Dagens overblik: Bilkommissionen melder ud, og briterne gør klar til at løbe fra Brexit-aftalen

NYHEDSOVERBLIK: I dag kommer den såkaldte Eldrup-kommission med sine forslag til, hvordan man kan gøre den danske bilpark grøn. Briterne kan være på vej til at underkende Brexit-aftalen med EU, og Elbæk & co. lancerer nyt parti. Få det politiske overblik mandag morgen.

Velkommen til det hurtige overblik over de vigtigste nyheder i politik denne mandag morgen.

I dag får vi en gruppe eksperters bud på to store spørgsmål: Hvordan får man danskerne til at skifte fra fossile biler til elbiler? Og hvordan kan man forbyde salget af benzin- og dieselbiler i 2030, uden at der kommer hul i statskassen på grund af manglende indtægter fra bilafgifter?

Den såkaldte Eldrup-kommission, som egentlig hedder Bilkommissionen og har tidligere direktør for Dong Anders Eldrup i spidsen, fremlægger sine bud ved et pressemøde klokken 12.

Bilbranche: Lad afgifter gælde i ti år
Overvej høje præmier for at skrotte benzinbilen, og sørg for at det nye afgiftssystem kommer til at gælde i ti år, så branchen får ro.

Det er blandt ønskerne fra en af de aktører, som vil blive meget direkte berørt af dagens anbefalinger fra Bilkommissionen, nemlig Autobranchen Danmarks direktør Gitte Seebeerg. Altinget Transport har talt med hende og en række andre aktører om deres ønsker og bekymringer før kommissionens rapport. Se dem her.

En anden bekymring finder man i Berlingske, hvor blandt andre øverste direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, er skeptisk over for, om Skat vil kunne håndtere et helt nyt system for bilafgifter. 

Briterne kan være ved at underkende Brexit-aftale
Dagens Financial Times vækker opsigt her til morgen, hvor avisen skriver, at den britiske regering kan være på vej til at løbe fra aftalen med EU om Brexit. 

lIfølge avisen planlægger Boris Johnson og hans regering at fremlægge et lovforslag, som i praksis vil underkende vigtige elementer af udtrædelsesaftalen med EU. Der er en alvorlig risiko for, at det vil føre til et sammenbrud i forhandlingerne om, hvordan forholdet mellem parterne skal være i fremtiden - og så kan det ende i et såkaldt No Deal-scenarium.

Nyt parti på venstrefløjen
Og så er det også dagen, hvor Danmark får endnu et parti på Christiansborg.

De tidligere Alternativetfolk Uffe Elbæk, Sikandar Siddique, Niko Grünfeld og Susanne Zimmer præsenterer i dag deres nye parti Frie Grønne, som vil være "Danmarks klimaansvarlige og antiracistiske parti" og bekæmpe alle former for ulighed. Det skriver Politiken. Sikandar Siddique skal stå i spidsen for partiet.

Og ham er Uffe Elbæk begejstret for, fortæller han i et stort interview med Mandag Morgen om ledelse:

”I mine øjne kan han ende som en meget, meget afgørende politiker. Han er stadig ung, og han har en meget interessant personlighed. Nærmest med en visdom i sig, som jeg ikke har mødt før. Det er en enorm, nærmest spirituel tyngde, som jeg er meget fascineret af, og som jeg tror rigtig, rigtig meget på. Jeg har sagt til ham: 'Du bliver sgu Danmarks udgave af Malcolm X'," siger han i interviewet, som du finder her.

Det sker i dag

  • Klokken 11: Frie Grønne holder pressemøde
    Det nye parti Frie Grønne holder pressemøde på Blågårds Plads på Nørrebro i København klokken 11.00. Til stede vil være politisk leder Sikandar Siddique samt en række kandidater.
     
  • Klokken 12: Kommission kommer med anbefalinger til omstilling
    Kommissionen for grøn omstilling af personbiler i Danmark holder i dag pressemøde, hvor kommissionen vil præsentere en række anbefalinger til et grønt bilafgiftssystem

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Klimaslagsmål skydes for alvor i gang med ny elbilkommission Ugen i dansk politik: Klimaslagsmål skydes for alvor i gang med ny elbilkommission Næste artikel Hvad sker der nu, Europa? Danske MEP'er giver deres syn på EU's tilstand Hvad sker der nu, Europa? Danske MEP'er giver deres syn på EU's tilstand