Dagens overblik: DF opfordrer Løkke til dobbeltvalg

NYHEDSOVERBLIK: DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil have statsministeren til at afholde folketingsvalget samtidig med europaparlamentsvalget. Og så tager regeringen for alvor hul på 2019 med seks nye strategier for cybersikkerhed og ni nye kunstige øer. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Velkommen til en ny uge i dansk politik, hvor Christiansborg for alvor vender tilbage til hverdagen efter juleferien.

Regeringen tager hul på det nye år med hele to nyheder. Den har både præsenteret seks nye sektorstrategier for cybersikkerhed her til morgen, og så lader det til, at der senere i dag kommer et forslag om ni nye kunstige øer i København, der skal huse 12.000 arbejdspladser.

Men inden vi ser nærmere på det, skal vi lige vende en opfordring fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det tegner til, at danskerne kan se frem til hele to valgkampe og to besøg i stemmeboksen i løbet af foråret, hvor der både skal afholdes et folketingsvalg og et europaparlamentsvalg. Men hvis det står til DF-formanden, skal det begrænses til et enkelt besøg.

Det skriver DR Nyheder.

Han vil nemlig have Lars Løkke Rasmussen til at udskrive valg til Folketinget samtidig med valget til Europa-Parlamentet, der bliver afholdt 26. maj.

"Jeg vil gerne komme med den opfordring til statsminister Lars Løkke Rasmussen, at han allerede nu gør det klart, at folketingsvalget kommer samtidig med europaparlamentsvalget," siger Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder.

Nye strategi mod cyberangreb
Som led i regeringens store nationale strategi for cybersikkerhed fra maj 2018 har den mandag morgen præsenteret seks nye strategier, der skal ruste seks sektorer af samfundet mod cyberangreb.

Det drejer sig om sundheds-, finans-, tele-, søfarts-, transport- og energisektoren.

"Truslen fra hackere og it-kriminelle er høj, og i takt med at vores samfund bliver mere og mere digitalt, bliver vi stadig mere sårbare over for cyberangreb," udtaler innovationsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse og tilføjer:

"Og hvis eksempelvis vores sundheds-, energi- eller telesektor rammes af et cyberangreb, kan det få omfattende konsekvenser og lamme store dele af samfundet. Derfor er det nødvendigt at styrke vores forsvar mod digitale trusler og beskytte vores mest samfundskritiske sektorer mod angreb."

De seks nye strategier er udviklet i et samarbejde mellem myndighederne og centrale aktører inden for de pågældende sektorer.

Ni nye øer kan være på vej
Mandag har erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og Københavns overborgmester Frank Jensen (S) inviteret til pressemøde.

Indtil videre har ingen af dem dog løftet sløret for, hvad pressemødet kommer til at handle om. Men ifølge TV 2 vil de fire herrer præsentere et forslag om en oprettelse af ni kunstige øer, der skal blive et af de større erhvervsprojekter i nyere tid og rumme op til 12.000 arbejdspladser.

Læs mere om det hos TV 2.

S: Børn på Sjælsmark kan tvangsfjernes
Børn, der mistrives på Udrejsecenter Sjælsmark, kan i yderste konsekvens tvangsfjernes fra deres forældre.

Det siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, i et interview med Altinget.

Han opfordrer Hørsholm Kommune, hvor udrejsecenteret har hjemme, til at gribe ind, hvis nogle børn har det for dårligt.

”Så må kommunen komme på tilsynsbesøg, undersøge det nærmere og gribe ind i familien. I sidste ende kan det jo ende med tvangsfjernelse, men det vil være i de meget, meget få tilfælde. Det kan også være aflastning eller tilsynsbesøg,” siger Mattias Tesfaye til Altinget.

Opfordringen bliver ikke vel modtaget i Hørsholm, hvor borgmester Morten Slotved (K) kun har hovedrysten tilovers.

”Mattias Tesfayes opfordring er pinlig. Hvis han havde sat sig ind i tingene, ville han vide, at vi gør nøjagtigt, som han siger. I 2018 havde vi 51 sager om børnemistrivsel på Sjælsmark. Det svarer til over 40 procent af de underretninger om børn, som kommunen fik. Og jeg kan garantere, at vi behandler Sjælsmark-børnene med præcis samme respekt som resten af kommunens børn,” siger Morten Slotved til Altinget.

Læs hele historien her.

Læs også

Regeringen får kritik fra læger, regioner og kommuner
Den længe ventede sundhedsreform fra regeringen får allerede kritik, før den har set dagens lys.

Det skriver Politiken.

Kritikken kommer fra læger, regioner og kommuner, der ikke mener, at de er blevet inddraget nok i arbejdet med reformen.

"Det er grotesk, at man ikke har inddraget fagfolk, regioner og kommuner. Der er en kæmpe risiko for, at man ikke har en stor nok forståelse for, hvad de virkelige problemer er," siger Andreas Rudkjøbing, der er formand for Lægeforeningen, til Politiken.

Både formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, og KL's direktør, Kristian Heunicke, bekræfter over for Politiken, at de ikke har været involveret i arbejdet. Men sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kan ikke genkende kritikken og siger til Politiken, at alle parterne har været inddraget undervejs i møder, deludspil og undersøgelser.

S og R er uenige om folkeafstemning
Hvis det står til Radikale, skal danskerne til folkeafstemning om både en afskaffelse af det danske forsvarsforbehold og et fuldgyldigt medlemskab af EU's politisamarbejde.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten

Morten Østergaard begrunder behovet for en afstemning med, at trusselbilledet har ændret sig, efter Rusland er blevet anklaget for at blande sig i vestlige valg, og den amerikanske præsident, Donald Trump, har trukket USA længere væk fra den internationale scene.

Forslaget får imidlertid ingen opbakning fra det største parti i oppositionen, Socialdemokratiet, ifølge Ritzau.

S-formanden Mette Frederiksen mener, at er det fint at beholde det nuværende forbehold trods det øgede trusselbillede.

"Vi har været aktive på Balkan, i Adenbugten og senest i Mali, selv om vi har haft forsvarsforbeholdet," siger hun.

Det sker i dag

  • Klokken 11.00: Hvidovres borgmester Helle Adelborg holder pressemøde sammen med erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og Københavns overborgmester Frank Jensen om et nyt erhvervsområde i Avedøre.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00