Dagens overblik: Finansministeriet skyder på S-pensionsplan, og nyt dokument presser Støjberg

NYHEDSOVERBLIK: Det er ikke dem, der har været i arbejde i flest år, der er de mest nedslidte, viser ny analyse fra Finansministeriet. Og et hidtil ukendt dokument modsiger Inger Støjbergs forklaring i den såkaldte barnebrudesag om en ulovlig instruks. Få nyhedsoverblikket onsdag.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til onsdag morgens overblik over de politiske nyheder.

Regeringen har sat hårdt ind mod Socialdemokraternes udspil om, at visse grupper skal kunne gå tidligere på pension. Og i dag hiver finansminister Kristian Jensen (V) et nyt, kraftigt våben frem:

En analyse fra hans ministerium viser, at hvis Socialdemokratiet gør antallet af år på arbejdsmarkedet til det eneste kriterium for, om man må gå tidligere på pension, så rammer det ikke de mest nedslidte. Det er nemlig ikke dem, der har været længst på arbejdsmarkedet, der typisk bliver nedslidt, viser analysen, som Berlingske skriver om i dag.

Den er foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø som spørgeskemaundersøgelse blandt 55-64-årige.

Nogle af konklusionerne er, at en relativt lille andel af dem med mange år på arbejdsmarkedet angiver, at de er begrænset i deres arbejde på grund af smerter sammenlignet med personer med korte arbejdsliv. Og at en relativt høj andel af gruppen med lange arbejdsliv selv vurderer, at de har et "fremragende" eller et "vældig godt" helbred.

Finansminister Kristian Jensen mener på baggrund af analysen, at kriteriet om antal år på arbejdsmarkedet ikke giver mening. De, der bliver nedslidt, opdager nemlig deres skavanker relativt tidligt i arbejdslivet.

”Derfor er der behov for, at vi giver mulighed for at kunne trække sig ud af arbejdsmarkedet, hvis man er nedslidt midt i tilværelsen,” siger han.

Udlændingeordfører for S Mattias Tesfaye erkender, at man ikke kan bruge antallet af år i arbejde som eneste kriterium. Men han holder fast i, at der er en sammenhæng mellem nedslidning og hvor tidligt i livet, man begyndte på arbejdsmarkedet.

Tallene fra ministeriet ”fortæller noget om, hvor mange arbejdsår folk har haft, og ikke noget om, hvor tidligt de er kommet på arbejdsmarkedet. Derfor vil vi holde fast i ambitionen om at nå en model, der så præcist som muligt omfatter de nedslidte. Og der er det fortsat et centralt kriterium, hvornår man er kommet på arbejdsmarkedet,” siger han til Berlingske i dette interview

Læs også

Ministerium kendte til fejl i nationale test
”Det er en skandale”.

Sådan lyder reaktionen fra Radikales Marianne Jelved på dagens historie i Politiken. Avisen fortæller, at Undervisningsministeriet siden 2016 har kendt til, at resultaterne i de nationale test er meget usikre.

I et tre år gammelt notat kan man se, at når eleverne tog test på samme niveau to gange, fik de ikke nogenlunde samme resultat, som de ellers burde, hvis testene med en vis sikkerhed skulle afspejle deres faglige niveau.

I 19 ud af 30 tilfælde var der så store uoverensstemmelser mellem elevernes to test, at sammenhængen blev beskrevet som "tvivlsom", "dårlig" eller endda "uacceptabel". Men det udelod ministeriet i notatets sammenfatning, hvor der stod, at der var overensstemmelse mellem testene.

”Det er en ren tilståelsessag for ministeriet, når der er så langt mellem undersøgelsens resultater og sammenfatningen,” siger undervisningsordfører Marianne Jelved, som vil kræve forløbet undersøgt.

Nyt dokument i Støjberg-sag
Og så til et nyt dokument i sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks om at adskille unge par i asylsystemet, den såkaldte barnebrudesag, som tilsyneladende aldrig slutter.

Information er nemlig endnu en gang kommet i besiddelse af et dokument, som modsiger den forklaring, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kommet med.

Det er en del af en PowerPoint-præsentation, som Udlændingestyrelsen fremlagde på et møde med operatørerne af landets asylcentre 23. februar 2016. Den viser, at Udlændingestyrelsen helt klart havde opfattet ministerens instruks sådan, at der ikke skulle gøres undtagelser i nogen tilfælde.

Inger Støjberg har ellers sagt, at hun mundtligt havde sagt til styrelsen, at der skulle foretages en individuel vurdering i hver sag, så man ikke brød loven.

Professor i forfatningsret på Københavns Universitet Jens Elo Rytter vurderer, at Inger Støjbergs forklaring ikke længere giver mening.

”Man må nu sige, at det er blevet umuligt for Inger Støjberg at fastholde sin forklaring. Den fremstår fuldstændig løsrevet fra alle faktuelle oplysninger og dokumenter i sagen. Der er intet i instruktionerne til operatørerne, der støtter hendes forklaring. Tværtimod,” siger han til Information.

Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen vil nu have statsministeren på banen.

May vil igen bede om udsættelse af Brexit
Vi tager også lige dagens status på Brexit, som efter den nye plan skulle finde sted om ni dage, 12. april.

Men nu er den britiske premierminister, Theresa May, villig til at bede om yderligere forlængelse af deadline for at undgå en såkaldt no deal-brexit.

Samtidig er hun klar til at sætte sig ned med oppositionslederen, formand for Labour Jeremy Corbyn, for at nå en aftale, der kan opnå et flertal i parlamentet.

Det meddelte hun ifølge DR tirsdag aften efter et syv timer langt møde med regeringen.

”En yderligere forlængelse skal være så kort som mulig og afsluttes, når vi har nået en aftale,” sagde Theresa May, der lægger op til, at udsættelsen ikke skal vare længere end til 22.maj.

Ellers ender briterne med at skulle deltage i det kommende valg til Europa-Parlamentet.

Det sker i dag

  • Klokken 15: EU-Parlamentet har debat om Brexit
    Repræsentanter for Kommissionen og Ministerrådet er i Europa-Parlamentet i Bruxelles med meldinger om Brexit.
  • Klokken 16: Amnesty udsender rapport om behandling af voldtægtssager i Norden
    Amnesty International publicerer i dag i Stockholm en rapport om, hvordan voldtægtssager håndteres i Danmark, Sverige, Norge og Finland.
  • Natos udenrigsministre mødes i USA
    Natos udenrigsministre mødes 3.-4. april i USA's hovedstad, Washington. Møderne er arrangeret af Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, og USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, er vært. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) deltager. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00