Dagens overblik: DF kræver, S enten opsiger velfærdsforlig eller venter to valg på at gennemføre pensionsplaner

NYHEDSOVERBLIK: Kristian Thulesen Dahl lægger nu pres på Mette Frederiksen. Socialdemokratiet skal enten opsige velfærdsforliget eller præsentere en konkret model for differentieret pension før valget, hvis partiets planer skal blive til virkelighed, siger DF-formanden. Få overblik over dagens nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik.

Vi starter overblikket i dag med en besked fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til hans socialdemokratiske pendant, Mette Frederiksen. Enten skal Socialdemokratiet præsentere en konkret model for en ny differentieret pensionsalder eller opsige velfærdsforliget, der indeholder en gradvis stigende pensionsalder.

Det skriver Politiken.

Hvis partiet ikke gør nogen af delene, må Mette Frederiksen vente to valg med at gennemføre sine pensionsplaner, lyder kravet fra Kristian Thulesen Dahl. Ifølge både DF-formanden og et regeringsnotat vil det være et forligsbrud, hvis Socialdemokratiet gør alvor af de pensionsplaner i næste valgperiode, som partiet lige nu har lagt op til.

"Jeg mener, at de tanker, som Socialdemokratiet har lagt frem om differentieret pensionsalder, ikke kan laves samtidig med velfærdsforliget, som er blevet bekræftet i 2015," siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken og tilføjer:

"Vi fifler ikke med forligene. Man kan regne med, at de forlig, som Dansk Folkeparti indgår i, dem holder vi."

Hvis Socialdemokratiet ikke kan få Radikales opbakning til en differentieret pensionsalder, kan Dansk Folkepartis mandater ende med at blive afgørende, hvis planerne skal blive til virkelighed. Over for Politiken afviser Socialdemokratiet dog, at partiet vil opsige velfærdsforliget inden valget.

S klar med udspil til EP-valget
Med nøjagtigt 30 dage til europaparlamentsvalget præsenterer Socialdemokratiet nu sit udspil til valget.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Selve præsentationen sker fredag eftermiddag, men allerede nu løfter partiet sløret for et af sine forslag. Partiet lægger op til at revidere EU's udbudsdirektiv, så kommuner og regioner kan lave fair skat-klausuler i forbindelse med offentlige udbud.

”Vi kan se, at både kommuner og regioner efterspørger den her ganske rimelige mulighed, men at de igen og igen bliver holdt tilbage af juridiske fiksfakserier. Dem vil vi skære igennem. Det er simpelthen grotesk, at hensynet til private virksomheders indtjening i dag står over kommuners og regioners ret til at fravælge svindel- og bestikkelsesdømte virksomheder. Det er et klokkeklart eksempel på, at hensynet til markedet er gået for vidt på bekostning af hensynet til fællesskabet – og det vil Socialdemokratiet rette op på,” udtaler Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

S-forslaget indebærer tre ting:

  • Virksomheder, der helt eller delvist ejes eller kontrolleres fra skattely, skal kunne fravælges i forbindelse med offentlige udbud for at undgå, at skattekroner ender i skattely.
  • Herudover skal virksomheders mulighed for såkaldt self-cleaning begrænses, så virksomheder, der har været involveret i for eksempel bestikkelses- eller hvidvasksager, kan udelukkes fra offentlige udbud.
  • Endelig skal offentlige myndigheder kunne stille krav om offentlig land-for-land-regnskabsaflæggelse, så man kan følge skattekronerne og bekæmpe aggressiv skatteplanlægning.

Le Pen på besøg i Danmark
Vi fortsætter med at se på det kommende europaparlamentsvalg. Det er nemlig også i dag, at den franske politiker og leder af det højrenationale parti Rassemblement National, Marine Le Pen, kigger forbi København. Her skal hun blandt andet mødes med Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Selvom de to politikere skal mødes i dag, og de to partier er indgået i en alliance frem mod valget, har Marine Le Pen ikke glemt, hvordan Dansk Folkeparti – heriblandt Søren Espersen – tidligere har taget klar afstand fra det franske parti.

