Dagens overblik: Altinget guider dig gennem den nye regering og det med småt

NYHEDSOVERBLIK: De hurtige nyheder. Overblik med analyse af den nye regerings muligheder og reportager fra ministeroverdragelser – og ikke mindst det med småt. Her er Altingets lynguide til Danmarks nye regering.

Mette Frederiksen dannede sin relativt unge regering i går med en gennemsnitsalder på cirka 42 år. 
Mette Frederiksen dannede sin relativt unge regering i går med en gennemsnitsalder på cirka 42 år. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til den første hele dag med statsminister Mette Frederiksens første regering i spidsen for landet.

Tillykke herfra til Mette Frederiksen og de nye ministre. Vi vil følge jer tæt de kommende år på både de store linjer og langt ned i detaljen.

Hvis du har været uden adgang til mennesker eller medier i går, kan du se hele ministerlisten her.

Vi starter med to nyheder, der kredser om udlændingepolitik og ikke mindst Socialdemokraternes mål om at sikre nedslidte en ret til tidligere pension – to områder, som kan gå hen og blive centrale temaer i den nye valgperiode.

Socialdemokratiet gik til valg på at hjælpe nedslidte danskere. Men partiet drejede til sidst i regeringsforhandlingerne af og skrev pensionsplanerne ud af aftalen.

Det skriver Jyllands-Posten, der er i besiddelse af et lækket aftaleudkast fra mandag 24. juni. To dage efter faldt aftalen på plads.

Helt frem til 24. juni stod der i udkastet mellem Socialdemokratiet og støttepartierne, at en ny regering ville arbejde for, at ”nedslidte lønmodtagere får bedre muligheder for værdigt at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet”.

Det er velkendt, at Radikale var imod Socialdemokraternes planer for tidligere pension til nedslidte. Men ingen af partierne har ønsket at udtale sig i sagen.

Somaliere kan ikke sendes hjem
Modsat ønsket fra den tidligere regering og Socialdemokratiet bliver det sværere at udsende herboende somaliere til Mogadishu, selvom de ifølge myndighederne ikke har behov for beskyttelse, skriver Politiken.

Det er konsekvensen af den politiske aftale, som den nye S-regering har lavet med sit parlamentariske grundlag i rød blok.

I regeringens politiske aftale med rød blok står der, at flygtninge, ”der har været i beskæftigelse i Danmark i to år, kan få mulighed for at blive, mens de er i beskæftigelse”.

”Alle, der har sig et arbejde og har haft det i mindst to år, kan få sig en arbejdstilladelse, så længe de fortsætter i arbejde, hvis de har en flygtningebaggrund,” forklarer De Radikales gruppenæstformand, Sofie Carsten Nielsen, til Politiken.

De seneste uger er sager om hjemsendelse af sudanesere og syrere også faldet til jorden.

Holstein: Gode chancer for Frederiksen
Tilbage til det nye ministerhold. Altingets politiske kommentator spår Mette Frederiksen gode chancer for at klare sig bedre end Helle Thorning-Schmidt, der ikke blev genvalgt, fordi den nye statsministers politiske linje er i trit med kernevælgerne, og fordi hun har en stærk økonomi som bagtæppe.

Desuden noterer Erik Holstein sig, at Mette Frederiksen har sammensat et ministerhold, der har flere ideologer end teknokrater.

Men det kan blive dyrt, at DF-formand Kristian Thulesen Dahl føler sig snydt af sin tidligere alliancepartner, mener han.

"Den socialdemokratiske masterplan lykkedes lidt for godt. Thulesens nederlag blev alt for stort, og dermed mistede Mette Frederiksen nogle manøvremuligheder,” skriver Erik Holstein i sin analyse.

Læs også

Overdragelser i spurt
Der var gang i ministeroverdragelserne i går, og Altinget var til stede de fleste steder. Her er tre nedslag:

  • Frederiksen sagde "helhjertet tak" til "en af de tungeste, sværeste og dygtigste" modstandere:
    Lars Løkke Rasmussen er tryg ved at overlade Danmark i Mette Frederiksens hænder, men han vil ikke vise sig frem i den gave, han fik af hende ved overdragelsen af Statsministeriet. Løkke blev rost varmt af både sin departementschef og efterfølger.
    Læs hele reportagen her.
  • Jeppe Kofod forlader Bruxelles en måned efter genvalg: Når Danmark kalder, siger man ja tak
    Med posten som udenrigsminister har Jeppe Kofod både scoret sit drømmejob og lavet et kæmpe comeback til den politiske scene i Danmark.
    Læs reportage fra overdragelsen her.
    Læs portræt af Jeppe Kofod her.
  • Nicolai Wammen vil være Finansministeriets grønne kassemester
    Klimaet skal have en langt større rolle i Finansministeriets arbejde, end det hidtil har haft. Sådan lyder det fra den nye finansminister, Nicolai Wammen, som er indtrådt som chef for den danske pengekasse.
    Læs reportage fra overdragelsen i Finansministeriet her

Altinget dækkede alle ministeroverdragelser i går med en liveblog, som du kan gå på opdagelse i her.
 
Det med småt
Når der kommer nye ministerhold, er der altid to ting, man også skal være ekstra opmærksom på: regeringsudvalg og ressortomlægninger.

Det lyder kedeligt, men det handler om magt og politisk fokus, der kan gemme sig i detaljerne.

Kigger vi på de centrale udvalg, der skal koordinere regeringens arbejde, har statsminister Mette Frederiksen valgt at samle en række mærkesager i Økonomiudvalget, der står helt centralt, når milliarderne i statskassen skal flyttes rundt. Her er Økonomiudvalget: 

  • Finansminister Nicolai Wammen (formand)
  • Social- og indenrigsminister Astrid Krag
  • Skatteminister Morten Bødskov
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen
  • Erhvervsminister Simon Kollerup.

Læs mere her.

Det er ikke kun navnene på ministerene, der har ændret sig. Også opgaver og embedsmænd flyttes rundt, så det passer med den nye S-regerings ønsker og politiske prioriteter.

I kølvandet på overenskomstslagsmålet varslede Mette Frederiksen et opgør med Moderniseringsstyrelsens rolle. Derfor er det interessant, at Moderseringsstyrelsen ikke længere skal stå for overenskomstforhandlinger med de offentligt ansatte, som i stedet må holde godt øje med skatteminister Morten Bødskov, der skal stå for de forhandlinger fremover.

Læs mere her.

Fun fact om den nye regering
Vidste du, at alle storkredse er repræsenteret i regeringen? At tre af de nye ministre tidligere har været medlem af andre partier? Eller at langt de fleste ministre har en akademisk uddannelse?

Bliv klogere på de nye ministre her, hvor Altinget er dykket ned i tallene bag ministernavnene. 

Det sker i dag:

Stats- og regeringschefer for G20 holder i dag og i morgen topmøde i den japanske by Osaka. G20 omhandler primært økonomisk og finansielt samarbejde. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00