thomas Larsen til Berlingske

Ifølge politisk kommentator Hans Engell bliver de næste par dage afgørende for Mogens Jensen. Det skriver TV 2. I dag skal fødevareministeren i en hasteforespørgsel om sagen i folketingssalen, og torsdag skal han igen svare på spørgsmål i et hasteindkaldt samråd. Det forventes, at Radikale og Enhedslisten vil tage stilling til Mogens Jensens fremtid som minister efter dette samråd.

Hård kritik fra støttepartier
Blandt støttepartierne er kritikken overfor fødevareminister Mogens Jensen blot blevet skærpet yderligere i løbet af de seneste par dage.

Enhedslisten har til DR Nyheder sagt, at det ser ”meget sort ud”, mens Radikale siger, at partiet har ”svært ved at se, at Mogens Jensen kan fortsætte som minister”.

Udtalelserne kommer i kølvandet på en gennemgang af minksagen, som DR Nyheder har foretaget på baggrund af en række rapporter og aktindsigt i flere dokumenter. Ifølge gennemgangen har forskellige myndigheder i alt syv gange advaret om risikoen for, at mutation blandt mink kunne påvirke en kommende vaccine mod coronavirus.

Første advarsel kom 4. september.

Nye oplysninger fra Kåre Mølbak bidrager til kritik
Kritikken forværres også af en høring partierne havde med Statens Serum Instituts Kåre Mølbak mandag. Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen fortalte Mølbak på høringen, at regeringen allerede i juni havde besluttet at slå alle mink ned. Men i juli skiftede den imidlertid strategi og bad blandt andre Statens Serum Institut om at finde en ny løsning, hvor det var muligt at bevare minkerhvervet.

Den nye oplysning falder ikke i god jord hos Enhedslisten:

”Hvis man siger til sundhedsmyndighederne, at vi vil gerne bede om jeres anbefalinger, men I må kun sige, hvad I mener inden for den her bestemte ramme, så er det dybt forkasteligt. Mogens Jensen kan ikke gemme sig bag, hvad sundhedsmyndighederne har anbefalet, hvis de kun har anbefalet, hvad han har bedt dem om at anbefale,” siger Enhedslistens Pernille Skipper.

Enhedslistens og Radikales støtte er afgørende. Samtlige partier i oppositionen er klar til at erklære mistillid til Mogens Jensen, og det kræver kun stemmer fra ét af støttepartierne, før der er et flertal mod fødevareministeren.

Regeringen trækker kritiseret forslag til epidemilov tilbage
Efter markant kritik fra en række aktører og de øvrige partier i Folketinget har regeringen valgt at trække sit forslag til en ny epidemilov tilbage. Den nye lov skulle være en erstatning for den lov, der blev hastebehandlet i marts, da coronavirussen brød ud i Danmark.

Regeringen vil nu i stedet indkalde til forhandlinger om et nyt lovforslag. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) under spørgetimen i Folketingssalen i går.

Ifølge hende har regeringen lyttet til kritikken og taget til efterretning, at der er behov for "en anden balance" i loven. Derfor vil forhandlingerne tage udgangspunkt i et andet indhold end det, som regeringen ellers havde lagt op til.

Kritikken er især gået på, at loven ville give sundhedsminister Magnus Heunicke for vidtgående beføjelser.

Tidligere V-minister udskrevet efter indlæggelse med coronavirus
Venstres forsvarsordfører og tidligere klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, er hjemme igen, efter han blev indlagt på hospitalet med coronavirus og lungebetændelse. Det fortæller han på Facebook, hvor han betegner de seneste 14 dage som hårde.

Den tidligere V-minister var først indlagt i fire dage, men blev genindlagt igen for en uge siden.

Lars Chr. Lilleholt er nu i selvisolation og vil stadig forholde sig i ro, indtil han er helt rask igen.

Jeg er blevet udskrevet fra Odense Universitetshospital (OUH) og er nu i hjemmeisolation. Jeg har det godt. Det har...

Slået op af Lars Chr. LilleholtTirsdag den 17. november 2020

Det sker i dag:

  • Det ventes, at fødevareminister Mogens Jensen (S) vil fremlægge en redegørelse for forløbet omkring ulovlig ordre om aflivning af mink.
  • Klokken 9.00: Erhvervsudvalget holder åben høring om situationen i dansk oplevelsesøkonomi som følge af coronakrisen. 
  • Klokken 13.00: I dag er der møde i Folketingssalen, hvor der først er hasteforespørgsel med fødevareminister Mogens Jensen (S) om aflivning af mink.

Forrige artikel ”Omhyggelig minister” og ”bundloyal partisoldat” blev centrum for S-regeringens første krise ”Omhyggelig minister” og ”bundloyal partisoldat” blev centrum for S-regeringens første krise Næste artikel Otte ministre har på ti år været igennem Fødevareministeriets svingdør Otte ministre har på ti år været igennem Fødevareministeriets svingdør