Dagens overblik: Enhedslisten vil have de rigeste til at betale mere for den grønne omstilling

NYHEDSOVERBLIK: De rigeste danskere skal bidrage mest til at sikre, at Danmark når sit klimamål, mener Enhedslisten. I Statsministeriet skal regeringen drøfte kompensation for aflyste arrangementer med erhvervslivet. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, har kridtet banen op til de kommende forhandlinger om en klimahandlingsplan.
Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, har kridtet banen op til de kommende forhandlinger om en klimahandlingsplan.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med et krav fra Enhedslisten i Politiken til de kommende forhandlinger om klimahandlingsplanen.

Partiet kræver nemlig, at det er de rigeste danskere og virksomhederne, som skal betale mest til grønne omstilling.

”Det må være dem, der har allermest, der leverer en stor del af den her regning,” siger Enhedslisten klimaordfører, Mai Villadsen, til Politiken.

Enhedslisten foreslår at indføre en såkaldt rigmandskat, der betyder, at danskere med en finansiel formue på mere end tre millioner kroner skal betale en procent i skat direkte til den grønne omstilling. En finansiel formue omfatter obligationer, aktier og penge indsat i banken, mens lån trækkes fra, og boligformue og pensionsopsparinger ikke tæller med.

Derudover vil Enhedslisten gøre op med, at en række danske virksomheder modtager gratis CO2-kvoter og dermed kan slippe med en billigere regning for udledningen af drivhusgasser.

Klimahandlingsplanen skal sikre, at Danmark kan nå sit mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030, og forhandlingerne starter med indledende møder hos klimaminister Dan Jørgensen (S) tirsdag.

Statsministeren indkalder arbejdsmarkedets parter til coronamøde
Fem ministre med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen har mandag inviteret både erhvervslivet og lønmodtagernes repræsentanter til et møde om coronavirussen.

Det skriver Altinget.

Invitationen kommer, efter at statsministeren fredag opfordrede til, at alle arrangementer med over 1.000 deltagere bliver aflyst for at mindske coronasmitte. Det har allerede medført en række aflysninger landet over samt et bekymret erhvervsliv, der frygter at blive ramt hårdt af de tabte indtægter.

På mødet vil regeringen blandt andet drøfte mulighederne for delvis økonomisk kompensation til de berørte parter.

”Derfor vil vi selvfølgelig også drøfte, hvordan vi kan afbøde de økonomiske konsekvenser, som blandt andet en række virksomheder, serviceerhverv og arrangører nu oplever. Jeg ser frem til den videre dialog,” udtaler Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Ældre ansatte ryger først i statslige fyringsrunder
Hvis du er over 45 år og ansat i det offentlige, har du en større risiko for at få en fyrreseddel end din yngre kollega.

Det skriver Politiken ifølge nye tal fra fagforbundet Djøf.

Tallene viser, at det er mere end hver anden fyring i staten, der rammer en ansat over 45 år. Det sker, på trods af at den gruppe blot udgør 34 procent af alle ansatte.

Skatteminister Morten Bødskov (S) har i kølvandet på de nye tal inviteret fagforbundene Djøf, HK Stat og Dansk Magisterforening til et møde om statslig seniorpolitik.

Nyheder fra weekenden
Lørdag kunne Josephine Fock ånde lettet op, da et snævert flertal Alternativets hovedbestyrelse valgte at frede hende som partileder.
 
Ifølge Altinget stemte 10 ud af 17 hovedbestyrelsesmedlemmer for at udtrykke fuld tillid til partilederen i kølvandet på en række anklager om aggressiv og fysisk ledelsesstil.

Kvindernes kampdag faldt i år, samtidig med at SF afholdt landsmøde i Kolding. Den anledning benyttede partiets formand, Pia Olsen Dyhr, til at lancere et forslag om at få kønsopdelt lønstatistik fra størstedelen af danske virksomheder. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Konkret vil SF have, at alle virksomheder med mindst ti ansatte, hvoraf der er mindst tre mænd og tre kvinder ansat, skal lave kønsopdelt lønstatistik. Reglen gælder i dag kun for virksomheder med 35 ansatte og mindst ti mænd og ti kvinder.

Vil du have mere overblik over, hvad der er sket siden fredag, har Altinget lavet en gennemgang af, hvad vi lærte af dansk politik i weekenden. Det kan du læse lige her.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Klimarådet præsenterer vej mod 70 procents CO2-reduktion i 2030.
  • Klokken 11.00: Fem ministre, herunder statsminister Mette Frederiksen, mødes med repræsentanter fra erhvervslivet og lønmodtagerorganisationerne for at drøfte coronavirussens udvikling.
  • Alternativets folketingsgruppe mødes for at drøfte partiets hovedbestyrelses beslutning om at udtrykke støtte til Josephine Fock som partileder.
  • Klokken 18.00: Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, er i Bruxelles for at drøfte flygtninge og migranter med formanden for det Europæiske Råd, Charles Michel, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00