Dagens overblik: Enhedslisten er skeptiske over for genåbning af nattelivet

NYHEDSOVERBLIK: Forsvarets Efterretningstjeneste advarer om global værdikamp, og Enhedslisten vil have vurdering af risiko ved genåbning af nattelivet. Få overblikket over dagens politiske nyheder.

Velkommen til Altingets politiske overblik.

Vi lægger ud med en historie i Jylland-Posten, hvor chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, advarer om, at vi netop nu befinder os i en global værdikamp og et teknologisk kapløb med lande, der har et andet syn på borgernes frihedsrettigheder.

Og det bør både enkeltpersoner, virksomheder og myndigheder have i baghovedet, når der træffes beslutninger. For er man ikke påpasselig, risikerer man at give adgang til fremmede spioner, når man køber teknologisk udstyr fra de lande, som befinder sig i den modsatte fløj i værdikampen, mener han.

”Man bør have en større bevidsthed om det her og i langt højere grad, end man traditionelt har haft. Siden afslutningen på Den Kolde Krig har vi nok vænnet os lidt af med at tænke sikkerhed på den måde. Men som verden udvikler sig, kan man lige så godt vænne sig til at tænke sikkerhed bredere, dybere og tidligere,” siger Lars Findsen til Jyllands-Posten.

Højesteretsdommers afhandling modsiger Støjberg
En minister skal altid tage alle nuancer med, når han eller hun svarer Folketinget på spørgsmål om en given sag.

Det vurderer en doktordisputats fra 1997 af nuværende højesteretsdommer Jens Peter Christensen, som dermed modsiger Inger Støjbergs forklaring om den ulovlige instruks om at adskille asylpar, hvoraf den ene er under 18 år. Det skriver Politiken.

Instrukskommissionen borede under afhøringer i maj, om Støjberg havde givet Folketinget forkerte oplysninger. Det fik Støjberg til at konkludere følgende: "Når man spørger politisk, så får man også et politisk svar."

"Og så er alle nuancer naturligvis ikke med," fortsatte hun.

Men en minister må ikke besvare politiske spørgsmål fra Folketinget på en måde, som ikke er fuldt dækkende, konstaterer afhandlingen. Og professor i forvaltningsret Michael Gøtze er enig i, at Inger Støjbergs argument for ikke at svare fyldestgørende dermed er uholdbart.

EL vil have vurdering af risiko ved åbning af natteliv
Efter stigende antal smittede med corona i Danmark forholder Enhedslisten sig nu kritisk til den planlagte genåbning af spillesteder, diskoteker og natklubber. Det skriver Jyllands-Posten.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, efterspørger en sundhedsfaglig vurdering, inden genåbningsplanens fase 4 gennemføres, hvis ikke smittetallet falder.

”Hvis det er en vedvarende tendens, som det tyder på lige nu, er der brug for at få en klar vurdering af sundhedsmyndighederne om åbningen af nattelivet. Umiddelbart er vi temmelig skeptiske, for det vil være en risiko at løbe,” siger Peder Hvelplund (EL) til Jyllands-Posten.

Rasmus Stoklund:” Pia Kjærsgaard er utroligt spændene at arbejde sammen med”
I Altingets sommerserie kalder Socialdemokratiets Rasmus Stoklund Pia Kjærsgaard for ”dansk udlændingepolitiks grand old lady” og anerkender, at hun så problemerne med dansk integrationspolitik før alle andre.

”Det er enormt interessant at diskutere udlændingepolitiske spørgsmål med en, der har så enorm en erfaring og ballast i den sammenhæng,” siger han til Altinget.

 

Det sker i dag

  • Dansk Folkeparti holder sommergruppemøde fra mandag den 3. august til søndag den 5. august. Det finder sted på Sandbjerg Kursuscenter i Sønderborg. 

Forrige artikel Sommerserie med Rasmus Stoklund: Sommerserie med Rasmus Stoklund: "Pia Kjærsgaard er utroligt interessant at arbejde sammen med" Næste artikel Messerschmidt bliver næstformand i DF Messerschmidt bliver næstformand i DF