Dagens overblik: Alternativet bakker Josephine Fock op trods anklager

NYHEDSOVERBLIK: Der er fuld tillid til den nye leder af Alternativet, melder partiets hovedbestyrelse efter krisemøde. Og Ellemann vil have møde med Frederiksen. Få morgenoverblikket.

Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til dit hurtige overblik over de politiske nyheder denne onsdag.

Vi begynder med Alternativet, som efter et hovedbestyrelsesmøde tirsdag aften nu siger, at partiet har fuld tillid til sin nyvalgte leder Josephine Fock.

Det skriver Jesper Callesen, der er talsperson for Alternativets hovedbestyrelse, i en pressemeddelelse ifølge Ritzau, skriver DR.

At det er nødvendigt med sådan en udmelding skyldes, at Information forleden refererede anonyme kilder for, at Josephine har været fysisk intimiderende og grænseoverskridende, når hun blev vred, og at hun skulle have rusket en medarbejder, da hun var folketingsmedlem for Alternativet.

Fock afviste selv anklagerne, men erkendte, at hun havde haft kort lunte i den periode, hvor partiet var ramt af en række personsager.

"Josephine gjorde rede for sit perspektiv, og der var en efterfølgende samtale. Der er ikke før mødet eller på mødet kommet noget frem, der støtter anklagerne i artiklen," skriver Jesper Callesen i pressemeddelelsen.

Han oplyser, at parterne på mødet også "drøftede vores fælles tilgang til ledelse, og hvad vi fortsat skal gøre for at sikre det fremtidige arbejdsmiljø i hele organisationen".

Regeringen vil have udenlandske studerende til at blive
Flere af de udlændinge, der kommer til Danmark for at studere, skal blive i landet bagefter. Det mener regeringen og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), som i dag fremsætter et lovforslag, som skal sikre netop dette. Det skriver Ritzau ifølge DR.

Forslaget skal gøre det lettere for udlændinge, der har studeret i Danmark, at blive og finde et arbejde.

"Det er en kæmpe gevinst for Danmark, når folk kommer hertil, selv betaler for deres uddannelse og så bliver og arbejder i Danmark. Men der er for få, der bliver," siger Tesfaye.

Konkret vil en række regler i det, der hedder etableringskortordningen, blive ændret. Nyuddannede udlændinge kan søge om et etableringskort, som giver dem lov til at blive i Danmark i op til to år for at have mulighed for at etablere sig på arbejdsmarkedet.

Det skal nu udvides, så ordningen også omfatter bachelorer og professionsbachelorer.

Krags udligningsmodel får ny kritik
Og så til det helt store politiske spørgsmål i øjeblikket: Reformen af den måde, penge bliver fordelt mellem rige og fattige kommuner på.

Regeringens udspil til en ny udligningsmodel er blevet kritiseret på mange måder. Og i dag skriver Berlingske, at en professor kritiserer ét af kriterierne i modellen for at være urimeligt. Ovenikøbet giver kriteriet kontant bonus for social- og indenrigsminister Astrid Krags (S) egen valgkreds, Køge.

Regeringen har i sin model lagt en hård grænse ind, så kommuner med et beskatningsgrundlag per indbygger på over 200.000 kroner bliver afskåret fra at søge en pulje på 400 millioner kroner. Ligger man under, kan man søge. Og det betyder, at Køge Kommune lige præcis kan søge, mens en kommune som København bliver holdt ude.

I kroner betyder det, at Køge Kommune kan se frem til at få 72 millioner kroner ekstra, hvis regeringens model bliver til virkelighed.

Professor i offentlig økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh siger, at metoden i hovedstadsordningen ”slet ikke giver mening”.

Læs historien her.

Læs også

Ellemann vil have møde med Frederiksen
Jakob Ellemann-Jensen (V) beder nu om et møde med statsministeren for at klinke skårene i forhandlingerne om den kommunale udligning.

Venstre er blevet rasende over de planer, Socialdemokratiet tilsyneladende havde lagt om at sætte ind med "angreb" på Venstre under forhandlingerne. Det fremgik af en intern S-mail, som ved en fejl havnede hos Jyllands-Posten.

Ellemann brugte i går spørgetimen på at spørge til statsministerens egen rolle i sagen. Bagefter krævede han udskiftning i personkredsen, der sidder med ved forhandlingerne.

Og nu vil han have et møde med Frederiksen, skriver han på Twitter tirsdag aften.

Du kan få overblik, hvad der er op og ned i spørgsmålet om udligning i en frisk podcast fra Altinget her: 
Podcast: Læk og spin om milliarder – få overblikket over de kaotiske udligningsforhandlinger 

Borgmester holder sig fra håndtryksceremoni
Kommunerne er nu begyndt at afvikle de omdiskuterede ceremonier, hvor nye danske statsborgere får markeret den store dag med en ceremoni på rådhuset. Her skal de blandt andet trykke hånd med borgmesteren som betingelse for at få statsborgerskabet.

Men i en række af kommunerne kommer borgmesteren ikke til at møde op. Det skriver DR, som har været i kontakt med 63 af landets 98 borgmestre, hvoraf fem har overladt opgaven til embedsmænd.

Flere forklarer, at det handler om praktik, men for Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), handler det om principper, skriver DR.

"Det minder mig meget om nazisme, hvor man for at komme i brød og arbejde skulle hellige sig en bestemt politisk ideologi mod ens overbevisning. Jeg synes, det her er at øve overmagt over for andre mennesker, og det minder mig for meget om, at man tidligere har øvet overmagt mod andre mennesker, der skulle strække højre arm," siger han. 

Det sker i dag

  • Klokken 9: Høring om et sammenhængende sundhedsvæsen med oplæg fra blandt andre formand for danske Regioner Stephanie Lose (V). Læs mere her.
  • Klokken 12: Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) til debat om uddannelse i humanitære kriser
  • Klokken 13: Møde i salen med ministrenes spørgetid
  • Klokken 14.30 Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om antisemitisme i undervisningssektoren
  • Klokken 16.30: Mellemfolkeligt Samvirke holder debatmøde med udviklingsminister Rasmus Prehn (S)
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00