Dagens overblik: Bred aftale om indgreb mod kviklån

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen har indgået bred aftale om at forbyde dyre kviklån, mens miljøminister vil forbyde gødning på naturarealer. Få dit politiske overblik i dag, hvor folketingsmedlemmerne skal færdigbehandle en stribe lovforslag på den sidste dag inden ferien.

"Det var på høje tid," siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) oven på aftalen om et indgreb mod kviklån.
"Det var på høje tid," siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) oven på aftalen om et indgreb mod kviklån.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til Altingets sidste politiske nyhedsoverblik inden juleferien.

Da juleferien gerne skal være for alle her til lands, betyder det også, at folketingsmedlemmerne har særlig travlt med at blive færdige med arbejdet i dag, hvor flere ting skal klappes af.

Ikke mindre end 20 lovforslag skal Folketinget tage endeligt stilling til.

Folketinget skal blandt andet stemme om lovforslaget til en ny form for seniorpension, som skal træde i kraft fra nytår.

Der var længere tovtrækkeri til det sidste om, hvem der skal vurdere, om den enkelte borger er berettiget til at få seniorpension, hvilket endte med at blive kommunernes ansvar i første omgang. Genlæs Altingets dækning af sagen her.

Indgreb mod kviklån
I går aftes indgik et stort flertal af Folketingets partier en aftale om indgreb mod de kontroversielle kviklån.

Med aftalen forbydes alle forbrugslån, hvor den samlede årlige omkostning (ÅOP) på lånet overstiger 35 procent.

Samtidig indføres der et markedsføringsforbud, så ingen virksomheder, der udbyder lån med en ÅOP over 25 procent, må reklamere for sit lån.

”Jeg er rigtig stolt af, at vi nu for første gang for alvor tager et opgør med de kviklån, der har fanget mange, særligt unge og udsatte i uoverskuelig gæld. Det var på høje tid,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Ministeren understreger, at vi med aftalen får ”en af de strammeste reguleringer af markedet for forbrugslån i EU”.

Alle Folketingets partier på nær Liberal Alliance og Konservative er med i aftalen.

Det er ellers ikke mere end en uge siden, at forhandlingerne om en kviklånsaftale blev udskudt på ubestemt tid på grund af stridigheder blandt partierne internt i rød blok, hvor ikke kun uenigheder, men også misvisende læk til pressen var med til at skabe mistillid og dårlig stemning.

SF og Enhedslisten havde ønsket sig et lavere ÅOP-loft på 15 procent, men udtrykker alligevel tilfredshed med aftalen.

"Vi havde gerne sikret en endnu lavere grænse for, hvor dyre lånene må være. Men jeg er glad for, at der kommer en grænse, så vi sikrer, at firmaerne ikke længere bare har frit spil," siger Lisbeth Bech Poulsen (SF) i en pressemeddelelse.

Miljøminister vil forbyde gødning på naturarealer
Det skal være forbudt at sprøjte og bruge gødning på beskyttede naturarealer. Sådan lyder et nyt lovforslag, som Miljøminister Lea Wermelin (S) har sendt i høring.

Tilbage i 2015 indførte den daværende SR-regering et lignende forbud, men det nåede aldrig at træde i kraft, før Venstre-regeringen hev det af bordet året efter.

Som noget nyt skal forbuddet denne gang også omfatte pløjning og såning på de beskyttede arealer, som ifølge ministeriet drejer sig om cirka 37.000 hektar jord.

”Vores natur er i krise, blandt andet fordi levesteder for en lang række arter er pressede. Med forbuddet her gør vi en konkret forskel for den beskyttede natur,” siger Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Mogens Jensen kaldt i samråd
Lea Wermelins ministerkollega for fødevarer, Mogens Jensen (S), har sit at se til.

Venstre har netop kaldt ham i åbent samråd, hvor han skal svare på, hvornår han blev oplyst om fejl i Aarhus Universitets beregninger af arealet af såkaldte lavbundsjorde, der har betydning for landbrugets udslip af drivhusgasser.

Indkaldelsen sker, efter at Altinget gennem indsigt i ministeriets interne dokumenter om sagen torsdag kunne berette, at fødevareministeren allerede 29. august 2019 blev oplyst om sagen, der først blev offentligt kendt næsten tre måneder senere, 20. november.

"Vi skal have den skjulte dagsorden frem i lyset. Hvorfor orienterede fødevareministeren ikke Folketinget med det samme, da han fik oplysningerne for flere måneder tilbage? Det er vi stærkt forundrede over," siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V) til Altinget.

Læs også

Regering tøver med holdning til Bankunion
I går aftes kunne erhvervsministeriets arbejdsgruppe præsentere en ny rapport, der vurderer, at flere forhold taler for, at Danmark deltager i det europæiske banksamarbejde.

Regeringen har indtil da afventet rapporten, før de selv har ville tage stilling til spørgsmålet, men i dag tøver regeringen fortsat med at fastlægge sin holdning.

”Det er regeringens holdning, at der er behov for større klarhed på flere områder, inden vi kan fastlægge en holdning til dansk deltagelse,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i Altinget.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en lang række lovforslag ventes at blive færdigbehandlet.
  • Klokken 10.30: Den britiske premierminister, Boris Johnson, ventes at fremlægge den lovpakke, der skal bane vejen for vedtagelsen af den brexit-plan, som han inden det nylige valg til Underhuset fik aftalt med EU.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00