Dagens overblik: Alle EU-lande enige om klimamål – på nær Polen

NYHEDSOVERBLIK: Briterne gav Boris Johnson en jordskredssejr, og så er der nået en aftale om klimaneutralitet inden 2050 i EU, oplyser EU-præsident. Polen står som ene land uden for aftalen. Få dit overblik her.

<div>Alle EU's stats- og regeringschefer på nær den polske er i Bruxelles blevet enige om et bindende klimamål.<br></div>
Alle EU's stats- og regeringschefer på nær den polske er i Bruxelles blevet enige om et bindende klimamål.
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske overblik.

Boris Johnsons konservative parti har vundet en jordskredssejr ved det britiske parlamentsvalg og kan nu danne en flertalsregering.

Dermed kan både de britiske borgere og de øvrige EU-landes statsledere se frem til, at Storbritanniens brexit bliver afviklet hurtigst muligt.

Her til morgen er reaktionerne fra selv de mest EU-begejstrede politikere herhjemme en anerkendelse af, at brexit-cirkusset nu får en ende.

”På kort sigt vinder vi alle, ved at brexit-cirkusset stopper – på langt sigt vinder ingen,” skriver De Radikales partileder, Morten Østergaard, på sin twitterprofil.

Venstres partiformand Jakob Ellemann-Jensen (V) opfordrer til, at vi fremover skal holde Storbritannien så tæt på os som muligt.

Læs også

Labour-lussing
Samtidig lider det britiske socialdemokrati, Labour, et svigende nederlag, hvilket har fået Jeremy Corbyn til at trække sig fra formandsposten her til morgen.

Flere socialdemokrater, heriblandt Christel Schaldemose (S), der sidder i EU-Parlamentet, konkluderer, at Labour havde valgt en forkert strategi og leder. 

Klimaaftale uden Polen
Klokken et i nat kunne EU-præsident Charles Michel oplyse på Twitter, at en aftale om klimaneutralitet inden 2050 i EU er en kendsgerning.

Dog med en væsentlig undtagelse: Polen er ikke med.

Op til gårsdagens møde stod både Polen, Ungarn og Tjekkiet til at blokere for en aftale. Men i løbet af i går aftes lykkedes det flertallet af medlemslande at overbevise Ungarn og Tjekkiet.

Undervejs på topmødet foreslog Polen ifølge diplomater et kompromis, hvor Polen modsat de øvrige medlemslande skulle være klimaneutralt i 2070. Det var der ikke opbakning til.

EU-landene vil på et topmøde i juni 2020 igen drøfte Polens eventuelle tilslutning til aftalen.

Danske soldater til Hormuz-strædet
En fregat og 155 danske soldater skal i efteråret 2020 pege stævnen i retning af Hormuz-strædet ud for Irans kyst.

Det ønsker regeringen skal ske som et led i en europæiskledet overvågningsmission for at sikre maritim sikkerhed og fri sejlads i regionen.

”Det er vigtigt, at Danmark som en markant søfartsnation med et stærkt Søværn tager et ansvar på sig og bidrager til at stå op for principper, som vi tror på. Jeg er stolt af, at vores allierede kigger i vores retning, når de skal finde samarbejdspartnere til en opgave som denne,” siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Ledige indvandrere slipper for jobcenter
2000 ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp har ikke haft et møde med jobcenteret det sidste halve år.

Det viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening ifølge Ekstra Bladet.

Det er i strid med lovgivningen, da kommunerne skal holde mindst fire samtaler om året med kontanthjælpsmodtagere.

De nye tal får beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at kritisere kommunerne.

”Det er forbandet, at der er kommunerne, som ikke lever op til lovgivningen. Vi kan ikke leve med, at der er x antal tusinde borgere, der aldrig bliver mødt af samfundet hverken med krav eller tilbud om at være en del af fællesskabet, men bare er opgivet,” siger Peter Hummelgaard (S) til Ekstra Bladet.

Sparekonsulenter kan være i strid med loven
Du kan også bruge morgenen på at give Altingets podcast et lyt, der i dag omhandler gårsdagens historie om sagen om 19 kommuners brug af konsulenter til at finde besparelser på handicapområdet.

Regeringens ønske om at bruge færre penge på konsulenter på statsligt niveau kan sprede sig til kommunerne som følge af sagen.

Altingets socialredaktør Simon Lessel giver et overblik, hvor det også diskuteres, om kommunernes brug af sparekonsulenter er i strid med loven.

Lyt til afsnittet her.

Det sker i dag:

  • Klokken 8.30: Grundlovsforhøret i sagen om forsøg på køb af våben til brug ved terror genoptages fredag morgen klokken 08.30 i Dommervagten ved Københavns Byret.
  • Klokken 10.00: En række lovforslag ventes at blive behandlet i Folketingssalen. Der er også to forespørgsler på programmet.
  • Klokken 11.00: Dansk Sprognævn og Klog på Sprog på DR P1 har indsamlet forslag til årets ord 2019. En jury vil afgøre i en live-udsendelse af Klog på Sprog, hvilket ord der er årets ord 2019.
  • Klokken 13.00: Københavns Byret afsiger uden afholdelse af retsmøde klokken 13.00 dom i sag, hvor en fitnessinstruktør har sagsøgt folketingsmedlem Mette Thiesen (NB), som på Facebook omtalte ham som terroristsympatisør. 
  • De nominerede til dette års Cavlingpris bliver offentliggjort. Det sker på kontoen Cavlingprisen på Twitter. Prisoverrækkelsen finder sted 3. januar.
  • FN's årlige ministerkonference om klimaet, COP25, slutter i dag i Madrid. Konferencen begyndte 2. december.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00