Dagens overblik: Byggeriet er enig om overenskomst, og minister vil ændre aftale om lønkompensation

NYHEDSOVERBLIK: Sent i nat blev arbejdsmarkedets parter i byggeribranchen enige om en ny overenskomst. Efter kritik vil erhvervsministeren nu justere i trepartsaftale, der sikrer hjælp til lønmodtagere, som er ramt af coronakrisen. Få overblik over tirsdagens politiske nyheder.

Arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en ny overenskomst for 60.000 ansatte i byggeribranchen.
Arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en ny overenskomst for 60.000 ansatte i byggeribranchen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik, hvor vi undtagelsesvist lægger ud med en historie, der ikke er relateret til coronavirussen.

Natten til tirsdag er 3F Byggegruppen og Dansk Byggeri nemlig blevet enige om en ny overenskomst for 60.000 ansatte i byggeribranchen.

Det skriver Fagbladet 3F.

Aftalen falder på plads, efter at 3F’s topforhandlere mandag fik mandat til at fortsætte overenskomstforhandlingerne, mens Danmark er lukket delvis ned på grund af coronavirussen.

De 60.000 ansatte dækker blandt andet over murere, tømrere, stilladsarbejdere og betonarbejdere.

Erhvervsminister vil ændre aftale om lønkompensation
Det blev den eneste historie uden direkte sammenhæng med coronavirussen, da den ikke overraskende stadig fylder næsten alt i det samlede nyhedsbillede.

Vi haster straks videre til erhvervsminister Simon Kollerup (S), der nu vil ændre søndagens aftale om lønkompensation til de dele af erhvervslivet, der bliver hårdest ramt af den manglende efterspørgsel i kølvandet på coronavirussen.

Det skriver TV 2.

Erhvervsministeren vil nu justere aftalen, så alle ansatte på hoteller og restauranter kan få op til 90 procent lønkompensation, hvis de sendes hjem uden løn.

Søndagens trepartsaftale indebar 75 procent lønkompensation for alle fastansatte og 90 procent for de timelønnede. Det var dog ikke nok, har kritikken lydt fra hotel- og restaurationsbranchen, som er særligt ramt af krisen.

Læs også

Venstre vil have lønkompensation
Erhvervsminister Simon Kollerup nævnte samtidig over for TV 2, at regeringen i øjeblikket arbejder på at finde økonomisk hjælp til selvstændige og små erhvervsdrivende. Den hjælpepakke er et ønske fra mange partier på Christiansborg, hvor blandt andet Enhedslisten har listet en del forslag op.

Nu bidrager Venstre også med sit eget forslag til, hvordan de selvstændige kan hjælpes. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Partiet vil have tiltaget med lønkompensation til også at gælde for de selvstændige. Derudover skal mindre virksomheder have den seneste momsbetaling, som de betalte 2. marts, tilbage.

Regeringen klar med stor pengesæk til coronaforskning
Dansk forskning i coronavirussen kan nu se frem til at få et økonomisk løft. Regeringen vil fordele en sum på 50,3 millioner kroner i 2020 til coronarelaterede forskningsprojekter.

Støtten skal sikre, at der hurtigst muligt kommer nye forskningsresultater, der kan forberede behandlingen af patienter med coronavirussen eller øge kapaciteten i sundhedsvæsenet.

Uddannelses- og forskningsministeriet er nu i dialog med landets universiteter og sundhedsmyndighederne for at få identificeret potentielle forskningsprojekter. Når de er fundet, er det uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), der i fællesskab skal godkende fordelingen af støttekronerne.

Hastelov træder i kraft: Regeringen begrænser hospitalsbesøg
I dag træder den hastelov, som Folketinget vedtog sent torsdag aften, i kraft. Dermed får sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke en række vidtgående beføjelser i kampen mod coronavirussens spredning på dansk jord.

Det betyder blandt andet, at han har bemyndigelse til at forbyde både offentlige og private arrangementer, forbyde adgang til offentlige institutioner og fastsætte restriktioner for personers bevægelsesfrihed, hvis der er behov for det. Han får også mulighed for at iværksætte tvangsbehandlinger, tvangsisolationer og tvangsvaccinationer.

Allerede mandag meddelte Magnus Heunicke, at han var klar til at gøre brug af en af beføjelserne i loven. Han vil indskrænke pårørendes adgang til plejehjem og hospitaler.

”Jeg vil komme med en bekendtgørelse, hvor vi indskrænker besøg,” sagde sundhedsministeren på et pressemøde mandag og tilføjede:

”Den helt generelle adgang, som vi jo ellers har i vores sundhedsvæsen, bliver der sat en stopper for.”

Få overblik over alle elementerne i loven lige her.

Har du generelt mistet overblikket over alle de tiltag, der er kommet fra regeringen i løbet af den seneste tid, sørger Altinget for at give dig det igen lige her.

Det sker i dag

  • Hasteloven, der giver sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke vide beføjelser, træder i kraft. Nu kan blandt andet offentlige og private arrangementer aflyses.
  • Klokken 10.00: Folketinget hastebehandler regeringens tiltag, der skal hjælpe erhvervslivet gennem den krise, som coronavirussen forårsager. Det drejer sig om et forslag om refusion af sygedagpenge og midlertidig udskydelse af moms- og skattebetalinger for virksomheder.
  • Klokken 14.00: Myndighederne afholder deres daglige fælles pressemøde med en status på coronavirussens udbredelse i Danmark og eventuelle tiltag for at inddæmme den.
  • Klokken 17.00: EU’s stats- og regeringschefer deltager i et EU-topmøde over telefonen, hvor de skal drøfte håndteringen af coronavirussen på europæisk plan.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00