Dagens overblik: Efter weekendens lange forhandlinger er der stadig ingen OK18-afklaring

POLITISK OVERBLIK: Arbejdsmarkedets parter gik forgæves hver til sit uden en OK18-aftale efter en weekend fyldt med lange forhandlinger. Ifølge innovationsminister Sophie Løhde (V) ser det nu svært ud. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen tilbage fra en weekend, hvor der stadig ikke er kommet nogen afklaring i OK18-forhandlingerne.

Forhandlingerne blev sat på pause søndag aften, efter at repræsentanterne for de offentlige lønmodtagere og arbejdsgivere havde forhandlet gennem hele weekenden uden et resultat.

Nu er forhandlerne på det statslige område indkaldt til møde mandag klokken 14, mens de regionale og kommunale forhandlere får en dags pause, inden de skal møde op i Forligsinstitutionen klokken 10 tirsdag.

Flere eksperter havde spået, at der ville komme nyt fra Forligsinstitutionen om enten en aftale eller et erklæret sammenbrud i forhandlingerne i løbet af weekenden. Om den manglende afklaring er udtryk for, at parterne er kommet afgørende tættere på en aftale, er uvist, da forhandlingerne i Forligsinstitutionen er underlagt tavshedspligt.

Men ifølge innovationsminister og topforhandler for staten Sophie Løhde (V) ser det svært ud i øjeblikket. 

"Jeg håber stadig, vi laver en aftale, men jeg må også konstatere, at når vi ikke har lavet en aftale endnu, så er det, fordi det ser svært ud," siger Sophie Løhde til TV 2.

Overraskende pause
Pausen kommer som en overraskelse for lønmodtagernes forhandlere, der ikke ved, hvad de kan forvente af mandagen og tirsdagens møde. Ifølge TV 2 er det tilsynladende de statslige arbejdsgivere, der har bedt om en pause.

"Jeg er meget forvirret lige nu. Vi aner ikke, hvorfor det blev afbrudt, eller hvad der skal ske i morgen," siger den kommunale chefforhandler Anders Bondo Christensen til TV 2.

Den statslige chefforhandler Flemming Vinther tilføjer, at lønmodtagerne afleverer deres positioner igen søndag, og han ser derfor frem til at finde ud af, hvad der skal ske mandag.

Hos regionerne er meldingen fra både lønmodtagerne og arbejdsgiverne imidlertid, at det er fornuftigt med en pause, mens staten forhandler videre.

"Vi er ikke kørt sure i det, men vi har ventet meget, og jeg synes, det er fornuftigt at sende os hjem, hvis der ikke er arbejde til os," siger Grete Christensen til TV 2.

Regeringen vil bygge kæmpe vindmøllepark
Der sker også andre ting i dansk politik end OK18, som vi lige skal runde. Regeringen forventes at præsentere sit energiudspil på torsdag, men allerede søndag aften løftede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) over for DR Nyheder sløret for et af forslagene i det kommende udspil.

Regeringen foreslår at bygge en af verdens største havvindmølleparker, der vil kunne producere en mængde strøm svarende til det, der i dag tilsammen bliver brugt i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Randers og Kolding.

"Vi gør det jo, fordi vi overordnet har en ambition om, at Danmark skal være fri for fossile brændstoffer, når vi når 2050, og derfor skal vi jo bygge på det, vi allerede har gjort," siger Lars Løkke Rasmussen til DR.

Havvindmølleparkens placering er endnu ikke besluttet, men regeringen lægger op til, at den skal i brug engang mellem 2024 og 2027.

Radikale vil give statsborgerskab i eksamensgave
Søndag var Christiansborg vært for den årlige statsborgerskabsdag, hvor nye danske statsborgere kunne fejre deres nye pas. I anledning af dagen har Radikale ifølge DR Nyheder foreslået, at børn og unge, der er opvokset i Danmark, automatisk skal have et statsborgerskab, hvis de består grundskolens afgangsprøve og ellers har holdt sig på dydens smalle sti.

"I dag oplever de, at de – til trods for at de aldrig har boet andre steder – ikke er ligeværdige med deres klassekammerater. De kan ikke stemme til folketingsvalg, når de bliver 18. Og de kan ikke rejse frit," siger Radikales politiske leder, Morten Østergaard, ifølge DR.

Forslaget har dog begrænsede muligheder for at blive til virkelighed, da både Socialdemokratiet og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) allerede blankt har afvist det.

Dagens frustration
Den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fortæller om skiftet fra Statsministeriet til NATO i Altingets podcast Danske Statsministre. 

"Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg det første halve års tid som NATO-generalsekretær var dybt frustreret, fordi som statsminister er du vant til at have stor indflydelse på tingene," siger Anders Fogh Rasmussen og peger i den forbindelse på, at man, hvis ministrene ikke vil samme vej som statsministeren, kan fyre dem.

Lyt med her, og hør mere om Foghs frustration.

Det sker i dag

  • OK18-forhandlerne på det statslige område mødes i Forligsinstitutionen klokken 14.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00