Dagens overblik: Claus Hjort erklærer Venstres delte formandskab for fortid

NYHEDSOVERBLIK: Formanden tegner Venstres politiske kurs. Mette Frederiksen forsvarer post til særlig rådgiver, og vælgerne tvivler på pensionsplaner. Få dagens politiske overblik her.

Godmorgen, og velkommen til dagens politiske overblik.

Vi starter hos Venstre, der i weekenden afholdt sommergruppemøde på Kragerup Gods.

Søndag gik Claus Hjort Frederiksen (V) til tasterne. I et Facebook-opslag erklærer han det delte formandskab mellem formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen for fortid.

Fra nu af sætter Lars Løkke Rasmussen Venstres politiske kurs, lyder det.

"På Venstres sommergruppemøde, som tegner Venstres politiske kurs, blev det slået klart fast, at det er partiets formand og statsministerkandidat, som tegner Venstres politiske kurs. Det delte formandskabs tid er forbi," skriver Claus Hjort i opslaget, som du har se herunder:

Claus Hjort Frederiksen opfordrede i fredags Kristian Jensen til at trække sig som partiets næstformand og gruppeformand. Det skete, efter at Kristian Jensen i et Berlingske-interview direkte undsagde Lars Løkke Rasmussens beslutning om at åbne for en regering hen over midten.

Kristian Jensen beklagede efterfølgende sin udmelding. Det skete på et pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

Det pressemøde kan du gense her.

Vælgerne tvivler på regerings pensionsplaner
Størstedelen af befolkningen tvivler på, at regeringen får gennemført sine planer om tidligere pension. Samtidig vil et flertal fratage 16-årige retten til at købe alkohol.

Det viser sommerens meningsmålinger, som Altinget har samlet i en overbliksartikel.

Den kan du læse her.

Rockwool Fonden: Effekt af dagpenge- og kontanthjælpsreformer er usikre
Dagpengereformens effekter på arbejdsudbuddet er små og usikre, mens der foreløbigt ikke er nogen dokumenterbar effekt af kontanthjælpsreformen fra 2013, lyder konklusionerne i en ny bog fra Rockwool Fonden.

Det skriver Information.

Rockwool Fondens forskere har evalueret effekterne af beskæftigelsesreformerne ud fra ny og omfattende data.

"Hvis ikke man kan sige med større sikkerhed, at de her reformer har nogen beskæftigelseseffekter, så er vi nødt til at komme nærmere ind på, hvorfor det så er, at vi vil reformere," siger Anders Bruun Jonassen, der er en af forskerne bag, til Information.

Mette Frederiksen forsvarer post til personlig rådgiver
Det affødte stor kritik, da Mette Frederiksen i juli oprettede et nyt politisk sekretariat i sit ministerium, som skal ledes af hendes personlige rådgiver og stabschef Martin Rossen, der samtidig får en plads i regeringens magtfulde koordinations- og økonomiudvalg.

Men manøvren var nødvendig, hvis regeringens politiske mål skal indløses.

Sådan lyder det nu fra Mette Frederiksen i et stort interview i Berlingske.

"Du kan ikke være politisk leder, hvis ikke du har viljen til rent faktisk at lede tingene, og hvis man vil flytte nogle hegnspæle, er man nødt til at styrke den politiske del af det at være regering," siger hun til avisen. 

Det sker i dag

  • Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) indvier FGU Syd- og Vestsjælland, der er en af 85 nye FGU-skoler, som åbner i dag.

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Nyt Folkemøde, Pride og sommergruppemøder Ugen i dansk politik: Nyt Folkemøde, Pride og sommergruppemøder Næste artikel Mogens Jensen finder sin særlige rådgiver Mogens Jensen finder sin særlige rådgiver
Internt notat var Støjbergs vigtigste forsvarsvåben 

Internt notat var Støjbergs vigtigste forsvarsvåben 

INSTRUKSKOMMISSION: Tidligere udlændingeminister Inger Støjberg parerede søndag en stor del af de kritiske spørgsmål om en ulovlig instruks fra 2016 med et godkendt ministernotat, der åbnede for individuel sagsbehandling af unge asylsøgende par.