Dagens overblik: Eksperter sår tvivl om, hvorvidt en grøn skattereform kan blive til virkelighed

NYHEDSOVERBLIK: To professorer i økonomi sætter spørgsmålstegn ved, om politikerne kan forhandle sig frem til effektiv grøn skattereform til efteråret. Sårbare borgere kan igen få besøg som normalt, efter at regeringen har ophævet besøgsforbuddet på sociale tilbud. Få overblik over dagens politiske historier.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik.

I dag starter vi med Berlingske, hvori vi finder to økonomiprofessorer, som sår tvivl om, hvorvidt det vil lykkes for Folketingets partier at blive enige om en effektiv grøn skattereform.

De to professorer er Bo Sandemann Rasmussen og Torben M. Andersen, der begge er fra Aarhus Universitet.

Den grønne skattereform er en del af den klimaaftale, som et flertal af Folketingets partier indgik natten til mandag. Men selve reformen skal først forhandles på plads i efteråret. Dog er den allerede nu behæftet med så mange forbehold og modsatrettede politiske interesser, at det bliver svært at gøre den effektiv, siger professorerne.

”Jo flere bindinger du lægger ned over dig selv, jo sværere bliver det at lave noget, der opfylder hovedmålet om at bidrage til klimaet. Jeg vil ikke frarøve embedsmændene deres mulighed for at finde en løsning, der tilgodeser alle, men for mig at se bliver det næsten umuligt,” siger Bo Sandemann Rasmussen til Berlingske.

Den tidligere overvismand og formand for regeringens klimaråd, økonomiprofessor Peter Birch Sørensen er enig i, at der ligger en svær opgave forude. Men han mener ikke, at den er umulig.

Hvis de forskellige hensyn og interesser ikke fortolkes for stift, er det muligt at lande en aftale, der tilgodeser alle, mener han.

Læs også

Sårbare danskere kan igen få besøg som normalt
Onsdag bliver det midlertidige besøgsforbud på landets sociale tilbud ophævet.

Det skriver Social- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Dermed kan sårbare borgere igen få besøg, som før coronakrisen indførte besøgsrestriktioner.

Fremover er det dog stadig en mulighed, at der vil blive indført lokale besøgsforbud. Ligeledes har de enkelte tilbuds ledere også mulighed for at indføre restriktioner, hvis de vurderer, at der stadig er behov for det.

”Vi skal både beskytte sårbare mennesker mod coronasmitte og mod ensomhed, der har ramt mange hårdt. Derfor har vi nu ophævet det generelle besøgsforbud på socialområdet. På nogle sociale tilbud er der beboere, som er meget sårbare i forhold til smitte, og derfor er det helt centralt, at lederne på de enkelte tilbud har mulighed for fortsat at beskytte dem," udtaler social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i pressemeddelelsen.

Partier vil stille lovkrav til sociale medier
Reglerne for sociale medier skal strammes, så det er sværere at dele ulovligt indhold med børn.

Det mener SF, Radikale og DF ifølge DR Nyheder.

Partierne foreslår, at der indføres et lovkrav, der forpligter de sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, efter at de er blevet gjort opmærksom på indholdet.

Hvis det ikke sker inden for den tidsfrist, skal de straffes med en bøde.

"Jeg vil godt sige meget klart, at jeg ikke er tilfreds med, at vi ikke har en lovgivning, som beskytter ofrene på dette område. Jeg vil have en tidsfrist på 24 timer, hvor åbenlyst ulovligt krænkende materiale skal væk," siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen, til DR Nyheder.

DF vil have dobbelt straf for hærværk mod statuer
Det bør udløse en dobbelt så hård straf, når man begår hærværk mod offentlige mindesmærker og statuer.

Sådan lyder kravet fra Dansk Folkeparti, der vil hæve den nuværende strafferamme på 1,5 år til 3 år.

Det skriver Berlingske.

Forslaget kommer i kølvandet på, at statuer verden over bliver udsat for hærværk. Det sker ofte som led i demonstrationer mod racisme.

Dansk Folkeparti forventer at fremsætte sit lovforslag efter sommerferien.

Ophedet debat om racisme under årets afslutningsdebat
I løbet af 15 timer og 26 minutter debatterede Folketingets medlemmer i går alt fra feriepenge til lakselus.

Et af de helt store emner var dog racisme, og bølgerne gik særligt højt under Sikandar Siddiques ordførertale. Han talte på vegne af De Grønne Frie Stemmer, som foruden ham selv består af Uffe Elbæk og Susanne Zimmer. De er alle tre løsgængere, efter at de forlod Alternativet.

Han indleder sin tale med at sige, at der findes racisme i Danmark – og han giver eksempler på, hvordan han selv har oplevet det fra blandt andet danske politibetjente:

”Når nu den knægt, som nogle betjente kaldte for en abekat, står her på landets fornemmeste talerstol, så kan alt lade sig gøre, ikke? Det er den positive tolkning. Men er det den rigtige tolkning? Har vi alle lige muligheder. Sandheden er desværre et rungende nej,” sagde han.

Det affødte efterfølgende en del reaktioner fra salen.

Genoplev hele afslutningsdebatten lige her, hvor du både kan gense hele debatten og genlæse Altingets nedslag.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) er i dag kaldt i samråd om vilkårene for fremtidens fødevaresektor og landbrug i Danmark. 
  • Klokken 8.30: Kulturudvalget har kaldt kulturminister Joy Mogensen (S) i åbent samråd om hjemsendelse af medarbejdere på DR og TV 2.
  • Klokken 10.00: Der afsiges dom i sagen mod Naser Khader (K), Marcus Knuth (V) og Martin Henriksen (DF) om æreskrænkelser.
  • Klokken 13.00: I dag er der møde i Folketingssalen hvor der behandles en række lovforslag, heriblandt flere forslag vedrørende statsborgerskab. Desuden behandles et borgerforslag om sorgorlov, når man mister et barn på 0-18 år, og forslag om ændring af ejendomsvurderingsloven.
  • Klokken 13.30: Det Udenrigspolitiske Nævn mødes i dag. Fra regeringen deltager statsministeren, udenrigsministeren, justitsministeren og forsvarsministeren.
  • Klokken 14.00: Statsminister Mette Frederiksen (S) afrapporterer fra sit videomøde med EU's stats- og regeringschefer på et møde i Europaudvalget.
  • Klokken 14.00: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) er i dag kaldt i samråd om forsøgsordningen med medicinsk cannabis.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00