Dagens overblik: Finanstilsynet overtrådte EU-lovgivning i Danske Banks hvidvasksag

NYHEDSOVERBLIK: Tilsynet med Danske Bank i perioden 2007 til 2014 var så mangelfuld, at Finanstilsynet flere gange overtrådte EU-lovgivningen. Det viser nye lækkede dokumenter. Og så har statsminister Lars Løkke Rasmussen meldt sig ind i debatten om at justere pensionsalderen. Få overblik over dagens nyheder.

Foto: /Altinget/Arthur J. Cammelbeeck
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens allerførste politiske nyhedsoverblik.

Før vi tager hul på historien om Finanstilsynets overtrædelse af EU-lovgivningen, skal vi se nærmere på et interview i søndagens udgave af Berlingske.

Her lufter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nemlig idéen om at justere det nuværende forlig fra 2006 om pensionsalderen, så den kan blive mere "fleksibel" og "individualiseret" og ikke stiger uden at tage højde for, om alle danskere kan holde til det.

"Jeg mener godt, vi kan starte en meningsfuld diskussion om, hvorvidt noget af det, vi aftalte i 2006, skal justeres på den lange bane. Når vi kommer derud, hvor folkepensionsalderen bliver 70 og 71 og 72 og 73 og 74 år, er det faktisk slet ikke pinedød nødvendigt, fordi dansk økonomi er overholdbar. Derfor kan vi godt finde en anden måde at håndtere det her spørgsmål på," siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

Statsministeren vil efter et valg, hvis han vinder valget, sætte sig i spidsen for at finde en løsning blandt forligspartierne.

Med den melding kaster statsministeren sig for alvor ind i spørgsmålet om differentieret pensionsalder, hvor især Socialdemokratiet indtil videre har domineret debatten med sit udspil om selvsamme. Netop Socialdemokratiet har dog ikke meget tilovers for statsministerens idé.

Mattias Tesfaye (S), der er medlem af Folketingets Beskæftigelssudvalg, kalder det "et udtryk for desperation hos Løkke" og "utroværdigt", med henvisning til at regeringen i hele valgperioden har forsøgt at hæve pensionsalderen.

Lækkede dokumenter: Finanstilsynet har overtrådt EU-lov
Og nu til historien om Finanstilsynet. Ifølge en hemmeligholdt rapport fra Den Europæiske Bankmyndigheds undersøgelseskomité har tilsynet med Danske Bank i perioden 2007 til 2014 været så mangefuld, at Finanstilsynet flere gange har overtrådt EU-lovgivning.

Det skriver Information, der er kommet i besiddelse af rapporten.

Mængden af lovbrud førte til, at undersøgelseskomitéen indstillede til, at rapportens konklusioner blev vedtaget af Den Europæiske Bankmyndigheds bestyrelse.

Men det blev afvist af bestyrelsen, der består af chefer fra alle 28 EU-medlemslandes finanstilsyn. Både det danske og estiske finanstilsyn deltog i afstemningen. Og efter bestyrelsesmødet skrev Finanstilsynet i en pressemeddelelse, at der ikke var blevet fundet grundlag for, at EU-lovgivningen var blevet overtrådt.

Lektor i jura ved Syddansk Universitet og ekspert i finansiel regulering Niels Skovmand Rasmussen finder dog konklusionerne i rapporten overbevisende.

"Det er både overraskende og bekymrende, at repræsentanterne for de nationale tilsynsmyndigheder i EBA’s undersøgelseskomité først identificerer en række konkrete overtrædelser af EU-retten og dernæst vælger at stemme imod deres egne anbefalinger," siger han til Information.

Finanstilsynet har ikke villet kommentere rapporten, men henviser til EU-myndigheden, som efter Informations henvendelser har offentliggjort et brev, hvori den skriver, at et antal af bestyrelsens medlemmer mente, at både det danske og estiske finanstilsyns fejl ikke var i strid med EU-lovgivningen.

Læs mere hos Information.

Endnu et forslag fra Sass: Topchefers lønfest skal stoppes
Det vælter ud med forslag fra Socialdemokratiets gruppeformand – og muligvis kommende finansminister – Henrik Sass Larsen, i takt med at valget nærmer sig. I sidste uge foreslog gruppeformanden i Børsen, at reglerne for boliglån skulle lempes, og nu kan Børsen bringe endnu et forslag.

Henrik Sass Larsen vil nemlig gerne regulere lønnen til de danske topchefer langt strammere, end det er tilfældet i dag. Det skal konkret ske ved at reducere chefernes bonusprogrammer og ved at indføre et loft over, hvor meget topcheferne må tjene sammenlignet med en almindelig medarbejder i virksomheden.

"De kan ikke styre sig. Og derfor er nogle andre nødt til at styre dem. Jeg mener, at især sådan noget som variable lønandele er nødt til at komme betragteligt ned. Det skal begrænses meget, meget kraftigt. Og så mener jeg, at en eller anden ratio i form af gennemsnitslønnen gange et eller andet skal være et loft for, hvor meget en topchef kan tjene. Det, vil jeg mene, er meget fornuftigt," siger Henrik Sass Larsen til Børsen.

Hård kritik af Venstre i ny Carl Holst-bog
Den tidligere forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde Carl Holst retter kras kritik mod Venstre og flere navngivne personer i den nye bog Carl, der udkommer i dag. Bogen handler om Carl Holsts eget politiske liv og dramatiske nedtur, men der er også blevet plads til en kritik af Venstre.

Det skriver Altinget.

Og ifølge Carl Holst er det opgøret om formandsposten i Venstre med kulmination i en kælder i Odense Kongrescenter i 2014, der er hovedkilden til de alvorlige problemer, der er med det interne sammenhold i regeringspartiet i dag.

”Der er en tid før forsøget på et kup mod Lars Løkke, som fandt sted i foråret 2014, og en tid efter,” skriver Holst, som har været Venstre-mand i mere end 30 år.

”Kulturen har aldrig været sådan, at man var onde mod hinanden i den grad, som man er i dag. Jeg er overbevist om, at det er en eftervirkning af, at man har været splittet, klar til duel – ikke på våben eller klinger, men på det, jeg kalder massemedieødelæggelsesvåben,” skriver han videre og kalder Venstre for en dysfunktionel familie.

Hør mere om bogen, og stil opfølgende spørgsmål til Carl Holst, når han i dag gæster Altinget til et interview live i Altingets gård i Ny Kongensgade 10, København. Læs mere her.

Tre ting vi lærte af landsmøde hos Alternativet
I weekenden løb Alternativets landsmøde af stablen i Odense, hvor Uffe Elbæk både fik sagt, at klimakrisen er ikke længere den største udfordring, og der blev indført et rotationsprincip, der skal gælde for alle med undtagelse af netop Uffe Elbæk.

Fortvivl ej, hvis du har misset de to ting og landsmødet. For Altinget var til stede, og lige her kan du få en gennemgang af de tre ting, som er værd at tage med fra landsmødet.

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 10.30: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) indvier to nye naturområder i Jylland. Ét ved Horsens og ét nord for Randers.
  • Klokken 10.30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen er i dag på virksomhedsbesøg i Greve og skal derefter deltage i et læserarrangement hos Dagbladet Køge.
  • Klokken 16.00: Live-interview med Carl Holst (V) om hans nye bog i Altingets gård i Ny Kongensgade 10, København.
  • Klokken 19.00: Topkandidaterne – også kaldet spitzenkandidaten – fra de europæiske partigrupper i Europa-Parlamentet samles til halvanden times debatmøde i den hollandske by Maastricht forud for europaparlamentsvalget i maj.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00