Dagens overblik: Ekspert kalder rød klimaaftale ”historisk” og ”ambitiøs” – alligevel er der dårlig stemning

NYHEDSOVERBLIK: Den første reelle krise i regeringsforhandlingerne indtraf onsdag aften. Og så er det i dag, Lars Løkke og de andre EU-statsledere mødes for at finde en ny formand for Kommissionen. Få overblik over de politiske nyheder torsdag morgen.

Politisk leder Morten Østergaard (R) og næstformand Sofie Carsten Nielsen (R) forklarede onsdag aften, hvorfor de var udeblevet fra forhandlingerne. 
Politisk leder Morten Østergaard (R) og næstformand Sofie Carsten Nielsen (R) forklarede onsdag aften, hvorfor de var udeblevet fra forhandlingerne. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til morgenoverblikket dagen efter den hidtil mest dramatiske aften i forhandlingerne om grundlaget for en ny regering.

Onsdag aften meldte både Enhedslisten og SF nemlig ud, at parterne nu er enige om at sætte et mål for, hvor meget det danske CO2-udslip skal reduceres med. Mette Frederiksen har bøjet sig for støttepartiernes krav om, at målet skal op på 70 procent i 2030. S havde selv sat et mål på 60 procent.

Og selv om Radikale selv har været med til at kæmpe for at få Mette Frederiksen med på de 70 procent, valgte partiet demonstrativt at udeblive fra det sene forhandlingsmøde onsdag aften, hvor alle partierne ellers skulle samles. Der mangler en plan for, hvor pengene skal findes, mener Morten Østergaard.

”Vi vil ikke indgå aftaler på enkelte områder, før vi er sikre på, at vi har en regering, der også kan føre det ud i livet,” sagde han på et pressemøde onsdag aften ifølge blandt andre DR.

Der er mange lande, som ikke lever op til Parisaftalen. Ved nu at lægge os på det her niveau tager vi den grønne klimaførertrøje på.

Sebastian Mernild
Professor i klimaforandringer

Han kritiserede Socialdemokraterne for at gå med en delaftale, selv om R klart har protesteret imod det.

”Man løber ikke om hjørner med os,” sagde han.

Og til Politiken siger han, at tilliden til Mette Frederiksen er svækket.

Radikales hovedargument er, at der skal være en samlet aftale med styr på økonomien, før man melder delaftaler ud.

Omvendt mener Enhedslisten, at det er vigtigt i sig selv, at parterne er enige om et forpligtende klimamål.

For at gøre forvirringen total sagde Mette Frederiksen senere til DR, at der ikke er nogen aftale om et nyt klimamål, før en samlet aftale er på plads.

”Jeg bliver nødt til at sige, at der hverken er en forståelse eller en aftale, før den er der. Men vi er rigtig, rigtig langt,” lød det i radioavisen denne morgen.

Ekspert: Historisk ambitiøst klimamål
Og hvor ambitiøst er det så, det mål, som de røde partier ser ud til at være enige om?

I Information kalder professor i klimaforandringer Sebastian Mernild det ”historisk og meget, meget glædeligt med så ambitiøs en klimamålsætning”.

Hvis målsætningen bliver en realitet, vil Danmark blive et af de mest klimaambitiøse lande i verden, vurderer han.

”Der er mange lande, som ikke lever op til Parisaftalen. Ved nu at lægge os på det her niveau tager vi den grønne klimaførertrøje på. Det vil betyde, at Danmark nu også kan være med til at lægge pres på verden omkring os,” siger professoren.

Det er dog ikke alle unge klimaaktivister, der er helt enige. Det gælder for eksempel Oliver Wulff, der er bestyrelsesmedlem for Alternativet i København.

I dag kan Vestagers fremtid blive afgjort
Denne torsdag er også dagen, hvor EU-landenes 28 statschefer mødes i Bruxelles for at slås om topposter og EU’s politiske strategi. Dermed kan der også komme en afklaring for Margrethe Vestagers ambition om at blive ny formand for EU-Kommissionen.

Der er rigtig mange ting, der skal gå op i en højere enhed, hvis det skal lykkes. Altinget guider dig her:

Læs også

Og her kan du se et overblik over, hvilke andre kandidater du skal holde øje med.

Folketinget træder sammen for første gang efter valget
Mens vi venter på en ny regering, skal både en masse spritnye debutanter og mere erfarne kolleger til det første møde i det nyvalgte Folketing i dag.

Det er normalt et kort møde, hvor Folketinget nedsætter det udvalg, der skal undersøge, om folketingsvalget 5. juni er gennemført korrekt.

Bertel Haarder indleder mødet som det medlem, der har længst anciennitet, og så vælger Folketinget en midlertidig formand til at styre mødet. Det forventes at blive Pia Kjærsgaard, som har været formand i de seneste fire år. I morgen fredag mødes tinget igen, og her ventes de blandt andet at udpege den nye formand.

Det er dog ikke sikkert, at personen kan blive siddende, hvis posten bliver en brik i spillet om grundlaget for en ny regering.

Mange har spået, at Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen er favorit til posten.

Du kan læse mere om Folketingets to første møder her.

Det sker i dag

  • Regeringsforhandlinger: Mette Frederiksen har sagt, at hun forventer at gennemføre forhandlinger med Enhedslisten, SF og Radikale ét for ét i dag trods det lettere kaotiske forløb onsdag. Men torsdag morgen er der ingen officiel melding fra Socialdemokratiet.
  • Klokken 12: Folketinget træder sammen for første gang siden valget
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00