Dagens overblik: Flertal vil begrænse borgernes mulighed for at klage over kystsikring, og DF-profil er sygemeldt

NYHEDSOVERBLIK: Sundhedsministeren forventes at præsentere en aftale om en plan mod rygning. Politisk flertal er enige om at begrænse privatpersoners mulighed for at sætte kystsikringsprojekter på pause. Og DF-profil er sygemeldt med stress. Få overblik over de politiske nyheder onsdag.

Velkommen til morgenoverblikket på dagen, hvor finansloven formentlig bliver vedtaget. Og hvor der er tobak på programmet.

For det forlyder, at et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om en handlingsplan mod rygning. En pakke af initiativer, som skal få flere især unge til at afholde sig fra rygning. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forventes at præsentere aftalen onsdag formiddag.

Ét af initiativerne i pakken byder dog Dansk Folkeparti så meget imod, at partiet har forladt forhandlingerne, nemlig et forbud mod alle andre smagsstoffer i e-cigaretter end tobakssmag. Det fortæller sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) til Altinget.

"Jeg har skrevet til ministeren, at vi ikke kan se os selv i dét, der ligger. At hvis de fastholder teksten, så er vi ikke med," siger Blixt.

Liberal Alliance og Nye Borgerlige forlod forhandlingerne i sidste uge, men Folketingets øvrige partier forventes at være med i den endelige aftale.

Flertal vil begrænse borgeres mulighed for at klage over kystsikring
Klimaforandringerne har øget behovet for at sikre en del af landets kyster mod oversvømmelse. Og nu skal det ikke længere være muligt for enkelte privatpersoner at sætte sådanne byggeprojekter på pause ved at klage over kystsikringen. 

Det blev et bredt flertal i Folketinget enige om tirsdag aften, skriver blandt andre DR.

Kommunen skal kunne begrænse klageadgangen, hvis en række kriterier er opfyldt. Der skal blandt andet være "væsentlige private eller offentlige værdier" på spil.
 
Miljøminister Lea Wermelin (S) ser frem til nu at kunne bane vejen for nogle konkrete kystsikringsprojekter, der tidligere er blevet bremset af klager.

"Det vil give borgerne ro i maven. Flere steder er der borgere, som er utrygge. I Jyllinge Nordmark har de i årevis været utrygge ved, at man ikke kunne få kystbeskyttelse på plads," siger hun til DR.

Radikale vil udbrede au-pair-ordningen
Det har på ny sat ild til debatten om au-pair-ordningen, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i mandagens Politiken åbnede for at afskaffe ordningen helt – måske allerede fra næste år. Den har ifølge ministeren udviklet sig fra kulturel udveksling til "et effektivt rekrutteringsprogram af praktisk hushjælp".

Men au-pair-ordningen kan i nogle tilfælde fungere godt som kulturel udveksling og en hjælp til danske familier. Derfor bør man ikke afskaffe den, men i stedet se på, hvordan den kan udbredes til flere danske familier.

Det siger beskæftigelses- og ligestillingsordfører for Radikale, Samira Nawa, til Berlingske.

"Det er klart, at der er nogle ting omkring au-pair-ordningen, der gør den vanskeligt tilgængelig for alle, blandt andet den høje udgift til danskundervisning. Det gør det svært for almindelige familier, og derfor kan jeg godt forstå kritikken af, at den kulturelle udveksling stille og roligt forsvinder ud af hele formålet," siger ordføreren og henviser til, at danskundervisning i 2015 kostede 5.000 kroner, men er steget til 17.300 kroner i 2019.

Udlændinge- og Integrationsministeriet udgav i weekenden en evaluering, der viser, at 85 procent af au-pair-personerne i Danmark kommer fra Filippinerne, og at størstedelen bor i de rige kommuner Gentofte og Rudersdal.

DF-profil sygemeldt med stress
Dansk Folkepartis skole- og kulturordfører Alex Ahrendtsen har været væk fra Christiansborg i et stykke tid, og nu fortæller Fyens.dk, at det skyldes stress. Ahrendtsen er sygemeldt og har siden 3. december været erstattet i Folketinget af Pernille Bendixen, som også sidder i Odense Byråd. Hun oplyser til mediet, at sygemeldingen foreløbig gælder til 15. januar.

Efter folketingsvalget fortsatte Alex Ahrendtsen med sine tidligere ordførerposter som folkeskoleordfører og kulturordfører. Desuden blev han idrætsordfører og ordfører for hele medieområdet, da den tidligere medieordfører Morten Marinus ikke opnåede genvalg.

Pernille Bendixen har overtaget posterne som idræts-, medie- og kulturordfører, mens folketingsmedlem Jens Henrik Thulesen Dahl har overtaget posten som folkeskoleordfører.

De bedste politiske bøger i år
Vi slutter med julegavetips. For hvis du stadig mangler gaven til din politisk interesserede faster, er det bare med at slå op i denne liste over anbefalinger. Altinget har samlet de politiske bøger fra 2019, som anmelderne var gladest for.

Det sker i dag 

  • Klokken 9: Finansloven bliver tredjebehandlet 
  • Klokken 14: Europaudvalget holder møde med statsministeren, som vil afrapportere fra EU-topmødet 12. til 13. december.   

Forrige artikel Tobaksaftale på vej: DF er ude på grund af smagsforbud i e-cigaretter Tobaksaftale på vej: DF er ude på grund af smagsforbud i e-cigaretter Næste artikel Wammen udnævner ny formand for De Økonomiske Råd Wammen udnævner ny formand for De Økonomiske Råd
For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

STRAF: I landets fem største kommuner har mere end 200 familier mistet børnechecken, fordi deres børn har haft for meget ulovligt fravær. Aarhus-rådmand kritiserer straffen for at ramme socialt skævt, mens holdningen i København er anderledes positiv.