Dagens overblik: Eksperter sår tvivl om regeringens klimaplan

NYHEDSOVERBLIK: Klimarådet tvivler på regeringens planer om, at ny teknologi kan levere en stor del af CO2-reduktionen. Regeringen vil ophæve femårsgrænsen for opbevaring af æg fra fertilitetsbehandling. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens nyhedsoverblik, hvor vi i dag lægger ud med at se nærmere på en af gårsdagens store nyheder.

Regeringen præsenterede nemlig sit første klimaprogram, hvori der gives en status på, hvordan det går med at nå 2030-målet om 70 procents CO2-reduktion. Og ifølge regeringen er Danmark på rette kurs, og det vil være muligt at indfri målet.

Det skal blandt andet i stor grad ske ved hjælp af ny teknologi, som skal fange CO2 fra luften og lagre det i jorden.

Men den strategi står eksperter tvivl om. Det skriver Politiken.

”Regeringen satser på, at nye teknologier skal løse en stor del af det her, og til en billig penge, og det er altså ikke oplagt. Ting bliver ikke altid billigere af at vente. Så jeg synes, man bør stille spørgsmål ved, om regeringens strategi er den rigtige,” siger Klimarådets formand, økonomiprofessor Peter Møllgaard, til Politiken.

Regeringen vil ophæve femårsgrænse
Æg fra fertilitetsbehandling skal ikke længere destrueres, når de har været frosset ned i fem år. Det mener sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som nu vil ophæve femårsgrænsen, der indtil nu har krævet en destruering af æggene.

Det skriver sundhedsministeren på Facebook, hvor han også oplyser, at han nu vil indkalde folketingets partier til forhandlinger. Meldingen kommer i kølvandet på, at et samlet Etisk Råd har vurderet, at der ikke er noget etisk til hinder for at ophæve grænsen.

Det er hårdt at være i fertilitetsbehandling. Både fysisk og psykisk. Det kan ingen være i tvivl om. Derfor giver det...

Slået op af Magnus HeunickeTirsdag den 29. september 2020

DF vil ændre Arne-udspil: Retten skal optjenes på dansk jord
Regeringens udspil til ret til tidlig pension vil også omfatte statsborgere fra EU- og EØS-lande, Schweiz og andre lande, hvor Danmark har indgået aftale om pensionsindkomst, hvis der kan dokumenteres 12 måneders bopæl eller beskæftigelse i Danmark.

Det vil Dansk Folkeparti gerne have lavet om på. Det skriver DR Nyheder. Ifølge partiet bør retten kun tilfalde personer, som har optjent den i Danmark.

”Det er meget vigtigt for Dansk Folkeparti at få ændret det her. Det er hele grundpræmissen for, at vi kan tale om tidlig pension,” siger Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen til DR Nyheder.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet vil udenlandske statsborgere, som opfylder kravene til tidlig pension, kunne få udbetalt 1.473 kroner om måneden efter fem års arbejde i Danmark. Er der tale om 10 år stiger beløbet til 2.946 kroner. Læs mere hos DR Nyheder.

Dagens analyse: Bramsen har spillet sit bedste kort af hånden
Forsvarsminister Trine Bramsen spillede sig sit bedste kort af hånden, da hun først hjemsendte Forsvarsministeriets daværende koncernstyringsdirektør Per Pugholm Olsen i december sidste år og efterfølgende nedlagde hans stilling.

Det skriver Altingets forsvarsredaktør, Andreas Krog, i en analyse, hvori han ser nærmere på Trine Bramsens udfordringer med at finde en afløser for forsvarschefen Bjørn Bisserup, der går pension i slutningen af november.

Med hjemsendelsen gjorde forsvarsministeren storfavoritten, Per Pugholm Olsen, til at overtage posten som forsvarschef til en outsider og med nedlæggelsen af stilling, nedlagde hun samtidig den mest oplagte læreplads for en ny forsvarschef, skriver Andreas Krog.

Læs hele analysen på Altinget Forsvar. Du kan også læse Andreas Krogs bud på, hvem der overtager posten lige her.

Det sker i dag

  • Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) holder sammen med Ældre Sagen, FOA og KL et topmøde om ældreplejen.
  • Klokken 9.00: Instrukskommissionen fortsætter afhøringer
  • Klokken 10.00: Kulturudvalget har kulturminister Joy Mogensen (S) i åbent samråd for at forklare, hvordan kulturministerens inden for rammerne af armslængdeprincippet har kunne udtale ønske om at redde en navngivet kulturinstitution som Montmartre.
  • Klokken 12.30: Udlændinge- og Integrationsudvalget har kaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i åbent samråd om mulig svindel i Udlændingestyrelsen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00