Dagens overblik: Eksperter ser grundlag for retssag mod Inger Støjberg

NYHEDSOVERBLIK: Selv borgerlige avisledere taler for rigsretssag mod Inger Støjberg, og eksperter mener, der er grundlag for at rejse den. I København beder overborgmesteren borgerne stramme sig an mod corona, og nu starter OK21. Få morgenoverblikket her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, her er det korte overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik tirsdag morgen.

Stort set alt handler i dag om Inger Støjberg og om Instrukskommissionens kritik af den ulovlige instruks, der udgik fra hendes ministerium i 2016, og forløbet før og efter. 

Flere store aviser skriver i dag på lederplads, at Folketinget bør rejse en rigsretssag mod Støjberg på baggrund af beretningen, der kom fra kommissionen i går. Det gælder Berlingske, Politiken, BT og Ekstra Bladet.

Jyllands-Posten skriver, at Støjberg også selv bør drage konsekvensen: "Hun bør påtage sig sit ansvar og indse, at hun naturligvis ikke kan fortsætte i en position, som kræver vælgernes tillid".

Analyse: Støjbergs argument holder ikke
Altingets chefredaktør skriver i en analyse, at Støjberg vil stå skidt i en eventuel rigsretssag. 

Inger Støjbergs forsvar i sagen om de unge asylpar går nemlig på, at hun aldrig har udstukket en ordre om at gøre noget ulovligt.

”Der er lige præcis nul, der har sagt, at jeg har bedt dem om at gøre noget ulovligt,” som Inger Støjberg sagde til Berlingske.

Problemet er bare, at der i ministeransvarsloven ikke er noget krav om, at ministeren skal have afgivet en ordre om at gøre noget ulovligt. Det er nok, at ministeren er bekendt med, at der er ved at ske noget ulovligt – og undlader at forhindre det, skriver Jakob Nielsen i analysen her: 

Læs også

Eksperter: Grundlag for rigsret
Flere medier har talt med eksperter, som vurderer, at der i Instrukskommissionens beretning klart tegner sig grundlag for at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Det gælder blandt andre professorerne Jens Elo Rytter og Sten Bønsing. De vurderer, at kommissionens kritik er så hård, at den juridisk vil kunne danne grundlag for en rigsretssag.

"Det må man sige. Der er et solidt grundlag for at rejse en rigsretssag," siger Sten Bønsing til Politiken.

Hvad nu?
Det er i første omgang op til et politisk flertal i Folketinget at vurdere, hvad der nu skal ske med Inger Støjberg. Reaktionen kan være lige fra en politisk næse til en rigsretssag.

Foreløbig er der nu politisk flertal for, at uvildige advokater skal vurdere Instrukskommissionens beretning og komme med en juridisk vurdering af, om der er basis for at udforme et egentligt anklageskrift, skriver Politiken og JP. 

Folketingets Udvalg for Forretningsorden mødes i dag klokken 10 for at drøfte sagen.

Læs mere her: Hvad nu? Her er de mulige næste skridt efter beretningen om Støjbergs instruks

En Brexit-aftale kan få gummistempel
Der sker dog også andre ting af politisk betydning.

For eksempel er forhandlingerne om en mulig brexit-aftale nu så langt inde i overtiden, at Europa-Parlamentet reelt ikke kan nå at behandle den før deadline til nytår.

"Selv hvis de to parter kom jublende ud af forhandlingslokalerne i Bruxelles lige nu med deres 700 siders aftaletekst i favnen, ville der være alt for kort tid tilbage til at gennemgå mere end bare de allermest nødvendige af de formelle skridt, der normalt hører sig til godkendelsen af en stor international samarbejds- og frihandelsaftale," skriver Altingets EU-redaktør i artiklen her, hvor hun har interviewet den danske MEP'er, Morten Helveg Petersen.

OK21 går i gang
Og så er det en stor dag for 700.000 offentligt ansatte og alle de andre, der måtte gå op i forholdene på arbejdsmarkedet. I dag går forhandlingerne om offentlige overenskomster nemlig i gang, også kaldet OK21.

Hvis du vil vide, hvad der er på spil i år, og hvorfor corona spiller en særlig rolle, kan du med fordel begynde med analysen fra redaktøren på Altinget Arbejdsmarked, Søren Elkrog Friis, som du finder her:

Uklar økonomi og splittede fagforeninger: Nu starter forhandlinger for 700.000 offentligt ansatte

Borgmester: Stram op mod corona
Københavnerne skal stramme sig an, hvis smittespredningen skal bremses.

Det siger overborgmester Lars Weiss (S) i en pressemeddelelse fra Københavns Kommunes økonomiforvaltning. For det står klart, at de mange tiltag for at begrænse coronasmitten ikke ser ud til at have slået igennem.

"Derfor opfordrer jeg på det kraftigste til, at vi alle sammen strammer os ekstra an og gør alt, hvad vi kan, for at begrænse smitten de kommende dage og hen over julen. Også selv om det kræver afsavn for mange af os," siger Lars Weiss ifølge DR.

Det sker i dag

  • Klokken 8.45: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd om Danske Bank Home-instrukssagen.

  • Klokken 10: Folketingets Udvalg for Forretningsorden mødes om næste træk i instrukssagen.

  • Klokken 12: Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

  • Klokken 13: Møde i Folketingssalen.

  • Klokken 14: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd om beslutningen om at aflive mink i Danmark.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00