Dagens overblik: Et ord i forståelsespapiret skaber stor uenighed blandt støttepartierne

NYHEDSOVERBLIK: Radikale, Enhedslisten og SF deler ikke samme opfattelse af ordet beskæftigelse, som er brugt i det fælles grundlag for S-regeringen. Bestseller og 171 andre virksomheder sender coronahjælp retur til staten. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen halvvejs gennem denne uge.

Vi lægger i dag ud med forsiden på Jyllands-Posten, hvor en stor uenighed mellem regeringens støttepartier er beskrevet. En uenighed som kan give problemer, når partierne i løbet af efteråret skal blive enige om en ny finanslov.

Både Radikale, SF og Enhedslisten har skrevet under på det forståelsespapir, der dannede grundlaget for S-regeringens tiltrædelse sidste år. Men partierne er ikke enige om, hvordan særligt et ord i teksten skal forstås. Det handler om ordet beskæftigelse, hvilket er blevet relevant efter, at både regeringens finanslov og pensionsudspil lægger op til at sænke arbejdsudbuddet.

Radikale kræver nemlig nu, at regeringen fremlægger forslag, som øger arbejdsudbuddet med henvisning til sætningen fra forståelsespapiret om, at ”Initiativer, der måtte reducere beskæftigelsen, modsvares af andre – men ikke nødvendigvis samtidige – tiltag, der som minimum øger beskæftigelsen tilsvarende”.

Men hverken SF eller Enhedslisten er enige i sammenhængen mellem arbejdsudbud og beskæftigelse:

”Jeg er stærkt bekymret over, at der er et af de fire partier bag forståelsespapiret, der reelt er ved at omskrive det. Og endda centrale dele af det. Der står hverken arbejdsudbud eller strukturel beskæftigelse. Der står beskæftigelse,” siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, til Jyllands-Posten.

Virksomheder sender lønhjælp retur
Efter udsigt til uventet overskud betaler modegiganten Bestseller nu i alt 81 millioner kroner tilbage til staten, som koncernen havde fået i lønkompensation under coronakrisen.

Det skriver Børsen.

Bestseller fyrede under coronakrisen 700 ansatte, mens 2400 blev hjemsendt. Men den krise er nu afværget, og koncernen undgår det ellers ventede minus i regnskabet.

Modekoncernen er ikke alene om at betale lønhjælpen tilbage til staten. Ifølge Børsen har mere end 171 virksomheder gjort det samme. Det gælder blandt andet sengetøjskæden Jysk og butikskæden Matas.

Wammen: Danmark skal genopbygges i tråd med FN’s verdensmål
Når landet skal genoprettes på den anden side af coronakrisen skal det ske med hensyn til FN’s 17 verdensmål. Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) til Ritzau ifølge Berlingske.

”Selv om vi er i en krise, skal vi være meget opmærksomme på, at vi ikke skal tilbage til den samme verden, som var før, men til en bedre verden,” siger Nicolai Wammen.

Som finansminister har Wammen ansvaret for at implementere de 17 verdensmål i dansk politik og lovgivning.

Finansministeren vil i dag modtage en rapport, som Folketingets såkaldte 2030-netværk har udarbejdet. Netværket består af 69 folketingsmedlemmer som har til opgave at arbejde med verdensmålene. Til december vil regeringen præsentere sit eget bud på, hvordan Danmark kan efterleve verdensmålene.

Dagens portræt: Farvel til landbrugets store stemme
Efter otte år i spidsen for dansk landbrug takker Martin Merrild nu af som formand for Landbrug & Fødevarer. Med det siger dansk landbrug farvel til en stor stemme, der har sat sit aftryk. Men hvilket aftryk, og hvad betyder det for fremtidens rollefordeling i landbrugsorganisationen?

Bliv klogere på det i dette portræt, som Altingets fødevareredaktør, Sine Riis Lund, har tegnet af Martin Merrild.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: 2030-netværket, som er Folketingets tværpolitiske netværk for FN's verdensmål, Finansudvalgets parlamentariske arbejdsgruppe for verdensmålene og 2030-panelet holder en konference under overskriften A decade to action – konference om fremskridt for at nå verdensmålene.
  • Klokken 9.30: Red Barnet holder 75-års jubilæumskonference på Børsen med deltagelse af blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og udviklingsminister Rasmus Prehn (S).
  • Klokken 14.00: Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) er kaldt i samråd om en ligelig geografisk fordeling af de 12 klyngeorganisationer, der skal skabe samarbejde mellem forskere og virksomheder.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00