Dagens overblik: Flertal udenom regeringen vil udbetale alle indfrosne feriepenge

NYHEDSOVERBLIK: Danskerne skal have udbetalt alle fem ugers indfrosne feriepenge, mener SF, Enhedslisten og oppositionspartierne. Et andet flertal vil også tvinge regeringen til højere klimaambitioner i EU. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Et flertal på tværs af Folketingets partier lægger nu pres på regeringen og kræver, at alle fem ugers indfrosne feriepenge bliver frigivet.

Det skriver TV 2.

Der er allerede en politisk aftale om, at danskerne fra oktober kan få udbetalt tre ud af de fem ugers feriepenge. Men nu mener SF, Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige, at danskerne skal have mulighed for at få udbetalt alle deres indfrosne feriepenge.

”Det giver god mening, at danskerne får noget mere købekraft for at holde forbruget i gang og dermed også fastholde, at mennesker ikke mister deres job,” siger Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, til TV 2. 

Flertal lægger grønt pres på regeringen
Det er imidlertid ikke det eneste politiske flertal udenom regeringen. Støttepartierne, Radikale, SF og Enhedslisten, står sammen med Venstre bag et krav til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Partierne kræver, at Dan Jørgensen arbejder for, at EU hæver sit reduktionsmål for 2030 til 65 procent.

Det skriver Jyllands-Posten.

Indtil nu har Dan Jørgensen sammen med andre allierede medlemslande kæmpet for, at EU hævede sit mål til 55 procents CO2-reduktion. Den kamp begynder at give pote. I sidste uge præsenterede EU-Kommissionen et nyt klimaforslag, hvor den netop lægger op til et nyt mål på 55 procent.

Kommuner og regioner er enige om fælles sundhedsudspil
Mere end et årtis uenighed om sundhedsområdet og flere selvstændige udspil har KL og Danske Regioner løst en stribe af deres uenigheder og lavet et fælles udspil.

Det skriver Altinget Sundhed.

Med udgangspunkt i 12 pejlemærker beskriver kommunerne og regionerne, hvordan sygehuse, kommuner og almen praksis kan arbejde tættere sammen.

Læs mere på Altinget Sundhed.

Dagens interview: EU’s migrationskommissær om hjemsendelser
EU-Kommissionen præsenterer i dag et nyt asyludspil, som skal lægge låg på de store stridigheder mellem medlemslandene, som opstod under migrationskrisen for fem år siden.

I den anledning har Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, talt med kvinden, som står bag udspillet. Det er EU’s migrationskommissær, svenske Ylva Johansson, som i dette interview løfter sløret for nogle af sine prioriteringer i det nye udspil.

Blandt andet vil der komme et større fokus på hjemsendelser, fortæller hun i interviewet. Netop hjemsendelser har særlig politisk interesse i Danmark, og i august åbnede regeringen en ny hjemrejsestyrelse.

Læs hele interviewet her.

Følg coronasmitten i Danmark
Med efterårets kommen er der sket en ny stigning i antallet af danskere, som er smittet med coronavirus. Lige nu er det især hovedstadsområdet og to jyske kommuner som er ramt af et smitteudbrud.

Altinget kan du hver dag følge med i, hvordan smitten udvikler sig rundt om i landet. Med et interaktivt danmarkskort, kan du se, hvilke kommuner som er hårdest ramt. Se kortet her.

Det øgede smittetryk har medført nye landsdækkende restriktioner på blandt andet landets barer og restauranter.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Nationalbanken holder pressemøde om udsigterne for dansk økonomi i året for corona.
  • Klokken 9.00: Miljø- og Fødevareudvalget holder åben høring om generationsforureningerne i Landstingssalen.
  • Klokken 9.00: Folketingets Social-og Indenrigsudvalg holder en eksperthøring om tvangsadoption.
  • Klokken 13.00: Europaudvalget ønsker med høringen at belyse retstilstanden og ikke mindst de konkrete erfaringer for en række mindretal i henholdsvis Polen og Ungarn.
  • Klokken 13.45: Folketingets Forsvarsudvalg har kaldt forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samråd om Forsvarets Efterretningstjeneste.

Forrige artikel Se dagens debatter fra Verdensmålsugen i Altingets gård Se dagens debatter fra Verdensmålsugen i Altingets gård Næste artikel SF-profil bliver næstformand i EUs nye skattesnydsudvalg SF-profil bliver næstformand i EUs nye skattesnydsudvalg