Dagens overblik: Eksperter advarer kraftigt mod flere bortadoptioner

NYHEDSOVERBLIK: Statsministerens ambition om, at flere børn skal bortadopteres fra deres biologiske forældre, er "overhovedet ikke forsvarlig", advarer eksperter. Få overblik over dagens politiske nyheder. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

God formiddag og velkommen til Altingets daglige politiske nyhedsoverblik.

Aviserne fortsætter i samme spor som i går og skriver igen meget om tvangsanbringelser af udsatte børn, der var et stort tema, da statsminister Mette Frederiksen (S) 1. januar holdt sin nytårstale.

Det er blandt andet tilfældet i Berlingske, der har talt med en række eksperter, som advarer kraftigt imod Frederiksens ambition om, at flere børn skal bortadopteres.

Der er nemlig i dag slet ikke styr på systemet, der er præget af mange fejl i kommunernes behandling af anbringelsessager, lyder det.

"Det er overhovedet ikke forsvarligt at fjerne flere børn, når der er så mange fejl i den nuværende sagsbehandling. I stedet bør man kritisere kommunernes manglende evne til at behandle disse sager forsvarligt," siger professor i socialret ved Københavns Universitet Kirsten Ketcher til avisen.

I samme artikel svarer social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) på kritikken og siger, at regeringens ambition om flere og tidligere anbringelser ikke står alene, men skal suppleres af et generelt løft af området. 

Bred tilslutning til mentorordning
Vi fortsætter i Politiken, der kan berette, at der på Christiansborg er flertal for at oprette en ny mentorordning for tvangsfjernede børn.

Ordningen blev først foreslået i en kronik i Politiken, der var skrevet af seks anbragte børn, og skal give mulighed for, at anbragte børn får en fast tilknyttet frivillig støtteperson.

"Vi ved, at det er en gruppe unge mennesker, som har brug for en håndsrækning på forskellig vis. Så i Venstre er vi helt klart positive i forhold til at få en drøftelse af, hvordan vi kan få det gjort bedre for de anbragte børn," siger Venstres socialordfører, Anni Matthiesen. 

Forslaget bakkes ifølge avisen desuden op af Konservative, Radikale, Alternativet, Dansk Folkeparti, hvorfor der tegner sig flertal bag forslaget, der ventes at indgå i de kommende forhandlinger om ændringer af området. 

4 ud af 10 anbragte er uden job som 30-årige
Vi tager en sidste historie om anbragte børn.

Denne gang fra Jyllands-Posten, der på baggrund af tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) skriver, at fire ud af ti tidligere anbragte børn hverken er i beskæftigelse eller under uddannelse, når de fylder 30 år.

Det levner plads til forbedring, lyder det fra direktør i AE Lars Andersen.

"Hvis det kan lykkes at få disse børn til at klare sig bedre, er det en enorm gevinst – både for barnet og for samfundet," siger han til avisen. 

Til sammenligning er blot 16 procent af den samlede befolkning uden job eller uddannelse på deres 30-års fødselsdag, skriver Jyllands-Posten. 

Gade stifter nyt parti
Alternativet-afhopperen René Gade vil til marts præsentere et nyt parti, der skal arbejde under nogle helt andre dogmer end de etablerede partier.

Eksempelvis vil partiet hverken præsentere større politiske udspil eller pege på en politisk statsministerkandidat. I stedet skal statsministerposten tildeles en politisk uafhængig person med stærke lederevner, mener Gade. 

"Det er helt afgørende, at vi har tillid til medierne og politikerne. Derfor er det min grundtanke, at partiet skal være med til at sikre, at vi har frie medier og troværdige politikere. Det er afgørende vigtigt at slå fast, at man faktisk kan stole på begge parter," siger han til Midtjyllands Avis.

Avisen har bedt valgforsker Kasper Møller Hansen vurdere realismen i Gades forslag om en ikke-politisk statsminister i Danmark. Og selvom den i teorien kan lade sig gøre, er der ikke nogen som helst grund til at tro på den i praksis, vurderer professoren

S-profil trækker kandidatur 
Socialdemokratiets Yildiz Akdogan har besluttet af tage en pause fra politik og har trukket sit folketingskandidatur. 

"Efter knap 15 år som folketingskandidat for Brønshøj-Vanløse-kredsen i København har jeg valgt at trække mit kandidatur. Det har ikke været en nem beslutning, men det var en nødvendig beslutning," skriver hun på Facebook, hvor også skriver, at hun "langtfra er færdig med politik". 

Yildiz Akdogan fik 2.999 personlige stemmer ved folketingsvalget i juni, men det var ikke nok til en plads i Folketinget for den 46-årige politiker. 

Det sker i dag

  • Klokken 11.00: Statsminister Mette Frederiksen (S) svarer på spørgsmål fra danskerne direkte på sin Facebook-profil. 
  • Klokken 13.00: Ari Behn, den norske kunstner og tidligere ægtefælle til Norges prinsesse Märtha Louise bliver begravet i Oslo. 
  • Klokken 13.45: Statsminister Mette Frederiksen og social- og indenrigsminister Astrid Krag stiller op til pressemøde i forbindelse med et besøg på Josephine Schneiders Børnehjem i København.
  • Klokken 15.00: Cavling-prisen uddeles på Nationalmuseet i København.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00