Dagens overblik: Forskere oplever pres, og uro i Venstre fortsætter

NYHEDSOVERBLIK: Knap hver sjette forsker på Aarhus Universitet har oplevet pres – især dem, der arbejder for ministerier. Og i Venstre er der hård kritik af Løkkes overvejelser om at nedlægge regionerne. Få overblikket her.

Foto: Mathias Løvgreen/Ritzau scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til dit daglige rids af de vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi begynder med forskerne ved Aarhus Universitet, hvor 16 procent har følt sig udsat for pres til enten at ændre, udskyde eller undlade at offentliggøre forskningsresultater inden for de seneste fem år. Det viser en ny undersøgelse, som universitetet har bedt Vive om at gennemføre.

Det skriver Altinget og Politiken.

Forskningsfriheden er særligt truet blandt de forskere, der betjener myndigheder. Her er det næsten hver fjerde forsker, som føler sig presset – og det pres kommer i overvejende grad fra ministerier og styrelser. 

Universitetet udfører mange opgaver for Miljø- og Fødevareministeriet, men her ønsker Jakob Ellemann-Jensen (V) ikke at kommentere undersøgelsen.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) siger til Altinget, at han ser problemstillingen som "en naturlig følge af, at universiteterne samarbejder mere med omverdenen”.

Lilleholt svarer på kritik af fyring
Og apropos diskussioner om pres, så har der været spekuleret meget i årsagerne til, at Klimarådets formand Peter Birch Sørensen ikke fik forlænget sin kontrakt ved indgangen til december.

Birch har været særdeles kritisk over for regeringens klimapolitik, og efter fyringen fortalte han i et interview med Politiken, at han som formand havde flere kontroverser med ministeren. 

Nu svarer Lars Christian Lilleholt på kritikken. For overskriften i Politiken blev, at Klimarådets eksformand oplevede regeringens pres, og det var der ikke tale om, skriver ministeren.

I indlægget her, fortæller han, hvad de to kontroverser med Peter Birch Sørensen gik ud på.

Oprør i Venstres bagland mod at lukke regionerne
Hvis regeringen med Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen pønser på at nedlægge regionerne, får statsministeren sandsynligvis ballade med sit bagland i Venstre.

For inden Løkke har fremlagt regeringens udspil til en sundhedsreform, er der allerede stærkt kritiske røster fra markante personer i Venstre.

Læs også

I dag er det formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), som i Avisen Danmark sætter ord på, hvad der er på spil:

”Det nye er, at mit parti har åbnet for, at det folkevalgte er noget, vi kan handle med. Og det uden at ledelsen siger, at det er en væsentlig del af Venstres DNA,” siger hun.

Og her har Avisen Danmark samlet seks Venstre-folk som Søren Gade og en række borgmestre, der er imod nedlæggelse af regionerne. 

Carl Holst og Martin Geertsen fremsatte også kritikken i et debatindlæg på Altinget

Løkke chokeret over krænkelsessag om højskolesang
Og så til endnu en sag om krænkelser, som nu får toppolitikere op i det røde felt.

Som Kristeligt Dagblad fortæller i dag, har en kvindelig forsker med anden etnisk baggrund følt sig stødt over en højskolesang. Ved et internt møde på CBS blev ”Den danske sang er en ung blond pige” sunget som morgensang, og forskeren følte sig krænket og ikke-inkluderet.

Hun fik en undskyldning, og sagen kom op på ledelsesplan. I Kristeligt Dagblad siger en leder, at sangen nok ikke vil blive sunget igen.

Det gør Lars Løkke Rasmussen ”chokeret”, skriver han på Facebook.

Flere andre politikere har reageret på historien.

S lægger sit forslag til finanslov frem
I dag begynder tredjebehandlingen af regeringens og DF’s finanslov, og nu kommer Socialdemokratiet så med sit forslag til, hvad der konkret bør ændres i aftalen.

På Socialdemokratiets finanslov er der 2,8 milliarder mere til velfærd til ældre, børn og syge, uddannelse og klima og miljø i 2019. Det oplyser partiet i en mail.

Pengene skal gå til:

  • At dække de stigende udgifter til velfærden til flere ældre, børn og syge
  • Annullering af regeringens nedskæringer på uddannelserne
  • Øget indsats for en grøn omstilling
  • Øgede investeringer i opkvalificering og uddannelse for beskæftigede og arbejdsløse.

Og partiet vil finde pengene ved blandt andet at annullere regeringens lempelser af bo- og gaveafgiften og ved at tilbagerulle regeringens økonomiske løft af privatskolerne.

Nyt ungeudspil fra regeringen
Vi når også lige et helt nyt ungeudspil fra regeringen, som netop er lagt frem onsdag formiddag. Formålet er med regeringens ord at gøre unges vej til uddannelse og job bedre.

"Det skal blandt andet være nemmere for unge at vælge uddannelse, men også at vælge om, hvis de fortryder deres valg. Og flere unge i kontanthjælpssystemet skal via en jobrettet indsats rustes til at gennemføre en uddannelse," hedder det i pressemeddelelsen.

Blandt initiativerne er:

  • at skifte kontanthjælp ud med en ny "ungehjælp"
  • at belønne kommuner, der fastholder flere unge i uddannelse, med en kontant bonus
  • et nyt tilskuds- og taxametersystem på ungdomsuddannelserne
  • bedre uddannelsesdækning i tyndt befolkede områder.

Det sker i dag

  • Klokken 8: Transportminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om at fastholde flere S-togslinjers stop.
  • Klokken 9: Møde i salen med finanslovsafstemning.
  • Klokken 10: Ministeren for udviklingssamarbejde Ulla Tørnes (V) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om arbejds- og lønforholdene for havnearbejdere i Kenya.
  • Klokken 11.30: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om hvidvaskskandalen i Danske Bank.
  • Klokken 12: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) samråd om sikkerheden for medicinsk udstyr.
  • Klokken 13: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) i samråd om rammeaftale på vagtområdet.
  • Klokken 13.15: Statsrevisormøde.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00