Dagens overblik: Britta Nielsen risikerer historisk hård straf, når der tirsdag afsiges dom i sagen

OVERBLIK: Københavns Byret afsiger tirsdag dom i sagen mod den svindelsigtede Britta Nielsen. Anklagerne går efter en historisk hård straf på mindst otte års fængsel. 

Klokken 16.30 falder der dom i Britta Nielsen-sagen.
Klokken 16.30 falder der dom i Britta Nielsen-sagen.Foto: Phill Magakoe/AFP/Ritzau Scanpix
Jeppe Maagaard Holm

Godmorgen. Velkommen til dagens politiske overblik. 

Den svindelsigtede Britta Nielsen risikerer historisk hård straf, når hun tirsdag eftermiddag modtager sin dom i sagen om millionsvindel i Socialstyrelsen. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten

Sagens anklagere kræver Britta Nielsen idømt mindst otte års fængsel for svindel for 117 millioner kroner gennem 25 år. 

De vil have hende dømt efter paragraf 88, der bruges i særligt grove sager og kan hæve strafferammen fra 8 til 12 års fængsel. Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour, taler for en straf på fire til seks års fængsel.

Dommen afsiges klokken 16.30 i Københavns Byret.

Regeringen lander aftale om flere voksne i daginstitutioner 
Regeringen landede mandag en aftale med sine støttepartier om fordelingen af 500 millioner kroner til flere voksne i landets daginstitutioner. Pengene skal øremærkes til at ansætte mere pædagogisk personale. De tildeles kommunerne som et statsligt tilskud efter antallet af 0-5-årige i børn i kommunen. 

"Med den her aftale tager vi de første vigtige skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Der skal være flere pædagoger, pædagogiske assistenter og medhjælpere, så børnene får den opmærksomhed, de har fortjent,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en pressemeddelelse ifølge Altinget.

De 500 millioner kroner til mere personale i institutionerne er en del af finanslovsaftalen for 2020. Beløbet stiger frem mod 2025 til 1,6 milliarder kroner og skal sikre målet om minimumsnormeringer på én voksen til tre børn i vuggestuerne og én voksen til seks børn i børnehaverne.

Du kan læse hele artiklen her. 

Partierne forhandler lige nu om en endelig aftale for minimumsnormeringer. På Altinget Børn kan få et overblik over partiernes krav til forhandlingerne.

Danske IS-krigere skal kunne straffes dobbelt
De kurdiske selvstyremyndigheder er klar til at retsforfølge danske IS-krigere lokalt i Syrien. Det meddelte selvstyremyndighederne i sidste uge.

Men hvis straffen bliver for nådig i det kurdiske system, skal Danmark kunne retsforfølge hjemvendte krigere igen. Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til Berlingske.

"Så kan vi blive nødt til at se på sagerne igen. Vi taler om nogle sager, der er meget, meget alvorlige," siger Nick Hækkerup til Berlingske.

Ifølge Berlingske har flere end 6.000 IS-krigere – hovedsageligt fra Syrien og Irak – været for retten i det kurdiske system. Dommene for at tilslutte sig Islamisk Stat har typisk ligget på mellem ét og fem års fængsel, mens nogle er sluppet med samfundstjeneste, skriver avisen.

Kommission indleder granskning af Støjberg-sag
Millioner af dokumenter er på vej til den såkaldte Instrukskommission, der i disse uger indleder undersøgelsen af tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om at adskille asylpar, hvis en var mindreårig.

Det fortæller kommissionens formand, landsdommer Peter Mørk Thomsen, i et interview med Politiken

Dokumenterne skal kaste fuldt lys over sagen, og formålet er blandt andet at få fingrene i et særligt dokument, skriver avisen. Det drejer sig om en hidtil hemmeligholdt juridisk vurdering fra 2016 – udarbejdet af Justitsministeriets kronjurister – af Støjbergs instruks om at adskille asylparene.

Regeringen og støttepartierne har stillet krav om, at Instrukskommissionen inden for halvandet år skal præsentere dets konklusioner.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Møde i Folketingssalen, hvor et lovforslag om afskaffelsen af uddannelsesloftet og et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om en udredning af EU’s betydning for Danmarks udlændingepolitik behandles. 
  • Klokken 14.00: Åbent samråd med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) om SU til EU-borgere med status som vandrende arbejdstagere.
  • Klokken 14.30: Åbent samråd med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), hvor han skal svare på, hvilke initiativer regeringen har gjort for at etablere et såkaldt bemyndiget organ, så danske virksomheder kan få godkendt medicinsk udstyr.
  • Klokken 15.00: Åbent samråd med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) om følgerne af nedlæggelsen af Udlændinge Center Nordsjælland.
  • Klokken 15.15: Møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) ventes at deltage og fortælle om regeringens forberedelser til EU-topmødet 20. februar, der handler om EU's flerårsbudget frem mod 2027.
  • Klokken 16.00: Møde i Europaudvalget. 
  • Klokken 16.30: Københavns Byret afsiger dom i Britta Nielsen-sagen om millionsvindel i Socialstyrelsen.

 

 

 


 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00