Dagens overblik: Fagbevægelsen langer ud efter regeringen i strid om dagpenge

NYHEDSOVERBLIK: S-regeringen bør gribe ind over for udhuling af dagpengene, mener Danmarks tre største fagforeninger. Desuden blokerer frygt for 3F-monopol aftale om lønværn for udenlandske chauffører. Få dit overblik her

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens vigtigste politiske nyheder.

Historisk set har der altid været tætte bånd mellem Socialdemokratiet og fagforeningerne.

Men nu har den socialdemokratiske regering fået Danmarks tre største fagforeninger på nakken, fordi der ikke er udsigt til, at regeringen vil bremse udhulingen af dagpengene, skriver Politiken.

"At ændre på kompensationsgraden er ikke noget, som regeringen på nuværende tidspunkt prioriterer," skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en mail til Politiken.

Afvisningen vækker vrede i FOA, HK og 3F. I 3F kalder forbundsformand Per Christensen det en "katastrofe", mens forbundsformand Mona Striib fra FOA "forventer, at regeringen kommer på bedre tanker".

"Den nye socialdemokratiske regering inklusive Peter Hummelgaard er gået til valg på at nedbringe uligheden og sørge for at hjælpe de svageste i samfundet. Og nogle af de svageste er dagpengemodtagere," lyder det fra forbundsformand Kim Simonsen fra HK.

Læs også

Frygt for 3F-monopol blokerer aftale
Vi fortsætter på arbejdsmarkedet, hvor regeringen kæmper for at nå i hus med aftale, som skal forhindre løndumping på landevejene, før de private overenskomstforhandlinger risikerer at spidse til.

Men blå blok og Radikale stritter imod, selvom DA og FH står bag forslaget, skriver Altinget.

Partierne frygter, at forslaget om at anvende den dominerende overenskomst som rettesnor for lønniveauet for udenlandske lastbilchauffører, de facto vil medføre et overenskomstmonopol til 3F.

"Vi går op i, at man får gjort noget ved de dårlige arbejdsvilkår. Men vi går også op i, at der er et reelt frit fagforeningsvalg," siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, til Altinget.

”Bemærkelsesværdigt” mange jobskifter blandt departementschefer
To af de mest centrale departementer på Slotsholmen måtte sige farvel til deres chefer i går, hvor Christian Kettel efter ti år i jobbet sagde farvel for at blive vicepræsident i Den Europæiske Investeringsbank.

I stedet overtages jobbet i Statsministeriet for første gang nogensinde af en kvinde i form af Barbara Berthelsen, der samtidig må sige farvel til jobbet som departementschef for Justitsministeriet – en stilling hun fik, da Mette Frederiksen var justitsminister. 

Dermed har hele syv departementschefer sagt farvel til deres job, siden socialdemokraterne overtog regeringsmagten i sommer.

Og det er bemærkelsesværdigt, mener professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen: “Det er normalt, at der løbende sker udskiftninger, men det er unormalt, at der i særligt omfang sker udskiftninger i perioden lige efter et regeringsskifte.”

Omkring halvdelen af ministerierne har desuden skiftet ud på posterne for pressechefer eller kommunikationschefer. Det har vakt opsigt og givet kritik, ikke mindst fordi mange af de nyansatte pressechefer i ministerierne har tætte bånd til den nye regering.

Jørgen Grønnegård Christensen mener dog direkte adspurgt af Altinget, at "man kan stille spørgsmålet, om der er en sammenhæng mellem de udviklinger, vi har set efter valget".

Altinget og Mandag Morgens chefredaktør, Jakob Nielsen, har skrevet en analyse af årsagen til Kettels farvel i Statsministeriet, mens DR har skrevet en fin artikel om, hvor meget magt chefen for Statsministeriet har. 

Ny udvikling i Mellemøsten
Det er svært at komme uden om situationen i Mellemøsten, som har udviklet sig dag for dag siden USA’s likvidering af Iran-general Qassem Soleimani. I går trak de danske styrker sig ud af Irak. I hvert fald midlertidigt.

Og samme dag sagde den canadiske premierminister, Justin Trudeau, at landet har ”efterretninger, som indikerer”, at flyet, der natten til onsdag styrtede ned med blandt andet 63 canadiere ombord, blev ramt af et iransk jord-til-luft-missil.

”Det kan meget vel være, at det ikke var hensigten,” lyder det dog ifølge DR.

Iran afviser beskyldningerne om at have skudt flyet ned: ”Det er psykologisk krigsførelse,” lyder det ifølge DR fra talsmanden for den iranske regering, Ali Rabiei.

Det sker i dag:

  • Klokken 15:00: EU's udenrigsministre mødes om situationen i Irak. Ministrene skal blandt andet diskutere, hvordan det er muligt at dæmpe situationen. Mødet finder sted i Bruxelles. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager.
  • Klokken 15:00: Dronning Margrethe modtager Slesvig-Holstens ministerpræsident i Christian IX’s Palæ på Amalienborg. Mødet finder sted samme dag som en gallaforestilling markerer 100-året for Genforeningen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00