Det skriver DR Nyheder.

"Jeg synes virkelig, at vi har været ofre for en slags karikaturtegning gennem lang tid. Man har stemplet os som højreekstremister uden at retfærdiggøre det," siger Marine Le Pen til DR Nyheder.

Evnen til at lægge tidligere tiders uenigheder bag sig er vigtig, hvis de EU-skeptiske partier skal få den succes ved det kommende europaparlamentsvalg, som de spås i målingerne. Det skriver Altingets EU-analytiker Thomas Lauritzen i denne analyse, hvor han ser nærmere på nationalisternes muligheder for at vinde valget.

Læs også

Holstein: Schmidt-Nielsen kan blive et hit for Red Barnet
Torsdag eftermiddag blev det annonceret, at Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen bliver ny generalsekretær i Red Barnet.

Og det kan vise sig at blive en stor succes for Red Barnet, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Det skriver Altinget: civilsamfund.

"Johanne er en super kommunikator, og hun kan blive et hit for Red Barnet. Med sin karisma og gennemslagskraft kan hun virkelig få sat en dagsorden," siger Erik Holstein til Altinget: civilsamfund.

Der er dog også faremomenter, fordi Red Barnet skal appellere til en langt bredere befolkningsgruppe end Enhedslisten.

”Johanne Schmidt-Nielsen er en meget følelsesfuld og ofte indigneret politiker. Hun er polemisk og har været i frontlinjen for den yderste venstrefløj i mere end et årti. Nu skal hun anlægge en langt mere konsensuspræget stil, der også kan appellere til den blå halvdel af befolkningen. Jeg er spændt på, om hun kan klare den omstilling,” siger han.

Alternativet vil bruge 10 milliarder på natur
Lørdag løber Alternativets årsmøde af stablen i Odense, og i den forbindelse kommer der et grønt valgudspil fra partiet. Med 25 forslag og 10 milliarder kroner vil Alternativet over de næste fire år sætte stort ind på at genoprette den danske natur.

Det skriver avisen Danmark.

Blandt vil partiet omdanne 107.000 hektar statsskov om til urørt skov, og så skal 30 procent af det danske havareal beskyttes.

Den ekstra store pengepose og de 25 forslag er nødvendige, fordi det grønne område i flere år er blevet nedprioriteret, fortæller Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk.

"Danmark har skrevet under på en FN-aftale om at sikre, vi stopper tabet af biodiversitet 2020. Det lever vi slet, slet ikke op til. Når vi tager det så alvorligt, er det for at reagere på problemets omfang. Danmark er jo sammen med Bangladesh et af de lande med allermindst fri natur af alle lande på kloden. Vi har i lang tid sat mennesket over naturen, nu er det på tide, vi sætter naturen højest," siger Uffe Elbæk til avisen Danmark.

Det sker i dag

  • Klokken 8.15: Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale fortsætter forhandlingerne om seniorførtidspension.
  • Klokken 10.00: Der er møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet.
  • Klokken 10.00: Det Udenrigspolitiske Nævn mødes i dag. På dagsordenen er afrapportering fra EU-topmødet 10. april, og derfor deltager statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Efter mødet i Udenrigspolitisk Nævn skal statsministeren også afrapportere fra topmødet ved Europaudvalgets møde klokken 10.30.
  • Klokken 11.00: Den franske politiker Marine Le Pen besøger torsdag Christiansborg. Her skal den nationalkonservative partiformand mødes med Søren Espersen (DF), der tager imod som formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.
  • Klokken 13.00: Socialdemokratiet præsenterer sit udspil til Europa-Parlamentsvalget 2019
  • Klokken 13.10: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) mødes med Ungeklimarådet. På mødet får Lilleholt får overrakt de første anbefalinger fra det nye råd. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00