Dagens overblik: Danmark rykker længere væk fra at nå klimamål 

NYHEDSOVERBLIK: Danmarks forventede CO2-reduktion i 2030 er lavere end for et år siden, viser fremskrivning. Og så bliver den længe ventede corona-app præsenteret senere i dag. Få dit politiske overblik her.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Den ambitiøse målsætning om at nå en reduktion på 70 procent i CO2-udledningen inden 2030 ser sværere ud i dag, end den gjorde i går.

En fremskrivning fra Energistyrelsen viser, at Danmark uden yderligere nye tiltag vil have reduceret udledningen med 44 procent i 2030 fra niveauet i 1990. Til sammenligning viste tilsvarende fremskrivning sidste år 46 procent. Det skriver Børsen.

Ifølge avisen kan en af forklaringerne være en regnefejl fra Energistyrelsen, hvor de seneste års fremskrivninger af arealudledningen har været for lav.

Enhedslisten kalder fejlen for ”dybt bekymrende” og vil nu sammen med De Radikale have sat tempoet endnu højere op.

”Den nye fremskrivning understreger, at vi har en stor opgave foran os,” skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) i en mail til Børsen.

Konservativt grønt soloridt i blå blok
Men det er ikke længere kun støttepartierne i rød blok, som lægger pres på klimaminister Dan Jørgensen.

I dagens Politiken kan du læse om, at De Konservative nu også lægger pres på regeringen for at indføre CO2-afgifter som led i en grøn skattereform.

Dermed lægger partiet afstand til Venstre og de øvrige kammerater i blå blok.

”Hvis vi skal i mål med vores grønne omstilling og gøre det så omkostningseffektivt som muligt, kommer vi ikke uden om at se på en mere ensartet CO2-afgift,” siger klimaordfører Mette Abildgaard (K) til Politiken.

Styrelse fjernede info om ubrugelige respiratorer
Så er der nye oplysninger i føljetonen om de ubrugelige respiratorer, som Danmark tilbød Italien, der var hårdt ramt af coronaepidemien.

Det viser sig, at en styrelse under Forsvaret var opmærksom på de gamle respiratorers utilstrækkeligheder, hvilket blev formluleret i et e-mailsvar til DR.

Passagen blev dog fjernet i det endelige svar, efter at vicechefen for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, brigadegeneral Anders Mærkedahl Pedersen, havde set udkastet. Det skriver Berlingske i dag på baggrund af dokumenter, som avisen har fået aktindsigt i.

Både De Radikales Sofie Carsten Nielsen og Venstres Jan E. Jørgensen kritiserer manøvren i hårde vendinger og mener ikke, at det kan være andet end tale om en "bevidst indsats for at skjule sandheden".

"Man går direkte ind og fortier en væsentlig del af sandheden over for et medie, der spørger om sagen. Det er jo et coverup. Det er meget alvorligt," siger Jan E. Jørgensen til Berlingske.

Corona-app præsenteres i dag
Fra i dag af kan du downloade den længe ventede corona-app. Det sker efter flere måneders forsinkelse og kritik undervejs.

Appen kan fortælle, hvis du har været i nærheden af folk, der er blevet testet positivt for corona.

Det bliver sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der præsenterer den nye applikation, der får navnet Smittestop.

Feriepenge fører til topskat
96.000 danskere vil komme over topskattegrænsen, hvis de tager imod de tre ugers indfrosne feriepenge, som et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om at udbetale til borgerne.

Det viser beregninger fra den borgerlig-liberale tænketank Cepos på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Jyllands-Posten.

Flere partier i blå blok anbefaler på den baggrund, at man hæver topskattegrænsen for 2020, men det afviser regeringen ifølge Jyllands-Posten.

Altingets egen podcast, Altinget Ajour, tager også feriepengene op til diskussion i dag. Hvad er de egentlige bevæggrunde for beslutningen om at udbetale feriepenge, og hvad skal til, før økonomien igen er ovenpå?

Det svarer dagens gæst, Søren Hove Ravn, lektor på Økonomisk Institut ved Københavns Universitet, på i dagens udsendelse.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Der kommer tal fra Danmarks Statistik på offentligt forsørgede under folkepensionsalderen for de første tre måneder af 2020. 
  • Klokken 9.00: Det Udenrigspolitiske Nævn holder ekstraordinært møde med udenrigs- og justitsministeren om grænserestriktioner og rejsevejledning under coronakrisen. 
  • Klokken 09.30: Der ventes afsluttende bemærkninger fra forsvarer og anklager i en sag, hvor en mand er tiltalt for at have bistået en iransk efterretningstjeneste med at forberede et attentat i Ringsted.
  • Klokken 14.00: Konferencen The Copenhagen Democracy Summit begynder. På talerlisten optræder flere kendte Kina-kritikere, blandt andre USA's udenrigsminister, Taiwans præsident samt Hongkongs mest kendte demokratiforkæmper.
  • Klokken 17.00: Black Lives Matter holder en happening i Linnésgade i København. Begivenheden er ikke en demonstration i klassisk forstand, men en såkaldt flashmob.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00