Dagens overblik: Genopretningen af Skat kan tage "mindst" et årti

NYHEDSOVERBLIK: Genopretningen af Skat kommer ”mindst” til at vare indtil 2029, siger Morten Bødskov. I Venstre peger profil på Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg til ledelsen, mens han selv vil være gruppeformand. Få overblikket over dagens nyheder.

Godmorgen og velkommen til dagens udgave af Altingets politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud på forsiden af Berlingske, hvor skatteminister Morten Bødskov (S) udskyder datoen for, hvornår man kan forvente, at Skat fungerer optimalt igen.

"For at være helt ærlig er det min vurdering, at det kommer til at tage mindst ti år at genoprette," siger Morten Bødskov til avisen.

Dermed lægger han fire år til den 2025-horisont, som den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) arbejdede med. 

"Man udskyder det hele tiden. Da den nye organisation blev lanceret i 2017, sagde man, at man ville være kommet rigtigt langt i 2021. I marts sagde Karsten Lauritzen, at vi skulle hen mod 2025. Og nu siger Bødskov så 2029," siger professor i offentlig forvaltning Peter Bjerre Mortensen til Berlingske.

Udtalelsen fra Bødskov kommer i kølvandet på en anden Berlingske-historie om, at skattevæsenet mangler tre milliarder kroner frem mod 2023.

Lauritzen vil være gruppeformand 
Ingen dag uden en ny udvikling i sagen om Venstres ledelse. I dag kommer den fra netop tidligere skatteminister Karsten Lauritzen, der i Politiken erklærer sig som tilhænger af en ledelseskonstellation, hvor Jakob Ellemann-Jensen bliver formand og Inger Støjberg næstformand.

"At næstformanden skal hedde Inger Støjberg, handler om at kunne lave et godt team," siger Karsten Lauritzen til avisen.

Karsten Lauritzen er selv blevet opfordret til at stille op som næstformand, men han vil i stedet gå efter posten som gruppeformand, skriver Politiken.

Venstre holder gruppemøde tirsdag klokken 11.30. 

Frederiksen opruster i Statsministeriet
Statsminister Mette Frederiksen polstrer Statsministeriet med oprettelsen af syv nye stillinger. 

De nye medarbejdere placeres i en nyoprettet afdeling med titlen "Indenrigspolitisk Afdeling – politikudvikling og koordination", oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

”Med styrkelsen af Statsministeriet har jeg nu som regeringschef bedre mulighed for at sætte en klar retning for vores land, og omsætte de politiske visioner til konkrete løsninger til gavn for danskerne,” siger Mette Frederiksen i pressemeddelelsen. 

Allerede i starten af juli fortalte Mette Frederiksen, at hun ville styrke Statsministeriet med et politisk sekretariat med Martin Rossen som leder, og ny styrkes Statsministeriet altså yderligere.

Klimaforhandlinger begynder
Regeringen tager i dag fat på de forhandlinger, der skal føre til en ny klimalov. Og her har regeringen valgt en ydmyg tilgang, skriver Altingets klimaredaktør, Morten Øyen, i en analyse af udgangspunktet for forhandlingerne.

Regeringen vil nemlig lade de andre partier præsentere løsninger på, hvordan Danmark kan nå målet om en reduktion af drivhusgasser på 70 procent i 2030, inden den selv spiller ud. 

"Derfor er indbydelsen til forhandlingerne heller ikke leveret med fanfarer og en konkret plan for den annoncerede klimakamp. I stedet har regeringen lagt op til nybrud i klimapolitikken med en slags sammenskudsgilde og uden et egentligt udspil," skriver Altingets klimaredaktør.

Klimaminister Dan Jørgensen har inviteret støttepartierne, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre, til at komme tirsdag. Dagen efter har Alternativet møde med klimaminister Dan Jørgensen, og torsdag kommer turen til de øvrige partier.

Forsvaret køber ubådsovervågning for over en milliard
USA har givet Danmark grønt lys til at købe et nyt overvågningssystem, der skal bruges til at holde øje med dansk farvand og især russiske undervandsfartøjer.

Det skriver Altinget Forsvar

Der er sat 1,35 milliarder kroner af til indkøbet af det nye isenkram, der betyder, at Forsvarets Seahawk-helikoptere kan bruges til at jage ubåde til søs. 

Det sker i dag

  • Klokken 10:00: EU's svindelkontor, Olaf, offentliggør sin årsrapport.
  • Klokken 11.30: Venstre holder gruppemøde.
  • Klokken 13.15: Miljøminister Lea Wermelin (S) samler skrald på Amager Strand, i anledning af at hun i dag lancerer en ny strandrensningspulje.
  • Klokken 13.30: Regeringen indleder forhandlinger om en ny klimalov.

Forrige artikel Sammenskudsgilde varsler ny kurs i klimapolitikken Sammenskudsgilde varsler ny kurs i klimapolitikken Næste artikel Regeringen uddeler kvart milliard til fattige børnefamilier Regeringen uddeler kvart milliard til fattige børnefamilier