Dagens overblik: Folkeskolereformen fra 2014 mangler stadig at blive gennemført

NYHEDSOVERBLIK: Fem år efter folkeskolereformens fødsel mangler over halvdelen af landets folkeskoler stadig at nå i mål med centrale dele af reformen, viser ny evaluering. Få dit politiske nyhedsoverblik.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger hurtigt fra land med nyheden om, at en række helt centrale elementer i folkeskolereformen stadig mangler at blive realiseret på over halvdelen af landets folkeskoler.

Det skriver Berlingske på baggrund af en ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive. 

Ifølge rapporten er det stadig under halvdelen af skolelederne, der fem år efter reformens fødsel mener, at de i høj grad har implementeret fire centrale elementer i folkeskolereformen, herunder understøttende undervisning og mere bevægelse i timerne.

Rapportens resultater skaber panderynker på Christiansborg, hvor både Konservative og Socialdemokratiet står klar med kritik.

”Når den politik, som man gerne har villet gennemføre, ikke er blevet implementeret på skolerne og i kommunerne, hvor det tæller, så kan man heller ikke forvente, at resultaterne er der,” siger undervisningsordfører Kasper Sand Kjær (S).

Skolelederforeningen forsvarer over for avisen de manglende resultater med, at man i årene efter reformen havde travlt med at ”få lærerne til at føle sig godt tilpas igen”.

"Vi skal passe på ikke at piske os selv og sige, at det her var en fiasko, for det er det ikke. Status quo på de betingelser, vi har fået, er faktisk ganske udmærket,” siger formand Claus Hjortdal.

Ingen udsigt til modtagecentre i udlandet
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har alvorlige problemer med at gennemføre regeringens stort anlagte plan om at etablere et modtagecenter i udlandet.

Det skriver Berlingske, der citerer ministeren for at sige, at selvom ambitionen stadig står, har ingen lande endnu udtrykt ønske om et samarbejde med Danmark.

”Jeg erkender fuldstændig, at måske sidder jeg her om fem år og må bare erkende, at vi er løbet panden mod en mur, og det er skønne spildte kræfter,” sagde ministeren ifølge avisen på et samråd 9. januar i år.

Modtagecentre i udlandet var et af Socialdemokratiets store udspil frem mod folketingsvalget i fjor, skriver avisen.

Frederiksen: Indvandring har skabt grim antisemitisme
Indvandringen til Danmark har betydet, at der er opstået en ”grim antisemitisme” her i landet.

Det mener statsminister Mette Frederiksen (S), der på vej til Israel har givet interview til Politiken.

”Jeg tror, der er en tendens til, når det handler om antisemitisme, at vi hurtigt har fokus på den yderste højrefløj på grund af koblingen til holocaust, nazismen og det, vi for eksempel så sidste år i Danmark. Men der er en grim antisemitisme i Danmark i dag, der ikke var der tidligere. På grund af indvandringen,” siger hun til avisen.

Regeringen er ifølge Politiken på trapperne med en handlingsplan, der skal sætte ind mod den stigende antisemitisme i Danmark med blandt andet øget folkeoplysning og en officiel definition af antisemitisme.

Partier vil trække Danmark ud af Postnord
Danmark skal overveje at trække sig ud af samarbejdet med Sverige om postselskabet Postnord.

Sådan lyder det fra de fire partier Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Radikale, skriver Jyllands-Posten

”Tiden er løbet fra det overstatslige samarbejde. Den post, der er i Danmark, må vi håndtere internt i Danmark,” siger postordfører Hans Kristian Skibby (DF) til avisen.

Debatten om postsamarbejdet er aktualiseret af, at konsekvenserne af at opbryde samarbejdet ifølge et notat fra Transportministeriet, som Jyllands-Posten har læst, skal undersøges senest til marts.

Premiere på ny partilederdebat i salen
Når klokken senere i dag slår 13.00, skal lederne af Folketingets partier for første gang mødes til det nye format for partilederdebat i folketingssalen.

”Det er mit håb, at vi får en levende og interessant debat med plads til spontanitet. Emnerne er ikke givet på forhånd, så det er op til de enkelte partiledere at bestemme, hvad de skal tale om,”  siger Pia Kjærsgaard (DF), der var formand for Folketinget indtil sidste år, til ft.dk.

Debatten kan følges på Folketingets hjemmeside.

Bramsen skærper indkøbsregler
Forsvarsminister Trine Bramsen vil som reaktion på den omfattende svindelsag i Forsvarets Ejendomsstyrelse tildele mere ansvar for indkøb i Forsvaret til de lokale kaserner.

Det skriver Jyllands-Posten

”Det er ikke muligt at sidde i Hjørring og kontrollere, om der er slået græs på en kaserne i Rønne. Derfor er det en del af løsningen, at vi lokalt får folk til at følge mere med i, om de opgaver, der bliver bestilt, også bliver udført,” siger Trine Bramsen til avisen.

Støttepartier kræver klimahandling fra regeringen
Støttepartierne Radikale, SF, Enhedslisten samt Alternativets er ved at være trætte af at vente på, at regeringen kommer på banen og inviterer til indledende forhandlinger om de kommende klimahandlingsplaner.

Det skriver Information

Partierne kritiserer desuden, at det borgerting, der skal hjælpe med at udforme handlingsplanerne, endnu ikke er blevet oprettet.

"Vi vil i gang med det borgerting nu. Vi synes, alt er gået i stå, og at der er dømt nøl på rigtig mange ting i øjeblikket. Jeg ved ikke, hvad regeringen laver," siger klimaordfører Ida Auken (R). 

Flertal vil kompensere for flyrejser
Der er opstået et bredt politisk flertal for, at Folketinget skal begynde at klimakompensere for medlemmernes flyrejser.

Det skriver Information.

Partierne Socialdemokratiet, Enhedslisten, De Radikale, SF, Alternativet og Inuit Ataqatigiit stillede sidste år forslag om netop klimakompensation for flyrejser, og nu bakker også Venstre op, skriver avisen. 

Ifølge Information har folketingsmedlemmerne på fem år tilsammen fløjet en samlet distance svarende til over 189 gange rundt om jorden.

Det sker i dag

  • Klokken 08.00: Folketingets Europaudvalg mødes for at debattere det kommende rådsmøde.
  • Klokken 09:45: World Economic Forum, der holdes i Davos-Klosters i Schweiz, åbner.
  • Klokken 10:00: EU-landenes finansministre mødes i Bruxelles for at diskutere digital skat og harmonisering af skatte- og momsområdet.
  • Klokken 13.00: Partilederne debatterer i nyt debatformat i folketingssalen.
  • Klokken 19.00: Rigsretssagen mod Donald Trump indledes. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00