Dagens overblik: Andelsejere afviser regeringens idéer til Blackstone-indgreb

NYHEDSOVERBLIK: Boligminister Kaare Dybvad har præsenteret Folketingets partier for en række løsninger på Blackstone-problematikken, men andelsejerne afviser forslagene. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Regeringens boligminister, Kaare Dybvad (S), vil kapitalfonden Blackstones opkøb af boliger i særligt København til livs.

Han har derfor for nylig præsenteret Folketingets partier for et idékatalog til, hvordan indgrebet kan skrues sammen.

Men allerede nu får forslagene andelsejere til at rynke på næsen.

Det skriver Berlingske

"Der er ikke noget af det, der er spiseligt. Ligegyldigt om man vælger det ene, det andet eller det tredje, vil det få en negativ konsekvens for andelsboligforeningerne," siger Jan Hansen, direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) til avisen.

Idékataloget, der er beskrevet i Berlingske, indeholder fire primære og tre alternative modeller for, hvordan et indgreb mod kapitalfondene kan se ud.

Det har tidligere været foreslået at afskaffe boligreguleringslovens paragraf 5, stk. 2, der giver udlejere mulighed for at hæve huslejen efter en omfattende renovering.

Det forslag suppleres i kataloget af et andet, der lægger op til at skærpe energikravet i forbindelse med renovationer. Du kan læse mere om forslagene her.

Frederiksen: Nato er udfordret
Det vakte opsigt, da den franske præsident i sidste uge kaldte Nato-samarbejdet for "hjernedødt".

Statsminister Mette Frederiksen mødtes mandag med præsidenten i Paris, og bagefter erklærede hun sig delvist enig i hans vurdering af forsvarssamarbejdet.

Det skriver DR

"Jeg tror, jeg vil lade Macron bruge de ord, han har lyst til at bruge. Jeg mener, at Nato-samarbejdet er udfordret. Det er helt åbenbart, og det er ikke mindst på grund af situationen i Syrien," sagde Mette Frederiksen mandag. 

Udfordringerne skyldes, at "forudsigeligheden mellem Europa og USA er ændret med den amerikanske præsident", lød det fra Frederiksen, der også understregede, at Europa fortsat er er afhængig af Nato-alliancen.

DR dropper flere programmer
Med sidste års medieforlig blev det besluttet, at DR’s økonomiske ramme reduceres med 20 procent over årene 2019-2023. 

Det får nu konsekvenser for en række kendte programformater, der lukker fra nytår. Det gælder blandt andet programmerne Sporløs, Filmselskabet og Tour de France-dækningen, ligesom DR vil skære i antallet af reportageprogrammer på DR1. 

Du kan se hele listen over besparelser herunder.

Læs også

Statistik over socialt bedrageri provokerer Vermund
Mere end halvdelen af dem, der gribes i at rejse ud af Danmark, selvom de er på sociale ydelser og derfor skal være til rådighed for arbejdsmarkedet, har udenlandsk baggrund. 

Det fremgår af et svar fra Beskæftigelsesministeriet på et spørgsmål stillet af Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. 

Det skriver Berlingske

Det sociale bedrageri er en "hån mod vores velfærdssystem", mener hun.

"Det er en hån mod de mange danskere, der går på arbejde og bidrager til systemet, for at vi kan have et sikkerhedsnet for folk, der midlertidigt står i en svær situation," siger hun til avisen.

200 ud af 372, der i første halvår af 2019 blev taget i ugerningen, har udenlandsk baggrund, viser svaret.

Færre udlændinge mister opholdstilladelsen
Stik mod hensigten i det såkaldte paradigmeskifte ser et svindende antal udlændinge ud til at miste deres opholdstilladelse i Danmark.

Det skriver Kristeligt Dagblad

Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen mistede 463 flygtninge og familiesammenførte i 2018 retten til at opholde sig i Danmark.

1. september i år er det tal faldet til 183 personer og ser altså ud til at blive næsten halveret i forhold til 2018. 

Udviklingen skyldes ifølge Peter Starup, lektor i udlændingeret på Syddansk Universitet, at mange af de "lavthængende frugter" – eksempelvis somaliere i Danmark – er plukket. 

Budgetkommissær advarer Danmark: Jeres ønsker kan få kniven
Günther Oettinger, der er den ansvarlige kommissær for EU's næste flerårsbudget, advarer om, at Danmarks ønsker til, hvordan Unionen skal bruge sine penge, risikerer at få med sparekniven.

Det siger han i et interview med Jyllands-Posten forud for dagens ministerrådsmøde i Bruxelles med forhandlinger om det næste syvårsbudget. 

Oettinger har noteret sig, at mens de fattigste EU-landes hovedprioritet for det næste budget er at undgå besparelser på udviklingsstøtten, og de store landsbrugsnationers er at holde landbrugsstøtten på minimum nuværende niveau, går Danmark sammen med en række af EU's andre velstillede nationer til forhandlingerne med et ønske om at holde EU-bidraget på én procent af BNP.

Det kan betyde besparelser på blandt andet forskning, advarer Oettinger. 

"Nu skal vi altså fylde hullet efter Storbritannien, finansiere nye opgaver, uden at vi må skære i landbrugs- og samhørighedspolitikkerne. Og alt dette skal vi så gøre for 1,00 procent? Undskyld mig, det er ikke muligt med disse tal, forventninger og begrænsninger," siger Oettinger til avisen. 

Det sker i dag

  • Klokken 09.00: Undersøgelseskommissionen, der ser nærmere på en række forhold i den daværende styrelse i Skat, holder høringer i Retten på Frederiksberg.  
  • Klokken 09.00: EU-landenes udenrigs- og europaministre er til møde i Bruxelles om blandt andet langtidsbudgettet. 
  • Klokken 09.30: EU-Domstolen skal tage stilling til, om et nyt kammer til Polens højesteret kan betragtes som en uafhængig retsinstans.
  • Klokken 14.00: Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om situationen i København og omegn med blandt andet bombesprængninger.
  • Klokken 15.00: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er i åbent samråd om udlændinge på tålt ophold og udviste kriminelles adgang til praktik.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00