Dagens overblik: Flere elementer i Arne-udspillet er fremme, og Ellemann har et alternativt forslag

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen fremlægger sit udspil til en model for tidlig pension, og flere elementer er allerede fremme. Jakob Ellemann-Jensen foreslår i stedet af åbne for seniorpension til flere, og Radikale har et modkrav til Frederiksen. Få morgenens politiske nyhedsoverblik helt kort.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til det hurtige rids af de vigtigste nyheder i dansk politik tirsdag morgen.

Det er som bekendt den store Arne-dag.

Og mens man venter på regeringens pressemøde klokken 13, hvor Mette Frederiksen og Peter Hummelgaard vil præsentere det endelige forslag til en model for tidlig pension for visse grupper, kan man dykke ned i nyhederne med de første oplysninger om modellen, de andre partiers modsvar og de politiske redaktørers analyser af de kommende forhandlinger.

Det ved vi foreløbig om modellen
Flere medier har på forhånd fået oplysninger om det forslag, regeringen vil fremlægge, dog fra anonyme kilder med "detaljeret kendskab til indholdet af udspillet", som TV 2 skriver.

  • Ifølge både DR, TV 2 og Berlingske lægger regeringen op til en trappemodel, hvor man optjener ret til tidlig pension, baseret på hvor længe man har været på arbejdsmarkedet. Det bliver opgjort, når man er 61 år, og hvis man til den tid har arbejdet i 42 år, kan man gå på pension et år tidligere end folkepensionsalderen.
    Har man været på arbejdsmarkedet i 43 år, kan man gå to år tidligere, og har man 44 års anciennitet, kan man gå tre år før. Det vil sige, at man skal være begyndt på arbejdsmarkedet som 17-19-årig for at få del i den kommende ret, hvis det ender med regeringens model.

  • Ydelsen vil ifølge DR's og TV 2's oplysninger være på niveau med folkepension, det vil sige omkring 13.500 kroner om måneden før skat.

  • Et andet kriterium vil ifølge DR og TV 2 være, at man ikke må have mere end omkring to millioner kroner på sin pensionsopsparing, hvis man skal have ret til ydelsen.

Ellemann vil hjælpe nedslidte med lempet seniorpension
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen (V) kommer på forsiden af Jyllands-Posten med et alternativt forslag til, hvordan man kan hjælpe nedslidte.

Han holder fast i sin kritik af, at regeringens plan vil sende mennesker, som ikke nødvendigvis er nedslidte, på tidlig pension. I stedet er han klar til at lempe på kravene for, hvem der kan få ret til den seniorpension, et borgerligt flertal sammen med Radikale indførte kort før valget sidste år.

Hovedkravene er i dag, at man skal have haft 20 til 25 års fuldtidsbeskæftigelse, og at ens arbejdsevne skal være så forringet, at man højst kan arbejde 15 timer om ugen. Ellemann er klar til at justere begge krav.

Læs mere hos JP her.

Radikale vil erstatte Arne med en anden
Andre partiledere er også på forhånd ude med deres hovedkrav for at gå med i en aftale om tidligere pension til Arne. Det gælder for eksempel Radikales leder Morten Østergaard, som kræver, at hvis man lader en gruppe forlade arbejdsmarkedet, må den erstattes af andre, der kan arbejde. Læs interview med Morten Østergaard her på Altinget

Læs også

Skipper afviser blankt DF's modkrav for aftale
Også Enhedslistens Pernille Skipper har givet et interview, som er interessant op til forhandlingerne om tidlig pension. Her fortæller hun mere detaljeret om partiets krav for at gå med i en aftale, og hun afviser blankt at acceptere DF's modkrav om udlændingestramninger.

Og så kalder Skipper det for et "skrækscenarie", hvis regeringen foreslår en ydelse på niveau med folkepensionen. Hvilket ellers netop er det, flere medier erfarer, at regeringen vil gøre. Læs interviewet på Altinget.

Tre analyser som opvarmning
Vil du have sat scenen før selve forhandlingerne om retten til tidlig pension, er der flere analyser at kaste sig over i dag.

  • I Jyllands-Posten skriver Marchen Neel Gjertsen, at Mette Frederiksen med sit forslag forsøger at skrue tiden tilbage til dengang, S måtte gå med til at afskaffe efterlønnen. Men hun risikerer, at skrue tiden endnu længere tilbage, lyder analysen, som du finder her.

  • På forsiden af Politiken skriver politisk redaktør Anders Bæksgaard, at Mette Frederiksen nu skal stå sin prøve som politisk håndværker, for der ligger bunker af modsatrettede hensyn og interesser foran hende. Til gengæld tror Bæksgaard ikke på, at statsministeren vil gøre pensionsmodellen til et kabinetspørgsmål, som Frederiksen vil udskrive valg på, som hun ellers på forhånd har givet udtryk for.

  • I Børsen skriver Helle Ib, at en kommende aftale om tidlig pension lagt sammen med andre politiske aftaler i år kan ende som et stort problem for Radikale og Morten Østergaard. R har nemlig gjort det afgørende for sin støtte til regeringen, at arbejdsudbuddet ikke må falde. Så hvad gør partiet, hvis det alligevel bliver resultatet. ”Æder Østergaard den endnu engang,” spørger Helle Ib i analysen her

Det sker i dag

  • Klokken 13: Pressemøde om tidlig pension. Statsminister Mette Frederiksen (S) og en række ministre holder pressemøde på Danish Crown i Horsens om en ret til tidlig pension.
  • Klokken 14: Statens Serum Institut opdaterer sin opgørelse over smittede, indlagte og døde coronapatienter i Danmark.
  • Hele dagen: Radikale og Socialdemokratiet holder i dag og i morgen sommergruppemøde. Radikales finder sted på Egelund Slot i Fredensborg, mens Socialdemokraterne holder til på Benniksgaard Hotel i Gråsten.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00